Αλλάζοντας τα φώτα στο Sony Xperia J

Επικαιροποιήσεις

 • 2/7/2013: Η έκδοση CM10-226 είναι κατάλληλη για χρήση και μάλλον η καλύτερη μέχρι στιγμής. Έχει επιστρέψει σε πυρήνα 3.0
 • 20/5/2013: Μείνετε με την έκδοση CM10-222 ή την XperiaPremium (CM10-218) προς το παρόν. Οι επόμενες φαίνεται να έχουν προβλήματα λόγω του νέου πυρήνα έκδοσης 3.4. Όταν επιλυθούν, θα ενημερωθείτε.
 • 17/5/2013: Επικαιροποίηση συνδέσμων για AOKP 1.3, XperiaPremium v3, MIUI, Z-Fusion και μια νέα σελίδα με τα πάντα όλα για προσπάθειες εναλλακτικών ROM.
 • 20/4/2013: Από την έκδοση CM10-216 και μετά, η CM10 είναι έτοιμη για καθημερινή χρήση. Η μόνη έλλειψη είναι ότι δεν έχει ραδιόφωνο ακόμα.
 • 30/3/2013: Η έκδοση CM10-213 είναι ακόμα πιο γρήγορη. Επιπλέον, δουλεύει και η φόρτιση όταν το κινητό είναι σβηστό (off-line charging). Ραδιόφωνο, όχι ακόμα.
 • 24/3/2013: Η έκδοση CM10-212 είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής, είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση, με μόνη εξαίρεση ότι ακόμα δε δουλεύει το ραδιόφωνο. Ενεργοποιήστε την GPU για σχεδίαση οθόνης και 2D.
 • 11/3/2013: Προσθήκη νέας ROM, της XperiaPremium. Βασίζεται στην πιο πρόσφατη CM10, αλλά έχει προσθέσει κάποιες καλές και χρήσιμες εφαρμογές της Sony.
 • 10/3/2013: Η έκδοση CM10-210 φαίνεται να είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση εδώ και πολύ καιρό. Η κάμερα δουλεύει σωστά, επιτέλους. Επίσης, είναι σχεδόν τόσο γρήγορη όσο η αυθεντική της Sony.
 • 9/3/2013: Κυκλοφόρησε η αναβάθμιση σε Android 4.1.2 από τη Sony! Φαίνεται ωστόσο να μην ενθουσιάζει τους οπαδούς της CM10, καθώς δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο των ακριβότερων μοντέλων Xperia. Επίσης, από την έκδοση JB δεν μπορείς να πας σε CM10, κάτι έχει αλλάξει. Θα πρέπει πρώτα να γίνει υποβάθμιση σε ICS.

Πηγαίνοντας για το Huawei G300

Huawei Ascend G300
Huawei Ascend G300

Πρόσφατα χρειάστηκε να αλλάξω κινητό τηλέφωνο, καθώς (πάλι) μου έπεσε και έσπασε το προηγούμενο, ένα Samsung Galaxy Y. Την εποχή που είχε έρθει στα χέρια μου το SGY, στην πραγματικότητα θα ήθελα να είχα πάρει το Huawei X5 Pro, οπότε αυτή τη φορά, πηγαίνοντας στο Media Markt, είχα σκοπό να πάρω το Huawei Ascend G300, τον αντικαταστάτη του X5 Pro.

Κατά σύμπτωση, όταν έφτασε η στιγμή να ζητήσω από τον υπάλληλο το G300, στο κατάστημα είχε μείνει μόνο το δείγμα της έκθεσης (το οποίο όχι, δεν το έδιναν σε χαμηλότερη τιμή). Μετά την αρχική απογοήτευση και αμφιταλαντευόμενος μεταξύ του να φύγω και του να πάρω κάτι άλλο (που ήξερα ότι μπορεί να μετάνιωνα, αφού δεν είχα κάνει από το σπίτι αντίστοιχη προεργασία), ρώτησα τον πωλητή αν προτείνει κάτι άλλο, μέχρι τα 200 ευρώ. Προς τιμήν του, μου είπε ότι πράγματι το συγκεκριμένο ήταν ένα από τα καλύτερα, αλλά μου πρότεινε και άλλα δύο, το Xperia Sola (στην Ελλάδα κυκλοφορεί ως Sole, ίσως γιατί δεν ακούγεται καλά το «σόλα»!) και το Sony Xperia J, το οποίο είχε κυκλοφορήσει εκείνον το μήνα.

