Γενόσημα φάρμακα: Τρικυμία εν κρανίω

Και εκεί που έχεις μόλις αναδημοσιεύσει ένα κείμενο που φαίνεται λογικό, έρχεται την αμέσως επόμενη μέρα, ο ίδιος ιστότοπος, να δικαιώσει αυτό που έχεις αναφέρει στην αναδημοσίευση· ότι, δηλαδή, η εποχή μας θα προσφέρει άφθονο υλικό στους ιστορικούς, οικονομικούς αναλυτές, κοινωνιολόγους και ψυχαναλυτές του μέλλοντος.

Πώς; Δημοσιεύοντας ένα άρθρο που θυμίζει συνομωσιολογίες πρώιμης εφηβικής ηλικίας. Παρακάτω το αναδημοσιεύω, ως τεκμήριο της σύγχυσης όσων ξεβολεύονται, μαζί με ορισμένα εμβόλιμα δικά μου σχόλια (και με διορθωμένη την αρχική ορθογραφία του κειμένου, που έβγαζε μάτι).

Συμπέρασμα: Να ενημερώνεστε διαβάζοντας τα πάντα, αλλά να μην πιστεύετε τίποτα εξ ορισμού! Χρησιμοποιήστε την Κοινή Λογική για φίλτρο!

Επί του θέματος, διαβάστε εδώ μια μικρή εισαγωγή για τα γενόσημα φάρμακα και στη συνέχεια, δείτε παρακάτω το αρχικό κείμενο και τις παρατηρήσεις μου:

Γεροντοκτονία! – Μείωση πληθυσμού κατά 7% με τα γενόσημα για εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ!

Μαζική εξόντωση του πληθυσμού με μείωση του προσδόκιμου ορίου ζωής κατά 5-7 χρόνια θα επιφέρει το νέο καθεστώς που επέβαλε η τρόικα για την κατάργηση της συνταγογράφησης των παλιών ασφαλών συνταγών για χάρη των φθηνών γενοσήμων. Και έχει ιδιαίτερη σημασία που αυτό δεν το λέει ο ένας κλάδος που υποτίθεται ότι θίγεται από τα νέα μέτρα, αλλά οι ίδιοι οι φαρμακοποιoί που ευννοούνται από τη νέα ρύθμιση αφού αυτοί πλέον θα δίνουν το νέο φάρμακο και όχι οι γιατροί!

[Παρατήρηση] Δεν έχω διαβάσει τον νόμο, αλλά από τα συμφραζόμενα στην παράγραφο αυτή, καταλαβαίνω ότι οι γιατροί θα συνταγογραφούν τη δραστική ουσία και οι φαρμακοποιοί θα δίνουν το αντίστοιχο γενόσημο σκεύασμα. Δεν βλέπω πώς αυτό θα ευνοεί τους φαρμακοποιούς. Τη συνταγογράφηση την κάνουν οι γιατροί. Οι φαρμακοποιοί πουλάνε το σκεύασμα. Σε σχέση με πριν, το μόνο που αλλάζει είναι ότι οι γιατροί δεν εισπράττουν μίζα από τις φαρμακευτικές για να προωθούν ένα συγκεκριμένο φάρμακο και ότι οι φαρμακοποιοί βγάζουν λιγότερα κέρδη, αφού το κέρδος τους υπολογίζεται επί της αξίας του φαρμάκου που πουλάνε· και τα γενόσημα είναι έως και 80% φτηνότερα, άρα τόσο λιγότερα θα είναι και τα αντιστοιχούντα τελικά κέρδη. [Τέλος Παρατήρησης]

Έτσι λοιπόν, τα νέα μέτρα όπως αποκαλύπτουν τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και διαβάζουμε στο http://www.ygeianews.gr  η εφαρμογή της πώλησης όχι φαρμάκων αλλά της … πρώτης ύλης των φαρμάκων (!!!) για λόγους οικονομίας, αποτελεί μια “αντιεπιστημονική, αντικοινωνική, διάτρητη και αποσπασματική” πολιτική υγείας.

