Αναδημοσιεύω, σε ελεύθερη απόδοση, ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο, σχετικά με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στη ζωή μας, το τι γνωρίζουμε σήμερα και το τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ακτινοβολία μικροκυμάτων.
  • Ανάλογα με το πόσο κοντά στην κεραία του κινητού είναι το κεφάλι μας, μέχρι και 60% της ακτινοβολίας μικροκυμάτων διαπερνά το κρανίο και απορροφάται από τον εγκέφαλο.
  • Ο εγκέφαλος είναι ο πιο ευαίσθητος, στη θερμότητα, ιστός του σώματος. Υπέρυθρες φωτογραφίες ανθρώπων, πριν και κατά τη διάρκεια της χρήσης κινητού τηλεφώνου, δείχνουν αύξηση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου κατά τη χρήση του κινητού (λόγω της απορρόφησης της ακτινοβολίας μικροκυμάτων και της μετατροπής αυτής σε θερμότητα).
  • Υπάρχουν αρκετές μελέτες που διεξήχθησαν υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Harvard (και με χρηματοδότηση από τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας), οι οποίες δείχνουν ότι ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός (μια προστατευτική μεμβράνη γύρω από τον εγκέφαλο, η οποία φιλτράρει το αίμα και εμποδίζει τις τοξίνες να περάσουν) μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, από την ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων. Ένα ακόμη πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (όπως αυτή που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα) δημιουργεί γενετικές βλάβες στα κύτταρα του αίματος.
  • Υπάρχει σύγχυση σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές για τις δοκιμές. Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να περνάει τις απαιτήσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (Federal Communication Commission), όταν δοκιμάζεται σε μία θέση, σε σχέση με το σώμα, αλλά να υπερβαίνει τα μέγιστα όρια, όταν δοκιμάζεται σε μια διαφορετική θέση.
  • Πολλές μελέτες έχουν γίνει που συνδέουν χαμηλής στάθμης εκπομπές κινητών τηλεφώνων με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένα περιστατικά όγκου στον εγκέφαλο, λευχαιμίας και θραύση των ελίκων του DNA, τόσο σε ποντίκια, όσο και σε ανθρώπους.
  • Υπάρχει υψηλότερη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται σε με χρήστες κινητών τηλεφώνων σε σύγκριση με μη-χρήστες κινητών τηλεφώνων.
  • Με τη σημερινή εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων, οι άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Γνωρίζουμε μεν ότι λαμβάνει χώρα χρωμοσωμική βλάβη στα σώματά μας, αλλά δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αυτό, με τη σειρά του, δύναται να δημιουργήσει χρωμοσωμική βλάβη και/ή συγγενείς ανωμαλίες στα παιδιά μας. Μέχρι αυτή η υπόθεση να διερευνηθεί πλήρως, από επιστήμονες που δεν χρηματοδοτούνται από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, είμαστε όλοι μέρος ενός μεγάλου γενετικού πειράματος.
  • Κατά την πρακτική μου, έχω κάνει τις διαγνωστικές μετρήσεις των ηλεκτρικών πεδίων του σώματος από το 1984. Με αυτή την τεχνολογία, μπορώ να εξετάζω το επίπεδο «στρες» του εγκεφάλου, της υπόφυσης ή οποιουδήποτε άλλου μέρους του σώματος. Έχω ήδη συλλέξει στοιχεία με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στους ασθενείς μου, από το 1997. Αυτά τα οποία έχω παρατηρήσει, είναι τα παρακάτω:
  1. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εγκέφαλος είναι σε κίνδυνο και εκφυλίζεται, ως αποτέλεσμα της χρήσης κινητού τηλεφώνου, όπως και η υπόφυση, στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Καθώς η υπόφυση είναι ο «κύριος αδένας» που επηρεάζει όλους τους άλλους αδένες, αυτό που δύναται να προκύψει είναι η μειωμένη παραγωγή ορμονών. Η υπόφυση παράγει την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη που κρατά τους ανθρώπους λεπτούς και νέους.