Σύγκριση Huawei G300, Sony Xperia J και Sole

Xperia J Black
Sony Xperia J σε μαύρο

Αποφασισμένος να μην κάνω πατάτα, ρώτησα τον πωλητή μήπως μπορούσε να μου δείξει σε σύγκριση τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Όντως, πήγαμε σε ένα τερματικό και εκεί (προφανώς εντός της εφαρμογής του καταστήματος) έβαλε δίπλα-δίπλα τους πίνακες με τις προδιαγραφές των κινητών.

Έχοντας τα κινητά στο χέρι και τα χαρακτηριστικά τους μπροστά μου, το πρώτο θύμα της σύγκρισης ήταν το Xperia Sole, για πέντε λόγους:

 1. Ένα πλεονέκτημα που όμως δε χρειαζόμουν απόλυτα: το Sole/Sola ήταν το πιο γρήγορο απ’ όλα (διπύρηνο), αλλά από τη στιγμή που δεν παίζω απαιτητικά παιχνίδια στο κινητό, μου αρκεί κάποιο που απλά να μην κολλάει, οπότε no extra points there.
 2. Δεύτερο πλεονέκτημα που δεν είχε μεγάλο βάρος: Είχε διπλάσια εσωτερική μνήμη από τα άλλα δύο, αλλά με τις κάρτες SD αυτό δεν είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι είχα σκοπό να εγκαταστήσω δικαιώματα διαχειριστή (root) στο κινητό και να βάλω την εφαρμογή Link2SD, η οποία επεκτείνει τη διαθέσιμη μνήμη για εφαρμογές, σχεδόν απεριόριστα. Nope, no points for that one, either.
 3. Από την άλλη, η οθόνη του ήταν η μικρότερη από τις τρεις και, δεν ξέρω ποιος έβγαλε τη βλακεία ότι το μέγεθος δε μετράει, αλλά ναι, μισή ίντσα κάνει διαφορά κι ας έχουν σχεδόν την ίδια ανάλυση. 
 4. Επιπλέον, δεν είχε εμπρόσθια κάμερα· αυτό κανονικά δε θα ήταν μειονέκτημα, καθώς ούτε το G300 που ήθελα είχε. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι το Xperia J διέθετε εμπρόσθια κάμερα, το οποίο μου θύμισε ότι πάντα χρειαζόμουν (επιθυμούσα) ένα κινητό που να υποστηρίζει βιντεοκλήσεις.
 5. Τελευταίο και φαρμακερότερο, το Sole εξέπεμπε 80% περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με τα άλλα δύο (με SAR 1,25 βρίσκεται σχεδόν πάνω στα όρια του ανώτατου επιτρεπόμενου). Τι σκέφτονταν οι τύποι στη Sony; Αν το έχετε, να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε bluetooth!

Έμειναν λοιπόν τα άλλα δύο. Στην οθόνη του τερματικού, κοιτάζω τα χαρακτηριστικά τους. Ω! του θαύματος, είναι ακριβώς τα ίδια – μα ακριβώς τα ίδια! Από μοντέλο και χρονισμό CPU, μέχρι τσιπάκι γραφικών και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να συγκρίνει που να έχει σημασία. Μια καλή αντιπαράθεση στοιχείων:

Οι μόνες διαφορές που για μένα έκαναν διαφορά, ήταν ότι το Xperia J είχε εμπρόσθια κάμερα, μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας και ελαφρώς καλύτερη ανάλυση οθόνης.Όσο για την εμφάνιση, αναμφίβολα το Xperia J είναι ένα κινητό της κατηγορίας Pull Moore («πουλ-μουρ», από το «πουλάω μούρη»):

Η Sony πήρε το κέλυφος του κινητού-ναυαρχίδας από τον τελευταίο James Bond (Skyfall) και του έβαλε μέσα μια καλή οθόνη και τα φτηνότερα άλλα εξαρτήματα που μπορούσε να βάλει, ώστε να η τιμή να πέσει χαμηλά, αλλά ταυτόχρονα να παραμένει ένα αξιοπρεπές τηλέφωνο. Ξέρετε κάτι; Αυτό εμένα μου ήρθε λουκούμι.

(σ.σ: Τελικά θα ήταν προτιμότερο να το είχα πάρει στο Πλαίσιο, γιατί εκείνη την περίοδο είχε ακριβώς την ίδια τιμή, αλλά έδινε και δώρο χάρτες πλοήγησης)

Ωραία, το πήραμε. Τώρα, πώς του αλλάζουμε τα φώτα;

Το καλό είναι ότι υπάρχει η ομάδα FreeXperia, η οποία στο φόρουμ XDA Developers εκπροσωπείται με το ψευδώνυμο FXP. Κατά τους ίδιους, «FreeXperia is a group of CyanogenMod Xperia maintainers. CyanogenMod is a community enhanced distribution of Android for a wide variety of phones and tablets.»