[Παρατήρηση] Για να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε, διαβάστε εδώ τι ακριβώς είναι τα γενόσημα φάρμακα. [Τέλος Παρατήρησης]

Σύμφωνα με το CIA World Factbook ο συνολικός μέσος όρος ζωής σήμερα είναι 79,38 έτη από τα οποία οι άνδρες ζούν 76,85 χρόνια και οι γυναίκες 82,06 χρόνια. Πρακτικά θέλουν να προχωρήσουν σε μείωση των συνταξιούχων με δραστικό τρόπο και αυτή είναι η μία και μοναδική αλήθεια. Οι Γερμανοί κάνουν αυτό που ξέρουν από τον Β’ΠΠ. Προχωρούν σε “τελικές λύσεις”. Και έχουν βρει εδώ τους εγχώριους συνεργάτες που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική. Μείωση του προσδόκιμου ορίου ζωής κατά 5-7 χρόνια σημαίνει εξοικονόμηση δαπανών στο χώρο των συντάξεων και της περίθαλψης της τάξεως των πέντε δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θέλουν να γλιτώσουν και βάζουν μπροστά τα γενόσημα. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας υπολογίζεται σε 7%.

[Παρατήρηση] Η επιστήμη και ο Λιακόπουλος σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Προφανώς, οι Γερμανοί πληρώνουν τις συντάξεις των Ελλήνων από την τσέπη τους, άρα όσο λιγότεροι συνταξιούχοι Έλληνες, τόσο καλύτερα για τους Γερμανούς. Κάτι από την (εξαιρετική σε σύλληψη, αλλά μέτρια σε εκτέλεση) ταινία «2030: Aufstand der Alten», μου θυμίζει αυτό… Βάλε και λίγο CIA, πέτα και καναδυό νούμερα ξεκάρφωτα, έδεσε η σάλτσα. Λογικά άλματα, λήψη του ζητουμένου, ασύνδετες προτάσεις, βγάζει κανείς νόημα; [Τέλος Παρατήρησης]

“Το μόνο κριτήριο που υπήρχε δεν ήταν η διόρθωση των κακώς κειμένων, αλλά μια στενή λογιστική αντίληψη εξοικονόμησης πόρων – από τα εύκολα”, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Λουράντος. “Η Υγεία όμως, δεν είναι λογιστική εγγραφή στις δαπάνες. Αυτό οδήγησε σε ένα νόμο-τέρας, που δεν θα ισχύει για πολύ καιρό, καθώς θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος των αντιφάσεων και των ανεφάρμοστων μέτρων που περιέχει”.

Ανέφερε, δε, ένα παράδειγμα: “Υποτίθεται ότι ο νόμος έγινε για εξοικονόμηση πόρων. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία μέριμνα στα νοσοκομεία για τα ενέσιμα αντικαρκινικά φάρμακα, όπου για ένα θεραπευτικό cocktail μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο 10ml από ένα σκεύασμα 250ml και αξίας χιλιάδων ευρώ, και το υπόλοιπο να πεταχθεί. Μιλάμε για εκατομμύρια. Και όταν οι φαρμακοποιοί μιλάμε για νοσοκομειακές συσκευασίες και για εξορθολογισμό γενικά στις συσκευασίες, η πολιτεία κωφεύει”.

Όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, οι διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στην κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη και στο προσδόκιμο επιβίωσης . Αν για τους Έλληνες η κατά κεφαλή δαπάνη περιοριστεί σε 23 € τον μήνα, πάμε στο επίπεδο των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 75 χρόνια, μακριά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που έχουν προσδόκιμο πάνω από 80 χρόνια.

