Στο άρθρο αυτό θα εξηγήσω τη σημασία του συμβόλου που χρησιμοποιώ στη σελίδα της Stratos’ Sphere στο Facebook. Η αρχική ιδέα μου είχε έρθει καναδυό χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου «Ροηκότητας».

Ανθρώπινα πέλματα

Η «υδρία» στο εσωτερικό του αποτυπώματός μας

Σε διάφορες κουλτούρες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ένας συχνά χρησιμοποιούμενος συμβολισμός της ενέργειας που δίνει ζωή και μορφή στα πράγματα, απεικονίζεται ως μία υδρία, όπου ως περιεχόμενο νοείται το αιθέριο, η ενέργεια, ενώ το πήλινο περίβλημα (η υδρία) απεικονίζει το γήινο στοιχείο.

Χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη σύνδεση, πέρα της βολικής σύμπτωσης, το περίγραμμα της υδρίας σχηματίζεται και από το εσωτερικό του αποτυπώματος των ανθρώπινων πελμάτων (που είναι μία από τις ειδοποιούς ανατομικές διαφορές του ανθρωπίνου είδους).

Από την άλλη, όταν μπήκε στο μυαλό μου η ιδέα να δραστηριοποιηθώ ενεργότερα προς μια κατεύθυνση προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης που σχετίζεται με τη σύλληψη, ανάπτυξη, επεξεργασία, μετασχηματισμό, υλοποίηση και πρακτική εφαρμογή ιδεών, ήρθε στο μυαλό μου το τρίπτυχο «Θεωρία», «Ποίηση» και «Πράξη» του Αριστοτέλη. Το στάδιο στο οποίο βρισκόμουν, ήταν το πρώτο, αυτό της «Θεωρίας», το οποίο εκφραζόταν ιδανικά (πάλι κατά βολική σύμπτωση) από τον ήδη υπάρχοντα υπότιτλο του Stratos’ Sphere: “Collecting thoughts, giving them meaning, and having fun while at it”. Ήθελα λοιπόν να βρω ένα σύμβολο αυτού του ξεκινήματος· και σκέφτηκα την υδρία – ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα.

Περίγραμμα υδρίας ή ο αριθμός 25;

Περίγραμμα υδρίας ή… ο αριθμός 25!

Η τελική βολική σύμπτωση, ήταν ότι το περίγραμμα της υδρίας μοιάζει με τον αριθμό 25 (με λίγη φαντασία, αν σκεφτούμε το «2» σαν ένα αντεστραμμένο ή αντικαθρεπτισμένο «5») και, έτσι ακριβώς, η ιδέα είχε γεννηθεί. Το «25» θα συμβόλιζε την τρέχουσα στάση και κατάσταση! Έμενε τώρα η υλοποίηση. Αριστερά φαίνεται η πρώτη προσπάθεια, την οποία έφτιαξα με το πρόγραμμα GIMP (που χρησιμοποιούσα για πρώτη φορά).

Στη συνέχεια δοκίμασα μια διαφορετική προσέγγιση. Σχεδίασα στο χέρι ένα σύμβολο που να «αποπνέει» την αίσθηση του 25, χωρίς να είναι ακριβώς το σύμβολο του αριθμού 25. Μετά, πήρα το χάρτινο σκίτσο και το σκάναρα στον υπολογιστή. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα κάτω αριστερά. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς, κατέληξα στις παρακάτω εκδοχές μονογραμμάτων, τις οποίες χρησιμοποιώ, ανάλογα… με τη διάθεση!

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!