Οι βασικές σελίδες που μας ενδιαφέρουν, οι οποίες και αντιστοιχούν στα αντίστοιχα βήματα που έχουμε να κάνουμε, είναι οι παρακάτω.

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

Συνιστώ, πριν από οτιδήποτε άλλο, να ακολουθήσετε ευλαβικά τις παρακάτω οδηγίες για να φτιάξετε ένα εγκαταστάσιμο αντίγραφο της original ROM της Sony!!! Φροντίστε να έχετε αντίγραφο του αρχείου και εκτός τηλεφώνου, διά παν ενδεχόμενο.

Αν οι οδηγίες σας φαίνονται υπερβολικά πολύπλοκες και δεν το προσπαθήσετε, τουλάχιστον κρατήστε ένα backup μέσα από το Recovery, όταν φτάσετε στο βήμα 8 της επόμενης ενότητας. Οπωσδήποτε.

Root & ClockWorkMod Recovery

Στη σελίδα [Root] [CWM] Xperia J μπορείτε να βρείτε οδηγίες για το πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε δικαιώματα διαχειριστή (root) και την εφαρμογή επαναφοράς CWM.

Όταν γραφόταν το άρθρο (μέσα Ιανουαρίου 2013), υπήρχε ένα θεματάκι: τόσο η διαδικασία root, όσο και η CWM, δούλευαν μόνο για firmware 11.0.A.3.18 kai 11.0.A.3.28, ενώ εγώ είχα ήδη εγκαταστήσει το πιο πρόσφατο 11.0.A.7.5. Η λύση που προτεινόταν ήταν να εγκαταστήσουμε την χαμηλότερη έκδοση και να προχωρήσουμε στη διαδικασία. Προτίμησα την επόμενη λύση, που μου προτάθηκε στο φόρουμ.

Root (χωρίς CWM)

Η εφαρμογή Unlock Root υπάρχει εδώ και δύο χρόνια περίπου και πραγματικά δουλεύει, αν και θέλει αρκετή προσοχή με το τι εγκαθιστά παράλληλα. Σε εμένα δούλεψε και δεν είχα προβλήματα μετά τον καθαρισμό των «παράπλευρων» εγκαταστάσεων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές για οποιονδήποτε. Αν συνεχίσετε και το εγκαταστήσετε, το κάνετε με δική σας ευθύνη και εγώ νίπτω τας χείρας μου.

Καταρχήν, σιγουρευτείτε ότι έχετε ήδη εγκαταστήσει και επικαιροποιήσει το πρόγραμμα PC Companion της Sony, ώστε το σύστημά σας να έχει τους πιο πρόσφατους οδηγούς.

Στη συνέχεια, κατεβάστε τη δωρεάν έκδοση του Unlock Root και εγκαταστήστε την. Όταν το έκανα εγώ, σε win7, το πρόγραμμα antivirus πήρε φωτιά και μόνο που δεν κάλεσε μόνο του τους πυροσβέστες! Απ’ ό,τι φαίνεται, το πρόγραμμα είναι γεμάτο με malware και ερωτήσεις παγίδες, όπου για να μην εγκαταστήσει κάτι πρέπει να απαντήσεις «Ναι», ενώ εσύ αυτόματα απαντάς «Όχι», κτλ. Εγώ κάπου δεν πρόσεξα και την πάτησα, αν και στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι «απλώς» με μπέρδεψε και πήρε άδεια να εγκαταστήσει το Babylon Search Engine & Toolbar. Τουλάχιστον, αυτό νομίζω ότι ήταν το χειρότερο που έγινε. Θα δείξει.

Κατά την εγκατάσταση, εννοείται ότι αποεπιλέγετε οτιδήποτε επιπλέον σας προτείνεται στην αρχική οθόνη και διαβάζετε προσεκτικά τις ερωτήσεις. Εάν παρόλα αυτά σας φορτωθεί το Babylon, μπείτε στον Πίνακα Ελέγχου των Win και απεγκαταστήστε οτιδήποτε έξτρα έχει μπει. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις διαδικασίες απεγκατάστασης που υπάρχουν στον ιστότοπο της ίδιας της Babylon.