[Παρατήρηση] Ποιες μελέτες; Με ποια δεδομένα; Εάν όλα τα άλλα παραμείνουν ίδια και μειώσω τα διαθέσιμα κονδύλια, το καταλαβαίνω, να ανησυχεί κάποιος ότι θα πέσει η ποιότητα. Εάν όμως, αντί να ανοίγω μια συσκευασία των 250ml, να χρησιμοποιώ τα 10ml και να πετάω τα υπόλοιπα 240ml, πάρω μια συσκευασία των 50ml, χρησιμοποιήσω τα 10ml και πετάξω τα υπόλοιπα, δεν θα έχω οικονομία; Αυτό σημαίνει ότι προσφέρω μειωμένης ποιότητας υπηρεσίες; Αν, αντί να πληρώσω ένα φάρμακο 2 ευρώ, πάρω ένα γενόσημο που κάνει ακριβώς το ίδιο και πληρώσω 30 λεπτά, δεν θα έχω οικονομία; Θα προσφέρω μειωμένης ποιότητας υπηρεσίες; Εάν, εκεί που αγόραζα χάπια σε συσκευασία των 1000 και πέταγα τα 600 όταν έληγαν, τα αγοράσω τώρα σε συσκευασία των 500 και στο τέλος πετάξω μόνο τα 100, δεν θα έχω οικονομία; Θα προσφέρω μειωμένης ποιότητας υπηρεσίες; Μικρότερο κόστος, μικρότερες μίζες, μεγαλύτερες φωνές… Παλιότερα, το έλεγαν «προφάσεις εν αμαρτίαις»… [Τέλος Παρατήρησης]

Και μην μας πουν ο κ. Λοβέρδος και η κ. Δρέττα ότι τρομοκρατούμε τον κόσμο. Τρομοκράτης δεν είναι αυτός που ενημερώνει για την πραγματικότητα, αλλά αυτός που με τις αποφάσεις του θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σημαίνει συντομότερη και χειρότερη ζωή!

[Παρατήρηση] Διακινδυνεύω μια πρόβλεψη: εάν/όταν μπει μηχανογράφηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα νοσοκομεία, εάν/όταν αρχίσουν να έχουν οικονομικές καταστάσεις, απολογισμούς και απογραφές υπό τον έλεγχο ορκωτών λογιστών και εάν/όταν μπουν φυλακή καμμιά 100σταριά τρωκτικά (από απλούς αποθηκάριους έως γιατρούς και Διευθυντές), η εξοικονόμηση θα πάει στο 50%, το λιγότερο. Σημαίνει αυτό ότι θα προσφέρω μειωμένης ποιότητας υπηρεσίες; [Τέλος Παρατήρησης]

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

Stratos Laspas

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrtition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

This Post Has 9 Comments

 1. Σεμέλη

  Είπα δεν θα καταχραστώ του χώρου σας άλλη φορά,αλλά θέσατε ερωτήματα και πρέπει να απαντήσω.

  Πήγα τις προάλλες στο ΚΥ,γιατί είχα πάθει μία μόλυνση.
  Πριν μου γράψει την augmentin,μία από τις καλλίτερες και πλέον γνωστές αντιβιώσεις,με ρώτησε αν έχω αλλεργία στην δραστική της ουσία.

  Εγώ είπα όχι,γιατί την έχω ξαναπάρει και ξέρω,αλλά αν είχα και πάθαινα κανένα αλλεργικό σοκ,δεν θα έφταιγε η αντιβίωση,αλλά η αλλεργία μου στο φάρμακο.

  Γιατί η εταιρεία που την παρασκευάζει,πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτίρια και μέχρις εκεί ο καθένας μπορεί να είναι σίγουρος.

  Αλλά μιλάμε για φάρμακα,χημεία δηλαδή,οπότε στη χημεία,θα υπάρχουν κι αντιδράσεις.

  Γιατί άλλο να πεθάνω επειδή έχω αλλεργία σε ένα φάρμακο ΣΩΣΤΑ φτιαγμένο κι άλλο να πεθάνω,γιατί τα συστατικά του παρασκευάσματος είναι ύποπτα ή νοθευμἐνα.

  Αλλά κάνετε λάθος,αν πιστεύετε πως στρέφω την οργή μου στα γενόσημα αυτά καθ’αυτά.