  2. Σε ασθενείς με οριακά φυσιολογική ή κακή λειτουργία του εγκεφάλου ή της υπόφυσης, η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να μειώσει την πνευματική εγρήγορση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κριτικής ικανότητας των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών. Έχω δει, για παράδειγμα, ένα πολύ λογικό παιδί, το οποίο, μετά την έκθεση σε κινητό τηλέφωνο, άρχισε συμπεριφέρεται ιδιαίτερα επικίνδυνα, δείχνοντας πολύ κακή κρίση στις επιλογές του, η οποία σχεδόν οδήγησε σε ατύχημα.
  3. Ένα άλλο παράδειγμα από την πρακτική μου, είναι μία ασθενής η οποία περνούσε τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα μιλώντας σε ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μείωση της κριτικής της ικανότητας και επικοινωνίας, κάνοντάς της ακατάλληλη για την εργασία της. Το πρόγραμμά μου γι ‘αυτήν, το οποίο συμπεριλάμβανε τη διακοπή χρήσης κινητού τηλεφώνου και τη λήψη συμπληρωμάτων (Core Level Pituitary) για την υπόφυση, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική βελτίωσή της, την οποία αμέσως αναγνώρισαν (και επιδοκίμασαν) οι άνθρωποι του κύκλου της.
  4. Σε πιο ευάλωτους οργανισμούς, όπως είναι τα παιδιά ή άτομα με προβλήματα υγείας, παρατηρούνται πιο εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο της υπόφυσης και του εγκεφάλου. Σε δοκιμές τύπου «πριν και μετά», διαπίστωσα ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, τους πνεύμονες και τα επινεφρίδια. Δυνητικά, κάθε αδύναμο μέρος του σώματος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά και να έχει μειωμένη λειτουργία σε αυτή την ομάδα ανθρώπων.
  5. Άλλα συμπτώματα που παρατήρησα από τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ήταν η αναστάτωση του ύπνου, καθώς και πονοκέφαλοι.
  6. Σαφώς, πρωταρχικός μου σύσταση είναι να μην χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κινητά τηλέφωνα, εκτός αν ο κίνδυνος της κατάστασης την οποία αντιμετωπίζουν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο χρήσης του κινητού τηλεφώνου, π.χ. ένα παιδί ή μια γυναίκα που βρίσκεται σε μια επικίνδυνη γειτονιά με ένα αυτοκίνητο που έχει χαλάσει. Δεν λέω ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έχουν ή να μεταφέρουν κινητό τηλέφωνο, λέω ότι πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο στα πλαίσια μιας πραγματικά έκτακτης ανάγκης.
  • Επειδή είχα ασθενείς οι οποίοι «δεν μπορούσαν να ζήσουν”, χωρίς τα κινητά τους τηλέφωνα, χρειάστηκε να καταλήξω σε κάποιες προτάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνουν πλήρως το πρόβλημα.
    1. Τα παιδιά (των οποίων ο οργανισμός δεν έχει έρθει σε πλήρη ανάπτυξη), δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, καθόλου. Ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται, έως ότου ένας άνθρωπος φτάνει σε ηλικία των 20 ετών.
    2. Ακτίνα προστασίας δύο μέτρων γύρω από τα παιδιά. Ένα μωρό, ένα παιδί ή κάποιο πρόσωπο με άσχημη κατάσταση υγείας, δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, από ένα κινητό τηλέφωνο σε χρήση, εκτός αν πρόκειται για πραγματικά έκτακτη ανάγκη.
    3. Χρησιμοποιήστε ακουστικά ή hands free, για να κρατήσετε την κεραία του κινητού όσο πιο μακριά από το σώμα σας είναι δυνατόν.