Το ζουμί είναι: τρέξτε το πρόγραμμα, πατήστε το πράσινο κουμπί «Root»… και θα είστε έτοιμοι μετά από μια επανεκκίνηση του κινητού! Για να βεβαιωθείτε ότι είναι rooted, δείτε εάν έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή «SuperSU».

Ξεκλείδωμα προγράμματος εκκίνησης (bootloader) χωρίς root

Για να μπει η custom ROM της CyanogenMod, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που δίνει η ίδια η Sony στον ιστότοπό της, με τον οποίο ξεκλειδώνεται το πρόγραμμα εκκίνησης (bootloader). Στην αποποίηση ευθύνης αναφέρεται ότι ενδέχεται να ακυρωθεί η εγγύηση του προϊόντος. Αυτή είναι η πιο παράξενη δήλωση που έχω διαβάσει ποτέ. Τη γράφει η ίδια η Sony, αλλά δε μας λέει ούτε το γιατί, ούτε το πώς, ούτε υπό ποιες συνθήκες θα ακυρωθεί η εγγύηση. Κάτι σε Kinder έκπληξη!

Για την προετοιμασία, ακολουθώντας τις οδηγίες της Sony:

 1. Θα εγκαταστήσετε (σε Windows) το Android SDK
 2. Θα ξεκινήσετε το SDK Manager
 3. Θα εγκαταστήσετε τα πακέτα που θα σας προτείνει από μόνο του το πρόγραμμα. Αυτό θα εγκαταστήσει τον Google USB Driver
 4. Η Sony προτείνει να αντικαταστήσετε το αρχείο android_winusb.inf με ένα άλλο που παρέχει η ίδια, πριν συνεχίσετε στα επόμενα βήματα των οδηγιών της. Αν θέλετε μόνο να ξεκλειδώσετε το bootloader του τηλεφώνου, κάντε ακριβώς αυτό και θα δουλέψει. Επειδή το δικό της είναι λίγο παλιότερης έκδοσης όμως, εάν ενδιαφέρεστε και για ανάπτυξη εφαρμογών, απλά προσθέστε στο υπάρχον αρχείο του SDK τις αναφορές από το αρχείο της Sony που αφορούν τα κινητά της. Ενδεικτικά, υπάρχουν τα εξής, αμέσως κάτω από την επικεφαλίδα [Google.NTx86]:

[code]; SonyEricsson
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USBVID_0FCE&PID_0DDE
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USBVID_0FCE&PID_0DDE&MI_01
%SingleBootLoaderInterface% = USB_Install, USBVID_0FCE&PID_0DDE[/code]

CyanogenMod ROM & Android 4.1

Εφόσον αποφασίσατε να συνεχίσετε και ξεκλειδώσατε το κινητό, πηγαίνετε στη σελίδα του FreeXperia Project όπου βρίσκεται το ημερολόγιο αλλαγών, για να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται η ανάπτυξη της ROM CM10. Υποστήριξη θα βρείτε αντίστοιχα στο φόρουμ των XDA που αφορά το Xperia J και τη CM10.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναλαμβάνω καμμία ευθύνη εάν το κινητό σας αχρηστευθεί ή/και βγει από την εγγύηση. Vaya con Dios (o Θεός μαζί σας).

Σας έτοιμοι/έτοιμες από καιρό, ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης από τον ιστότοπο του FreeXperia, αφού πρώτα κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τις τελευταίες δέκα σελίδες του παραπάνω φόρουμ, για να γλυτώσετε ενδεχομένως τσάμπα ταλαιπωρία. Τους συνδέσμους για να κατεβάσετε τις τελευταίες ROM CM10 θα βρείτε στον ιστότοπο του FreeXperia.

Από την έκδοση 216 και μετά, η CM10 είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση!! Στην αρχή του άρθρου θα μπαίνουν σημαντικές επικαιροποιήσεις.

Εγκατάσταση CM10 για πρώτη φορά

 1. Κατεβάστε το zip της έκδοσης που θέλετε (205 κτλ). Το αρχείο για το Xperia J είναι το αντίστοιχο «JLO»
 2. Βρείτε στο Internet και κατεβάστε το πιο πρόσφατο αρχείο zip με τις εφαρμογές Google (gapps). Προσοχή μεγάλη: να είναι φτιαγμένο για την έκδοση Android 4.1.2!
 3. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Link2SD, φροντίστε να διαμερίσετε από τώρα την εξωτερική κάρτα SD (φτιάξτε δεύτερο partition με σύστημα αρχείων ext3). Δείτε το επόμενο κεφάλαιο του άρθρου (παρακάτω) για οδηγίες.
 4. Αντιγράψτε το αρχείο της ROM και τα gapps στο κομμάτι FAT32 της κάρτας SD ή στην «εσωτερική μνήμη» του τηλεφώνου που βλέπετε στα Windows, ό,τι προτιμάτε.