  Η οργή μου είναι γι’αυτούς τους σάπιους κι ελεεινούς,γιατί ξέρω πως σκέφτονται και λειτουργούν,γιατί βλέπω πόσο μας υπολογίζουν!

  Αν ήμουν σε ένα ευνομούμενο κράτος,με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό κι ερχόταν ο τάδε υπουργός και μου μιλούσε για γενόσημα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι χαμηλές εισοδηματικές ομάδες κτλ κτλ,δεν θα είχα πρόβλημα κανένα! Γιατί θα ήξερα πως ο σκοπός είναι σωστός,γιατί θα ήξερα ότι γίνεται για καλό!Γιατί θα ήξερα πως τα αντίγραφα φάρμακα,θα περνούσαν από αυστηρούς ελέγχους,θα προμηθεύοταν από αξιόπιστες πηγές!

  Αλλά με αυτούς τους αλήτες,μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο;; Σας παρέθεσα το άρθρο νομίζω,το οποίο δεν μιλούσε στον αέρα!

  Κ.Λάσπα,εχω ένα παιδί 21 χρονών,με ειδικές ανάγκες και η ατυχία μας είναι ότι ζει στην Ελλάδα και δη στην επαρχία!

  Μου το κατέστρεψαν σε δημόσιο νοσοκομείο κι έκτοτε αυτό το παιδί δεν υπάρχει γι’αυτό το κράτος πουθενά!

  Ξέρω πολύ καλά λοιπόν,με ποιόν είμαι θυμωμένη και γιατί!

  Εχω ζήσει το σύστημα αυτό στο πετσί μου από 21 χρονών παιδί και σας λέω μετά πάσης γνώσεως, ότι γενικώς δεν πρόκειται να γιατρευτεί τίποτα,πόσο δε μάλλον τώρα!

  Αυτά..ευχαριστώ για την συζήτηση.

  http://www.newsbomb.gr/politikh/story/250458/ta-vaporakia-tis-teva-kai-oi-megales-kolotoympes-loverdoy-kai-salma

 2. Πραγματικά, συμμερίζομαι την οργή σας και το μόνο που σας λέω και είναι διαφορετικό από την προσέγγισή σας, είναι ότι αρνούμαι να παρατήσω στην άκρη την κοινή λογική και να αρχίσω να δαιμονοποιώ πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις. Αν είχατε πει «ο τρόπος που ελέγχονται και εγκρίνονται τα φάρμακα είναι διάτρητος και έχω αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι ασφαλή τα προϊόντα της τάδε εταιρείας για τους τάδε τεκμηριωμένους λόγους», το θέμα μας θα το είχα προσεγγίσει εντελώς διαφορετικά.

  Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σας παράγραφο. Όμως, γιατί να κατηγορήσω γενικά μια κατηγορία προϊόντων, όταν ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα έπρεπε να τα ελέγχει και να τα διαχειρίζεται είναι σάπιος; Με τον τρόπο αυτό αθωώνω τον υπεύθυνο και του επιτρέπω να συνεχίσει ό,τι κάνει.

  Με το δικό μου σκεπτικό, δεν μπαίνω στον τρόπο σκέψης ότι υπάρχουν «επώνυμες και αξιόπιστες» εταιρείες, των οποίων όλα τα πρωτότυπα και όλα τα γενόσημα φάρμακα είναι αξιόπιστα και άλλες εταιρείες των οποίων όλα τα πρωτότυπα και όλα τα γενόσημα είναι σκάρτα.

  Με το σκεπτικό μου της συνεχούς κριτικής, όλες οι εταιρείες είναι δυνητικά επικίνδυνες. Όπως έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο, οι παρενέργειες από ιατροφαρμακευτική αγωγή είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ!!!

  Με βάση τη συνεχή κριτική των πάντων, έχει τύχει ουκ ολίγες φορές να αγνοήσω παντελώς ιατρική συμβουλή, βάσει πληροφοριών που μάζεψα μόνος μου και που επεξεργάστηκα με κοινή λογική.

