Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Αμφιβολίες για τη χρήση των αντισυλληπτικών Yasmin & Yaz;

Διάβασα στο AlterNet ένα άρθρο με τίτλο “15 Επικίνδυνα Φάρμακα που οι Μεγάλες Φαρμακοβιομηχανίες μας ‘σερβίρουν’ “. Τα περισσότερα δεν τα γνώριζα, εκτός από τα παρακάτω δύο. Παραθέτω σε ελεύθερη απόδοση το κείμενο, με κάθε επιφύλαξη:

Yaz and Yasmin

Structural diagram of drospirenone. Created us...

Απεικόνιση της χημικής δομής της drospirenone. (Photo credit: Wikipedia)

Έμοιαζε βγαλμένο από παραμύθι και, όντως, ήταν. Αντισυλληπτικά χάπια που επιπλέον θα καθάριζαν την ακμή, θα αντιμετώπιζαν βαριές περιπτώσεις Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου (Προεμμηνορροϊκής Δυσφορικής Διαταραχής – Premenstrual Dysphoric Disorder ή PMDD) και θα απέτρεπαν την κατακράτηση υγρών που είχαν ως παρενέργεια τα παραδοσιακά αντίστοιχα χάπια.

Ωστόσο, λίγο μετά το λανσάρισμα του Yaz από την Bayer, ως το χάπι που πάει “πέρα από την αντισύλληψη”, άρχισαν να αναφέρονται, για 18χρονα κορίτσια, περιστατικά που αφορούσαν θρόμβους στο αίμα, νόσους της χοληδόχου κύστης, καρδιακές προσβολές, ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Η 15χρονη Katie Ketner υπέστη αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η Susan Gallenos έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ της αφαιρέθηκε και τμήμα του κρανίου. Η φοιτήτρια Michelle Pfleger, 18 ετών, κατέρρευσε και πέθανε από πνευμονική θρομβοεμβολή, εξαιτίας της χρήσης Yaz, υποστηρίζει η μητέρα της, Joan Cummins.

Παρότι η διαφημιστική καμπάνια του Yaz το 2008 ήταν τόσο παραπλανητική που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υποχρέωσε τη Bayer να προβάλει “επανορθωτικές” διαφημίσεις, οι πωλήσεις του Yaz εξακολουθούν να είναι ακμαίες. Μάλιστα, οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την πτώση πωλήσεων τρίτου τριμήνου του Yaz κατά 28,1% στην εμφάνιση ενός γενόσημου σκευάσματος, όχι στις χιλιάδες γυναίκες που έχουν βλαφτεί.

Γιατί είναι το Yaz θανατηφόρο σε ορισμένες περιπτώσεις; Περιέχει μία ουσία η οποία ποτέ πριν δεν είχε κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. (drospirenone) η οποία φαίνεται ότι προκαλεί αυξημένα επίπεδα καλίου,  καρδιακά προβλήματα και διαταραχές στο ισοζύγιο οξέος του αίματος (acid balance of the blood). Ποιος να το’ ξερε; Κι όμως, όχι μόνο η Bayer εξακολουθεί να το κυκλοφορεί, αλλά και οι γυναίκες που το χρησιμοποιούν δε λαμβάνουν μισθό “εθελοντικού πειραματόζωου” για τη χρήση του.

Επικαιροποίηση, Αύγουστος 2012 (Bloomberg):

Η Bayer ανακοίνωσε στους μετόχους της ότι έχουν υποβληθεί 12.000 μηνύσεις εναντίον της, σε σχέση με παρενέργειες που προκύπτουν από τη χρήση των αντισυλληπτικών (Yaz, Yasmin και άλλων) που περιέχουν την ορμόνη drospirenone. Μάλιστα, έχει προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις 1.900 από αυτές τις υποθέσεις, με κόστος αποζημιώσεων περίπου 402 εκ. δολάρια (κατά μέσο όρο 212.000 ανά υπόθεση). Επιπλέον, η εταιρεία έχει προβεί σε σχηματισμό προβλέψεων ύψους άλλων περίπου 600 εκ. δολαρίων, για μελλοντικές αποζημιώσεις!

Ορισμένες (όχι όλες) από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Bayer είναι:

  • Υποβάθμιση των κινδύνων που σχετίζονται με τη λήψη των σκευασμάτων και υπερβολική προβολή των εγκεκριμένων τους χρήσεων, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση των καταναλωτών και το σχηματισμό της αίσθησης ότι τα φάρμακα αυτά ήταν απολύτως ασφαλή.
  • Ελλιπής επιστημονική διερεύνηση των παρενεργειών του προϊόντος πριν την κυκλοφορία του.
  • Διατήρηση του προϊόντος στην αγορά, ακόμα και όταν αναφορές μετά την κυκλοφορία του έδειξαν ότι οι δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες των Yasmin and Yaz ήταν πολύ σημαντικότερες από τα δυνητικά οφέλη τους, τα οποία θα μπορούσαν να επιτευχθούν ούτως ή άλλως και με τη χρήση άλλων αντισυλληπτικών που λαμβάνονται από το στόμα.

(τέλος επικαιροποίησης)

Η κύρια διαφορά μεταξύ Yaz και Yasmin συνοψίζεται σε ως εξής:

The primary difference between Yaz and Yasmin is that Yaz contains 24 active pills and 4 inactive pills, which have no active ingredients. Most birth control pills (including Yasmin) have 21 active pills and 7 inactive pills. Having fewer inactive pills seems to decrease some of the bothersome symptoms that occur just before and during your period.

Σημειώνω τέλος ότι υπάρχει ο παρακάτω ιστότοπος:

Yaz/Yasmin Side Effects Lawsuit Center

Our team of attorneys is currently representing women who have suffered Yasmin and Yaz side effects while using this relatively new contraceptive or Generic Yasmin birth control (Ocella) and helping families and individuals who have developed blood clots, gallbladder disease, or suffered from a stroke or heart attack in filing a Yaz lawsuit.

Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

1 Σχόλιο

  1. Κλερη

    παιδιά….. 18 χρονών κορίτσι στη Θεσσαλονικη έπαθε πνευμονική εμβολή λόγο του Yasmin της Bayer αλλα κανένας γιατρός δεν τολμά να το αναφέρει για ευνόητους λόγους

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