FXP kernel & CWM Recovery

Επειδή οι CM10 ROM δεν περιέχουν δικό τους kernel, θα πρέπει πριν τις εγκαταστήσετε να βάλετε το αντίστοιχο FXP kernel:

 1. Από το αρχείο της ROM, αποσυμπιέστε το αρχείο boot.img και βάλτε το στον ίδιο φάκελο που ήσασταν πριν για το ξεκλείδωμα του bootloader (δηλαδή εκεί που είναι και το fastboot.exe)
 2. Σβήστε το τηλέφωνο
 3. Πιέστε το πλήκτρο αύξησης έντασης ήχου
 4. Συνδέστε το τηλέφωνο με το καλώδιο USB του υπολογιστή
 5. Πηγαίνετε στον φάκελο με το fastboot.exe και ξεκινήστε ένα παράθυρο γραμμής εντολών (ή αντίστροφα)
 6. Δώστε από τη γραμμή εντολών την εντολή: fastboot flash boot boot.img
 7. Και την εντολή: fastboot reboot
 8. OK, τώρα μπείτε σε CWM recovery mode (ανοίξτε το κινητό έχοντας πατημένο το πλήκτρο αύξησης έντασης ήχου) και πάρτε ένα καλό backup της original ROM. Ναι, πάλι. Αν κάτι πάει στραβά, θα μου ανάψετε λαμπάδα. 😛
 9. Μην ξεχάσετε να μεταφέρετε τα backup και κάπου εκτός τηλεφώνου και sd card!
 10. Επίσης, κρατήστε backup από ό,τι θέλετε (πχ φωτό, βίντεο, πληρωμένες εφαρμογές, κτλ)
 11. Τώρα έχετε τον πυρήνα του FXP, το CWM Recovery και ένα backup της ROM και των εφαρμογών σας, για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά ή εάν δεν σας αρέσει η CM10.

Flash ROM

Και η στιγμή για να εγκαταστήσετε την CM10 ήρθε. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή εντυπωσιακό:

 1. Μπείτε σε Recovery mode (αν δεν είστε ήδη)
 2. Από το μενού της CWM, επιλέξτε install zip from sd card ή external sd card, αναλόγως που έχετε αντιγράψει τα αρχεία
 3. Εγκαταστήστε το zip της CM10 ROM
 4. Εγκαταστήστε το zip των gapps
 5. Wipe & wipe dalvik cache
 6. Reboot

ta-daaaaa!

Service Menu

Σημειώστε ότι το μενού λειτουργιών στη CM10 δεν εμφανίζεται πλέον πληκτρολογώντας ##7378423## όπως στις ROM της Sony, αλλά δίνοντας ##4636##

Εγκατάσταση νεότερης έκδοσης

Όταν θα έχετε ήδη εγκαταστήσει προηγούμενη έκδοση της CM10, για να μπει μια πιο καινούρια έκδοση θα χρειάζεται μόνο να επαναλάβετε τα πρώτα τρία βήματα της ενότητας Flash ROM παραπάνω, παραλείποντας τα (4) και (5). Εάν κάτι κολλάει, τότε δοκιμάστε να ακολουθήσετε όλα τα βήματα της ενότητας.

Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε μόνο το kernel, θα πρέπει να ακολουθήσετε μόνο τα βήματα 1 έως 7 της ενότητας FXP Kernel & CWM Recovery.

MIUI JB ROM

Μια εναλλακτική της CM10, βασισμένη όμως πάνω στην ίδια και στη MIUI, είναι η ROM MIUI JB. Δεν την έχω δοκιμάσει, το build1 ακόμα είναι ασταθές, αλλά κρατήστε την υπόψη για το μέλλον· θα τη βρείτε εδώ:

Τα βήματα εγκατάστασης είναι ακριβώς ίδια με της CM10. Διαβάστε καλά τις οδηγίες και τις συμβουλές για fixes & addons στην παραπάνω σελίδα.

AOKP ROM

Άλλη μια ROM βασισμένη σε δύο project, το AOKP και το FreeXperia, είναι η ROM AOKP με Android 4.1.2. Θεωρητικά είναι η πιο γρήγορη από τις εναλλακτικές (προς το παρόν η 4.0.4 της Sony είναι η ταχύτερη).