  Το μόνο που λέω είναι, στρέψτε την οργή σας προς την αιτία του κακού, αλλιώς η κατάσταση δε θα γιατρευτεί.

 3. Σεμέλη

  Και κάτι τελευταίο και ζητώ συγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενείας σας.
  Μας έχει επιβληθεί ένα απάνθρωπο καθεστώς.
  Ἔνα
  καθεστώς στο οποίο ο άνθρωπος ως οντότητα,ώς ύπαρξη κι ότι απορρέει από
  αυτή την ύπαρξη,είναι δευτερευούσης (στην καλλίτερη) σημασίας.
  Ἔνα καθεστώς,όπου η ευημερία,η οικογένεια και η δημιουργία παιδιών,είναι ποινικό αδίκημα σχεδόν και τσεκουρώνεται από φόρους.
  Ζούμε
  στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας,όπου παρ’ολίγον να πληρώνουμε 25€
  νοσήλεια,για να εξοικονομηθούν μόνο 125€,τη στιγμή που χάνονται το χρόνο
  670εκ € από τους φόρους πετρελαίου και 150€ από τις καταθέσεις των
  πινακίδων.
  Στη χώρα όπου το χρήμα και η εξοικονόμησή του,είναι πάνω και πρίν απ’ὀλα!
  Γιατί λοιπόν,να θεωρήσω ότι είναι συνομωσία το -κατά πάσα πιθανότητα-κακής ποιότητας φάρμακο που θα μας πλασάρουν;;
  Γιατί
  να μην σκεφτώ λοιπόν,ότι βρήκαν αυτόν τον τρόπο,για να βγούν από την
  μέση κάμποσοι γέροντες (συνταξιούχοι),κάμποσοι ανάπηροι,καρκινοπαθείς
  και χρόνια πάσχοντες,που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό;;
  Είναι παράλογο να σκεφτώ κάτι τέτοιο,μέσα σε όλη αυτή την παραλογία που ζώ;;

 4. Σεμέλη

  Αν μιλάμε για κοινή λογική κ.Λάσπα,τότε το λογικό θα ήταν,αντί να απορρίπτουμε συλλήβδην όλες τις διατυπωμένες κατά καιρούς αντιρρήσεις για τα γενόσημα,ώς θεωρίες συνομωσίας προεφηβικής ηλικίας,να περιμένουμε να δούμε εν καιρώ ΑΝ ευσταθούν και κατά πόσο!
  Διότι μπορεί τα γενόσημα ως γενόσημα,να είναι απλώς αντίγραφα των επωνύμων φαρμάκων που όταν στην 15ετία λήξει η πατενταρισμένη συνταγή της εταιρίας που τα κυκλοφόρησε,μπορούν να τα κυκλοφορήσουν κι άλλες εταιρίες,αλλά κατά πόσο είμαστε σίγουροι,ποιά εταιρεία είναι αυτή και κατά πόσο πληροί της προϋποθέσεις;;

  Γιατί οι φωνές αντίδρασης που ακούγονται,είναι γι’αυτές τις προϋποθέσεις κι όχι για τα γενόσημα ως γενόσημα!

  Γιατί το φάρμακο που πήρε η Ελένη,στο νοσοκομείο της Χαλκίδας της το έδωσαν και προφανώς έγκριση θα είχε από τον ΕΟΦ,αλλά η Ελένη δεν ζει πια και δεν ζει από το φάρμακο αυτό!

  30 χρόνια επιληπτική,είχε πάρει ένα σωρό φάρμακα επωνύμων εταιρειών και δεν είχε πάθει τίποτα ποτέ και με το πρώτο γενόσημο,πέθανε!
  Οπότε στην προκειμένη δεν με νοιάζει τι λέει η κοινή λογική για τα γενόσημα,με νοιάζει ότι πέθανε και πέθανε από γενόσημο κι ότι δικαιώνονται όσοι τα αμφισβητούν!

