Όταν πάμε να ψωνίσουμε στο super market, ένα από τα πράγματα που μας αρέσουν, σίγουρα, είναι η ποικιλία κατασκευαστών και προμηθευτών. Κρίμα που πρόκειται για ψευδαίσθηση· εάν αναγάγουμε την κάθε μια εταιρεία στους μετόχους της και μετά στους μετόχους των μετόχων, καταλήγουμε σε δέκα το πολύ διεθνείς εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν την παγκόσμια αγορά τυποποιημένων τροφίμων και ειδών super market.

Οι ίδιες αυτές εταιρείες, μπορεί με μια θυγατρική τους να πωλούν για παράδειγμα τρόφιμα ή καθαριστικά που να είναι γεμάτα αμφίβολης ποιότητας χημικά πρόσθετα και, την ίδια στιγμή, με μια άλλη θυγατρική τους, να βρίσκονται «στις επάλξεις» του κινήματος των βιολογικών προϊόντων.

Ως μια αφορμή για να ξεσκεπαστούν οι εταιρικοί ιδιοκτήτες (corporate owners) των περισσότερων «πράσινων» εταιρειών, στάθηκε το δημοψήφισμα (Proposition 37) με νομοθετική ισχύ, που πρόκειται να λάβει χώρα στην Καλιφόρνια την 6η Νοεμβρίου 2012, το οποίο αφορά στην υποχρέωση των διανομέων να αναγράφουν υποχρεωτικά τη χρήση ή όχι Γενετικά Μεταλλαγμένων Οργανισμών (ΓΤΟ – GMO) στα προϊόντα τους. Πολλοί αναρωτήθηκαν, γιατί διάσημες και μεγάλες εταιρείες βιολογικών προϊόντων, δεν συνεισέφεραν στην προώθηση του δημοψηφίσματος. Η απάντηση ήταν, ότι τους το απαγόρευσε η μητρική τους εταιρεία…

Πάρτε μια γεύση των «εταιρικών δεσμών», στο παρακάτω γράφημα (κλικ για μεγέθυνση)…

The_Ten_Major_Food_Companies

The_Ten_Major_Food_Companies

Πηγές:

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!