Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους Ελληνικούς ιστότοπους που εκτιμώ περισσότερο, δύο από αυτούς θα ήταν το myPhone.gr και το ADSLgr.com. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ιστότοποι που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα καλύτερα του είδους στον παγκόσμιο κυβερνοχώρο και, πολλές φορές, το βάθος γνώσης, η κοινή λογική και η ορθότητα της σκέψης, είναι οι απολύτως κορυφαίες που εγώ προσωπικά έχω συναντήσει στο Internet.

Και δεν αναφέρομαι σε θέματα περισπούδαστα και φιλοσοφικά, αλλά για καθημερινά και χειροπιαστά. Πρόσφατο παράδειγμα συνάντησα όταν έψαχνα για το οικονομικότερο πακέτο ή πρόγραμμα συμβολαίου, για να έχω όσο το δυνατό περισσότερα δωρεάν sms (και λίγα MB για τυπικό smartphone Internet) στο κινητό. Ψάχνοντας, βρήκα στο ADSLgr.com μια εξαιρετική συγκριτική παρουσίαση, της οποίας τα συμπεράσματα… έβγαζαν μάτι!

Θα παραθέσω παρακάτω τον πίνακα που εμένα με ενδιέφερε, αλλά αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο. Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί καρτέλ από τις εταιρείες κινητής. Έχουν πανομοιότυπα προγράμματα και πανομοιότυπες χρεώσεις για πανομοιότυπες υπηρεσίες!

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δίνω ένα παράδειγμα χρέωσης υπηρεσίας: οι λεγόμενες «εθνικές κλήσεις». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενταθεί ο ανταγωνισμός των παρόχων και να ωφεληθούν οι καταναλωτές (έτσι νόμιζαν), έθεσε από το 2008 ένα υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα προσαρμογής του πανευρωπαϊκού πλαφόν στα τέλη τερματισμού κλήσεων. Τα τέλη αυτά, αντιστοιχούν στην «τιμή χονδρικής» που πληρώνει η μια εταιρεία στην άλλη, για χρήση του δικτύου της, πχ για να πάρει κάποιος από τη Vodafone τηλέφωνο κάποιον στη Wind. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή όρισε ότι από 0,0786€/λεπτό την 1.1.2009, τα τέλη θα πήγαιναν στα 0,0495€/λεπτό την 1.1.2011.

Η Βρετανική ρυθμιστική αρχή, η Ofcom, το πήγε ακόμα παραπέρα και, παρατηρώντας ότι πλέον τα λεφτά είναι στην ευρυζωνικότητα και ότι η φωνή θα αντιπροσωπεύει ούτως ή άλλως όλο και μικρότερο ποσοστό των εσόδων, ανακοίνωσε στις 15.3.2011, ότι μέχρι το 2015, στη Βρετανία τα τέλη τερματισμού κλήσεων στην κινητή θα κοστίζουν 0,0069£/λεπτό ή αλλιώς 0,0078€/λεπτό! Μπορείτε να διαβάσετε την αυθεντική ανακοίνωση, καθώς και την αντίδραση του ADSL.gr

Με το κόστος χονδρικής λοιπόν να έχει πέσει από τα 0,0786€/λεπτό στα 0,0495€/λεπτό, μειωμένο δηλαδή κατά 37% σε τρία χρόνια, πόσο μείωσαν τις τιμές τους οι εταιρείες στην Ελλάδα; Καθόλου! Πώς; Δεν το καταλάβατε; Not in the slightest! Nichts! Niente! Nada! 沒有 (ναι, Κινέζικα)!

Μάλιστα, κατά διαβολική σύμπτωση, όλες χρεώνουν το ίδιο: 0,0055€/sec (η Wind 0,0057€/sec), το οποίο αντιστοιχεί σε 0,33€/λεπτό (η Wind 0,34€/λεπτό). Πόσο περιθώριο μικτού κέρδους είναι αυτό; 660% ή 690%, αντίστοιχα!! Είπατε κάτι;

Ακολουθεί στη συνέχεια και ο πίνακας από το ADSL.gr, που δείχνει την «εντελώς συμπτωματική» ταύτιση σε προγράμματα, υπηρεσίες και τιμές. Ευχαριστούμε πολύ το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία, όπως γράφει στον ιστότοπό της, «είναι θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και εγγυάται την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού», καθώς και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων «η οποία αποτελεί τον Εθνικό Ρυθμιστή που ελέγχει, ρυθμίζει και εποπτεύει» τον τομέα…  Άξιοι!

(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

ADSLgr Mobile Phone Tariff Comparison

ADSLgr Mobile Phone Tariff Comparison

 

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!