    4. Όταν η ισχύς του σήματος είναι χαμηλή, μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας. Όσο χαμηλότερη είναι η ισχύς του σήματος, τόσο πιο έντονα προσπαθεί το τηλέφωνο για τη μεταφορά της κλήσης και τόσο μεγαλύτερη είναι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από την κεραία του κινητού.
    5. Χρησιμοποιήστε σταθερά τηλέφωνα. Συνηθίστε τον εαυτό σας στην παραδοσιακή χρήση των σταθερών κανονικών τηλεφώνων με καλώδιο, όποτε αυτά είναι διαθέσιμα. Χρησιμοποιήστε κινητά τηλέφωνα μόνο σε πραγματική περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακριβώς όπως δεν θα κολλούσατε το κεφάλι σας πάνω στην πόρτα ενός φούρνου μικροκυμάτων σε λειτουργία, εκτός αν ήταν πραγματικά σημαντικό.
    6. Χρησιμοποιήστε νέου τύπου ειδικές θήκες για τα κινητά, τα οποία περιέχουν στο εσωτερικό τους ένα είδος μεταλλικού πλέγματος που εκμηδενίζει την ακτινοβολία προς την κατεύθυνση αυτού του πλέγματος (φαινόμενο «κλωβός Φάραντέι»). Εννοείται ότι, όταν τις φοράτε, το πλέγμα πρέπει να είναι προς την πλευρά του σώματός σας! Οι νέες αυτές θήκες, έρχονται σε διάφορα σχήματα και χρώματα και είναι οι μόνες που βρέθηκαν να έχουν κάποιο πραγματικό αποτέλεσμα, στις δοκιμές μας.
    7. Ενισχύστε το σώμα σας. Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας και τα παιδιά τους μπορούν να προγραμματίσουν με τον γιατρό τους πιθανές θεραπείες, για να βοηθήσουν το σώμα τους να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Υπάρχουν συμπληρώματα που έχουμε δει ότι προσφέρουν μεγάλη βοήθεια, όπως για παράδειγμα το Core Level Pituitary, για την αντιστάθμιση της ζημιάς που γίνεται στην υπόφυση.
    8. Μην χρησιμοποιείτε ασύρματα τηλέφωνα. Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και αγοράστε ενσύρματα τηλέφωνα. Είναι φθηνά και μπορείτε να αγοράσετε καλώδια επέκτασης, έτσι ώστε να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σας.
    9. Λόγω του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο ποσό της ακτινοβολίας εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και του κωδωνισμού, θα πρέπει να μεταφέρετε τα τηλέφωνά σας κάπου αλλού εκτός από τη ζώνη ή την τσέπη σας. Τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να κρατιούνται μακριά από το σώμα.
    10. Ορισμένες επιλογές όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα: Αν οδηγείτε και σας καλέσουν ενώ έχετε κι άλλους μέσα στο αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο σε μια ασφαλή θέση και βγείτε για να λάβετε την κλήση (αυτό κάνει ο σύζυγός μου όταν η κόρη μου και εγώ είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο). Οι άνθρωποι που για επαγγελματικούς λόγους πρέπει να λαμβάνουν τακτικά κλήσεις μέσα στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να πάρουν ειδικό τηλέφωνο αυτοκινήτου, όπου η κεραία δεν είναι μέσα στο αυτοκίνητο. (Καλέστε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε και ρωτήστε τους για κάποιο σχετικό «κιτ αυτοκινήτου» για το τηλέφωνό σας)
    11. Όσον αφορά τους χρήστες με βηματοδότη καρδιάς: Τα κινητά τηλέφωνα δεν πρέπει να βρίσκονται στο τσεπάκι του πουκαμίσου σας, όταν το τηλέφωνο βρίσκεται σε λειτουργία. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ του βηματοδότη και κινητού τηλεφώνου, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.
    12. Προτιμήστε νέες και ασφαλείς μεθόδους επικοινωνίας (όπως e-mail).
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!