Όταν τη δοκίμασα στην έκδοση M1-R2, μου έβγαλε σοβαρά προβλήματα με το phone.apk και τελικά γύρισα στη CM10. Ίσως με κάθε έκδοση να βελτιώνεται. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ:

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι ίδια με την της CM10.

XperiaPremium™ on CM10

Μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και η ROM XperiaPremium:

Αυτό που έχει γίνει εδώ είναι ότι ο συγκεκριμένος προγραμματιστής έχει πάρει την πιο πρόσφατη CM10 του FreeeXperia (FXP) και έχει προσθέσει τις, κατά τη γνώμη του, χρησιμότερες εφαρμογές της αυθεντικής ROM από τη Sony. Για παράδειγμα, έχει τις εφαρμογές Walkman, Album, Movies, Z Launcher κτλ. Επίσης, από την ίδια σελίδα κατεβάζετε και την πιο πρόσφατη έκδοση Gapps, αλλά μόνο για αυτή τη ROM!

Η διαδικασία εγκατάστασης περιγράφεται στη σελίδα του project.

Για να αλλάξετε fonts, δείτε αυτή τη σελίδα, κατεβάστε το zip με τη γραμματοσειρά που θέλετε και φλασάρετε από recovery σαν να ήταν ROM. Για να δείτε τα zip πατήστε στο «Some of collections – Click to show content»:

Z-Fusion

Άλλη μια παραλλαγή της CM10, αυτή τη φορά με εμφάνιση και αίσθηση Sony Xperia Z !! Την φλασάρετε πάνω από ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση CM10 και περνάτε επίσης και το boot animation zip που θα βρείτε στη σελίδα της ROM. Η έκδοση 2 που δοκίμασα ήταν πολύ καλή, αν εξαιρέσετε μόνο το ότι δε έβλεπε την εξωτερική sdcard…

Και όχι μόνο!

Στην παρακάτω σελίδα θα βρείτε κι άλλες ROM και καλούδια!!

Αξίζει τον κόπο;

Sony Xperia J με CyanogenMod 217
Sony Xperia J με CyanogenMod 217

Κατά τη γνώμη μου: ΝΑΙ !!

Η Sony έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη δική της ROM έκδοσης 4.0.4. Εάν βάλετε δικαιώματα διαχειριστή (root), το Link2SD (βλέπε παρακάτω) και αφαιρέσετε εφαρμογές που δε χρησιμοποιείτε, θα μείνετε πολύ ικανοποιημένοι και χωρίς την CM10.

Από την άλλη, πολλοί από εμάς στην πραγματικότητα δεν έχουμε επιλογή. Δεν είναι για το τηλέφωνο ως τηλέφωνο· το θέμα είναι ότι, αφού μπορούμε να το πειράξουμε, θα το κάνουμε! Και η ROM που προσφέρεται για το περισσότερο πείραγμα είναι η CM10. Φυσιολογικός τρόπος σκέψης; Χμμμ… με ποια κριτήρια;

Σε ό,τι αφορά την έκδοση Android 4.1.2, αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την αναβάθμιση της Sony σε 4.1.2, καθώς ήταν υποδεέστερη από την αντίστοιχη αναβάθμιση ακριβότερων μοντέλων. Αντιθέτως, η CM10 γίνεται όλο και καλύτερη, τόσο πολύ μάλιστα που από την έκδοση 215 και μετά, συνιστώ για καθημερινή χρήση την ROM CM10. Είναι γρήγορη, πλήρης, παραμετροποιήσιμη και σταθερή. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει ακόμα ραδιόφωνο.  


Ολική επαναφορά

Κάνοντας την έκπληξη, η Sony ετοιμάζει μια εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούμε να επαναφέρουμε τη μητρική ROM απλά και πανεύκολα. Δεν θα ξανακλειδώνει το τηλέφωνο, άρα δεν επαναφέρει σε ισχύ την εγγύηση, αλλά τουλάχιστον θα καθιστά εντελώς αντιστρέψιμους τους όποιους πειραματισμούς: Flash tool for Xperia™ devices

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Sony Flash Tool είναι σε φάση ανάπτυξης (beta testing) και είναι διαθέσιμη μόνο για τις συσκευές Xperia T, S, Arc & Arc S. Αναμένουμε έκδοση και για το J!

Κυκλοφορούν και ανεξάρτητες λύσεις για να ξανακλειδώσει κανείς την αυθεντική ROM, αλλά δεν τις έχω δοκιμάσει (καθώς δεν έχω πια την αυθεντική ROM). Ενδεικτικά: FTF file for relock bootloader on Sony XPERIA J

Link2SD για άφθονη μνήμη!