  Η κόρη μου,πάσχει από επιληψία κι αυτή και παίρνει το Lamictal που το υπογράφει η Αγγλική The welcome Foundation Ltd και το διανείμει σε όλη την Ευρώπη.
  Αν έρθει λοιπόν η ίδια εταιρεία και μου πλασάρει ένα αντίστοιχο με λαμοτριγίνη κι αντί για 6.70 που έχει το Lamictal,αυτό κάνει 2 €,εγώ θα το πάρω για το παιδί μου,γιατί εμπιστεύομαι μία Ευρωπαική εταιρεία. Τώρα αν η κόρη μου,είχε αλλεργία σε κάποιο συστατικό,σε αυτό δεν θα φταίει η εταιρεία.
  Αν όμως η Χ εταιρεία από το Πακιστάν ή το Πουέρτο Ρίκο,πάρει το Lamictal και το κυκλοφορήσει,κατά πόσο θα είμαι σίγουρη ότι είναι της αντιστοίχου ποιότητας με το πρωτότυπο;;

  Εσείς θα δίνατε στο παιδί σας,φάρμακο μιας τέτοιας εταιρείας;; Θα δίνατε της ΤΕVA που θα κατακλύσουν τα Ελληνικά νοσοκομεία,ξέροντας πως ο Αμερικάνικος ΕΟΦ,την έχει κλείσει 2 φορές;;

  Κ.Λάσπα, μπορεί να τα λέτε καλά για τα γενόσημα,αλλά να μιλάτε για τα γενόσημα εταιρειών αξιόπιστων κι επωνύμων,γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα,δεν θα μας δώσουν τέτοια..οπότε όσοι ανησυχούμε,δικαίως ανησυχούμε!

 5. Έχω την αίσθηση ότι με έχετε παρεξηγήσει. Δεν ανέφερα πουθενά στην απάντησή μου ότι δεν πιστεύω αυτό που αναφέρετε. Απλώς είμαι φίλος της κοινής λογικής.

  Τα γενόσημα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  1. http://static.news.gr/afieromata/genosima/
  2. http://url.laspas.gr/4z

  Το εάν ένα φάρμακο είναι νοθευμένο ή όχι, δεν εξαρτάται από το εάν είναι πρωτότυπο ή γενόσημο, αλλά από το εάν ο κατασκευαστής του είναι απατεώνας ή όχι, καθώς και από το εάν ο ΕΟΦ (http://www.eof.gr/) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (http://www.ema.europa.eu/ema/) που κάνουν τους ελέγχους και δίνουν τις εγκρίσεις κυκλοφορίας, κάνουν τη δουλειά τους ή κοιμούνται.

  Επίσης, σε ό,τι αφορά τις αλλεργικές αντιδράσεις και τις παρενέργειες από φάρμακα γενικότερα (ασχέτως γενοσήμων), είναι χρήσιμο να γνωρίζει το ευρύ κοινό ότι από δέκατη συχνότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2000, έχει φτάσει να είναι η τρίτη το 2013!! Διαβάστε το ξανά: Οι θάνατοι με αιτία τις παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο! Σίγουρα, κάτι δεν πάει καλά. (http://en.wikipedia.org/wiki/Iatrogenesis)

  Ωστόσο, από την υγιή αμφισβήτηση γενικώς για τα φάρμακα, έως την αφοριστική απόρριψη συγκεκριμένα των γενοσήμων, υπάρχει τεράστια απόσταση και ένα μεγάλο λογικό κενό. Τα γενόσημα ως ιδέα και ως πρακτική δύνανται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη σε ανθρώπους (και κράτη) με πενιχρά οικονομικά μέσα. Η τυχόν προβληματική διαχείρισή τους δεν χαρακτηρίζει τα ίδια, αλλά εκείνους που κάνουν τη διαχείριση.

