Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας CFL & LED

Συμπαγής Λαμπτήρας Φθορίου - CFL (WikiMedia)
Συμπαγής Λαμπτήρας Φθορισμού – CFL (WikiMedia)

Το ότι τελευταία ακούγονται όλο και περισσότερο οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, δεν είναι τυχαίο. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία αφορά την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα, μέχρι το 2012 θα σταματήσει η διάθεση όλων των λαμπτήρων πυρακτώσεως (κοινών λαμπτήρων), καθώς και των περισσότερων λαμπτήρων αλογόνου.

Λαμπτήρας Φωτοδιόδων - LED (WikiMedia)
Λαμπτήρας Φωτοδιόδων – LED (WikiMedia)

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας διακρίνονται σε συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και σε φωτοδιόδους (CFL & LED). «Κουμπώνουν» πάνω στις ήδη υπάρχουσες βάσεις και δεν χρειάζεται καμμία άλλη αλλαγή ή προσαρμογή για την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα παρακάτω, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι οπωσδήποτε σημαντική, φτάνοντας στο 80% για την περίπτωση των φωτοδιόδων! Δεν είναι όμως όλα ρόδινα, όπως θα δούμε παρακάτω…

Σύγκριση της δυνατότητας εξοικονόμησης ενέργειας λαμπτήρων διαφόρων τεχνολογιών

Επίσης, η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει έναν  πολύ εύχρηστο οδηγό για να βοηθηθείτε στην επιλογή εναλλακτικών λαμπτήρων.

Παρόλα αυτά, προτείνω να προτιμήσετε τους λαμπτήρες φωτοδιόδων (LED), καθώς οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού έχουν ήδη κατηγορηθεί από πολλές πλευρές και για πολλά πράγματα, όπως ενδεικτικά:

  • Έχουν χαμηλή απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες, άρα δεν είναι ιδανικοί για εξωτερικούς χώρους. Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, παίρνει λίγα λεπτά για να φτάσουν τη μέγιστη απόδοσή τους.
  • Κατά τη λειτουργία τους εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία ερεθίζει και βλάπτει το δέρμα. Οδηγίες από τη Γερμανία λένε ότι καλό είναι να κάθεστε το λιγότερο ενάμιση μέτρο μακρυά από λάμπες CFL.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τη λειτουργία τους οι λαμπτήρες CFL αυξάνουν τον «βρώμικο ηλεκτρισμό» (electrosmog) στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό. Ήδη υπάρχει αρκετή ηλεκτρομαγνητική μόλυνση στο περιβάλλον που ζούμε (κινητά τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα, ηλεκτρικές συσκευές, γραμμές μεταφοράς ρεύματος), ενώ αρχίζουν να έρχονται και αναφορές που δείχνουν ότι αυτό έχει άμεση επίδραση στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου και προκαλεί σοβαρές διαταραχές…

Το χειρότερο όμως, είναι ότι περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος είναι το πιο τοξικό μέταλλο που υπάρχει στον πλανήτη. Απορροφάται σε υγρή μορφή από το δέρμα ή σε αέρια μορφή από τους πνεύμονες και επηρεάζει άμεσα εγκέφαλο, νεφρά και συκώτι. Το όριο ασφαλείας για υδράργυρο στο πόσιμο νερό στις ΗΠΑ είναι 0,002 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0! Σημειωτέον ότι το θερμόμετρο του λεπτού έχει ένα ολόκληρο γραμμάριο!!

Σε περίπτωση που θέλετε να πετάξετε μια καμμένη λάμπα CFL, σκεφτείτε το περιβάλλον και την υγεία όλων μας και φροντίστε να αφήσετε την καμένη λάμπα σε κάποιο επίσημο σημείο διαλογής (ειδικής ανακύκλυσης) τέτοιων λαμπτήρων. Εάν μια λάμπα CFL (ή θερμόμετρο υδραργύρου) σπάσει μέσα στο σπίτι, υπάρχει ολόκληρη διαδικασία για τον καθαρισμό (με γάντια, χωρίς σκούπες, με εξαερισμό για 24 ώρες, κτλ), δεν είναι αστεία τα πράγματα:

Ενδεικτικές συμβουλές για το τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε αν χυθεί υδράργυρος μέσα στο σπίτι (δηλαδή, αν σπάσει θερμόμετρο υδραργύρου ή λαμπτήρας CFL:

  • Μη χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα, γιατί θα μολυνθεί και η σκούπα και στη συνέχεια θα σκορπίζει υδράργυρο στον αέρα που αναπνέετε, κατά τη λειτουργία της (άρα θα πετάξετε τη σκούπα)
  • Μη χρησιμοποιείτε σκούπα και φαράσι, γιατί θα διασπάσετε τον υδράργυρο σε μικροσκοπικά σταγονίδια που μετά δεν θα τα βρίσκετε με τίποτα
  • Μην το πετάξετε στην αποχέτευση, γιατί θα μολυνθούν οι σωλήνες και όσοι έρθουν σε επαφή μαζί τους, όταν τους αλλάξετε ή τους επισκευάσετε
  • Μη βάλετε ρούχα ή πανιά που έχουν έρθει σε επαφή με υδράργυρο, στο πλυντήριο για πλύσιμο· θα μολυνθεί και το πλυντήριο και όσα ρούχα πλύνετε μετά (άρα θα πετάξετε το πλυντήριο)

Εξωτερικές πηγές:

 

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

Stratos Laspas

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrtition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Share your thoughts! - Πείτε μας τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.