Άφθονη μνήμη για εφαρμογές με χρήση του Link2SD (θέλει root)
Άφθονη μνήμη για εφαρμογές (αυθεντική ROM) με χρήση του Link2SD (χρειάζεται root)

Αυτό που κάνει το Link2SD είναι να συνδέει ένα ξεχωριστό δεύτερο διαμέρισμα (partition) της εξωτερικής κάρτας SD με την εσωτερική μνήμη του τηλεφώνου, της οποίας θα αποτελεί στο εξής επέκταση. Επιπλέον, μεταφέρει όσες εφαρμογές δύνανται να μεταφερθούν σε αυτό το διαμέρισμα, ελευθερώνοντας εσωτερική μνήμη.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την εφαρμογή Apps2SD είναι:

Πρώτον, είναι «εντελώς διάφανο» ως προς τη λειτουργία του, σε ό,τι αφορά το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όταν το τηλέφωνο συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω USB, το δεύτερο partition δεν αποπροσαρτάται (unmount), άρα οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες σε αυτό εξακολουθούν να δουλεύουν (ενώ με το Apps2SD οι λειτουργικότητα αυτών απενεργοποιείται όσο είναι συνδεδεμένο).

Δεύτερον, μπορεί να δουλέψει με σύστημα αρχείων ext3 (ή ext4 αν το υποστηρίζει η ROM σας), το οποίο θεωρώ καταλληλότερο για το Android απ’ ό,τι το FAT.

Τρίτον, λόγω του ότι είναι διάφανο ως προς το λειτουργικό, μπορούν να μεταφερθούν στην κάρτα πολύ περισσότερες εφαρμογές απ’ ό,τι με το Apps2SD, ακόμα και εφαρμογές που δεν έχουν σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Στον ιστότοπο με τις οδηγίες του προγράμματος θα βρείτε ό,τι πληροφορία χρειάζεστε, καθώς το πώς θα δημιουργήσετε το δεύτερο partition με το Minitool Partition Wizard (αν δεν είστε πολύ του linux θα σας είναι χρήσιμο).

Υπάρχουν όμως και δύο μειονεκτήματα. Πρώτον, η ταχύτητα – φροντίστε  η sd card να είναι γρήγορη!! (10x το λιγότερο) Δεύτερον, εάν αναβαθμίζετε κάθε τόσο τη ROM (πχ από FXP 209 σε 210), καλό είναι πρώτα να μεταφέρετε όλες τις εφαρμογές πίσω στο τηλέφωνο και μετά να κάνετε την αναβάθμιση. Σε δύο περιπτώσεις που δεν το έκανα, μου έχει τύχει να μη γίνει σωστά η αναβάθμιση.

Με γεια μας!

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

Stratos Laspas

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrtition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

This Post Has 52 Comments

 1. johnny john

  όχι κανονικά επίσημη αναβάθμιση ..

  Στις 21 Μαρτίου 2014 – 6:05 μ.μ., ο χρήστης Disqus <notifications@disqus.net

 2. johnny john

  καλησπέρα , χθες έγινε μια αναβάθμιση σε xperia j (android 4.1.2) μετά απ αυτο δεν αναγνωρίζει τπτ απ την κάρτα sd ,δεν εχουν διαγράφει τα αρχεία τα διαβάζω στο pc με adapter αλλά εκτός απ αυτο δεν εμφανίζει ούτε καινούργια αρχεία που περνάω στην sd … αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει …? thanks

 3. georgegggg

  Χίλια ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!Ολα καλά.. ήμουν σε 4,1,2. πέρασα την προηγούμενη έκδοση και ta-daaaaa! που είπες και συ.

 4. Δοκίμασε να ξαναπεράσεις τη ROM που χρησιμοποιείς. Αν δε δουλέψει βάλε της Sony. Αν ξανά δε δουλέψει κάνε μια ολική επαναφορά και πήγαινέ το στο σέρβις.
  Αν χρειάζεσαι οδηγίες για ολική επαναφορά, πες μου για να ανεβάσω έναν εύκολο οδηγό…

 5. georgegggg

  Έχω ένα πρόβλημα με το σήμα γενικά. Δεν αναγνωρίζζει την κάρτα SIM… Mπορεί κανείς να βοηθήσει?

 6. Έχεις συγκρίνει τη λήψη και σε άλλα μέρη? Ή δοκίμασες να βάλεις την κάρτα σου σε ένα άλλο κινητό και να δεις πώς λαμβάνει στο ίδιο μέρος? Ξέρεις κανέναν με ίδια συσκευή, για να συγκρίνεις δίπλα-δίπλα?