  Εάν ήμουν στη θέση των συγγενών, θα έφτανα στα άκρα του κόσμου για να βρω το δίκιο μου:

  1) Είχε άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα το σκεύασμα?
  2) Ποιο συστατικό προκάλεσε το αλλεργικό σοκ?
  3) Εάν το συστατικό ήταν γνωστό αλλεργιογόνο, το είχε εντοπίσει ο ΕΟΦ και αναγραφόταν στην ετικέτα?
  4) Προειδοποίησε ο φαρμακοποιός για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις?
  5) Γνώριζε ο ασθενής ότι είναι αλλεργικός στο συγκεκριμένο συστατικό? Είχε διαβάσει τις οδηγίες χρήσης?

  Πραγματικά, εάν υπάρχει επίσημο ιατροδικαστικό πόρισμα που να συνδέει τον θάνατο με το σκεύασμα, δεν έχω καμμία αντίρρηση να το δημοσιεύσουμε εδώ για να επιστήσουμε την προσοχή για το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν.

  Όπως βλέπετε, προσπαθώ να μην έχω «άποψη», αλλά μόνο να «βγάζω συμπεράσματα». Έχει διαφορά το ένα από το άλλο, γιατί όταν αλλάζουν τα δεδομένα αλλάζουν και τα συμπεράσματα, ενώ οι απόψεις συνήθως παραμένουν σταθερές και απορρέουν από άλλους μηχανισμούς.

 6. Σεμέλη

  Σοβαρά τώρα,ζητάτε από εμένα να έχω πρόσβαση του τοξικολογικού πορίσματος,προς δημοσίευση;; Από που κι ως που;;

  Ξέρετε δεν το σκέφτηκαν στην κηδεία,να το κάνουν αντίγραφα και να το μοιράζουν μαζί με τα κόλυβα,προφορικά τα έλεγαν ο άντρας και οι γονείς της!
  Τώρα αν μέσα στον οδυρμό τους,έλεγαν ψέματα,τότε ψέματα λέω κι εγώ!Ψάξτε στα συμβάντα της Αρτάκης πέρυσι να μάθετε αν όντως συνέβη αυτό!

  Και κάτι ακόμα..είναι κακό να είμαστε 100% σίγουροι πως η άποψη μας είναι η ορθή κι ακόμα πιο κακό να την διατυπὠνουμε δημοσίως,δείχνοντας δρόμους στον κόσμο,σε κάτι που ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα αν όντως είναι όπως πιστεύουμε!

  http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/119778/notheymena-ta-farmaka-tis-teva-poy-promitheyei-ta-nosokomeia-mas

 7. Τραγικό αυτό που συνέβη στη φίλη σας. Θα μπορούσα να έχω ένα αντίγραφο της τοξικολογικής και το πόρισμα του ιατροδικαστή, για να το επισυνάψω σε αυτό το άρθρο?

 8. Σεμέλη

  Είχα μία φίλη και λέω «εἰχα»γιατί πλέον δεν έχω,πέθανε πριν μερικούς μήνες στα 43 της χρόνια.
  Ήταν επιληπτική ..
  Και αυτή κι ο σύζυγός της,είχαν μείνει άνεργοι καιρό τώρα,με
  αποτέλεσμα,να μην μπορεί να πληρώσει πλέον την (εξοντωτική) συμμετοχή
  στα φάρμακα που έπαιρνε χρόνια για την πάθησή της.
  Η μόνη λύση της,ήταν το γενόσημο που της πρότεινε ο γιατρός.
  Το πήρε..
  Το ίδιο βράδυ,ελάχιστη ώρα μετά την λήψη του φαρμάκου κι ενώ είχε πέσει να
  κοιμηθεί,αισθάνθηκε άσχημα και ξύπνησε τον σύζυγό της.
  Δεν πρόλαβε καν να την πάει στο νοσοκομείο..πέθανε στον δρόμο.
  Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε τοξικό σοκ,από το (αντίγραφο & ασφαλές
  μην ξεχνάμε) γενόσημο φάρμακο που μόλις είχε πάρει …!
  Πάει η Ελενίτσα..

  Πως το είπαμε;; Α ναι…συνομωσιολογίες πρώιμης εφηβικής ηλικίας….

Share your thoughts! - Πείτε μας τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.