  Αν όντως βλέπεις ότι έχει χειρότερη λήψη, θα πρέπει να κάνεις μια ερώτηση στο σέρβις.
  Προσοχή όμως: για να τους το αφήσεις, θα πρέπει να φοράει τη «μαμίσια» ROM, να είναι κλειδωμένο το bootloader και να μην είναι rooted.

 7. tony 77777

  exw to sony experia j kai exw provlima simatos mesa sto spiti mou enw ta alla meli tis oikogeneias me to idio diktio den exoun kanena provlima…ftaiei to kinito g auto kai mipes kserete pou mporw na apeuthinthw?

 8. Το ίδιο μου βγάζει κι εμένα, αλλά το αγνοώ. Εάν θα ήθελα να εγκαταστήσω την αυθεντική, θα ακολουθούσα άλλα βήματα. Τις ανανεώσεις της CM τις παίρνω από το Xperia Project, όχι από τη Sony!

 9. paulsiskos

  γεια σας.! εχω περασει μία cyanogen ρομ 4.1.2.. το sony pc companion, όταν συνδέω την συσκευη, μου βγάζει μια νεότερη έκδοση απο αυτην που εχω, και μάλιστα αυθεντική. να την εκτελέσω? η μηπως είναι κανενα τεχνασμα της εταιριας για να χαθει η εγγυηση κτλ κτλ κτλ???? plz help ;/

 10. coscoobydoo Απ’ ό,τι βλέπω είναι για το Xperia E… Αν έχεις link για το J, στείλε μου να δω

 11. coscoobydoo

  Στο Xperia J, μπορείς να βάλεις και Firefox OS! (Δεν ξέρω εάν το ξέρεις και έτσι στο λέω!)

 12. tasosz Απ’ ό,τι γνωρίζω, από αυθεντική 4.1.2 δεν μπορείς να πας σε CM10, πρέπει να βάλεις την προηγούμενη έκδοση πρώτα (δεν και τα σχόλια παρακάτω). 
  Θεωρητικά, για του ρουτάρισμα ισχύουν οι ενότητες του άρθρου… αν το πάρεις απόφαση και κάτι δεν δουλεύει, ξαναγράψε εδώ ή δοκίμασε στο φόρουμ: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1997251

 13. tasosz

  καλησπέρα..φίλε Στράτο!!
  Όσο αναφορά το κινητό να σου αναφέρω ότι θα ΠΡΟΤΙΜΟΎΣΑ  το sony xperia go αλλά λόγω βιασύνης και αφέλειας πήρα και εγω το xperia j με το οποίο δεν εχω κατανθουσιαστεί!
  Έκανα upadate από sony και από 4.0.4 πήγα σε 4.1.2 το κινητο κολλάει ώρες ώρες με τρέλλα!!!
  Προσπάθησα να περασω σπασμενο navigon 4.1 και δεν!!
  Όσο για ρουτάρισμα τι έκδοση πρέπει να έχω?(11.2.Α.0.21)
  περιμένω νέα σου..

 14. Livefyre

  StratosLaspas dosthanos Εντάξει φίλε μου τα κατάφερα, με το flashtool και τώρα λειτουργεί. Θέλω μόνο αν μπορείς να μου πείς πως να βάλω στο j ενα kernel που να υποστηρίζει loop devices, γιατι θέλω να βάλω το backtrack

 15. dosthanos

  StratosLaspas dosthanos Εντάξει φίλε μου τα κατάφερα, με το flashtool και τώρα λειτουργεί. Θέλω μόνο αν μπορείς να μου πείς πως να βάλω στο j ενα kernel που να υποστηρίζει loop devices, γιατι θέλω να βάλω το backtrack

 16. Livefyre

  StratosLaspas dosthanos Εντάξει φίλε μου τα κατάφερα, με το flashtool και τώρα λειτουργεί. Θέλω μόνο αν μπορείς να μου πείς πως να βάλω στο j ενα kernel που να υποστηρίζει loop devices, γιατι θέλω να βάλω το backtrack

 17. dosthanos

  StratosLaspas dosthanos Εντάξει φίλε μου τα κατάφερα, με το flashtool και τώρα λειτουργεί. Θέλω μόνο αν μπορείς να μου πείς πως να βάλω στο j ενα kernel που να υποστηρίζει loop devices, γιατι θέλω να βάλω το backtrack

 18. Livefyre

  StratosLaspas dosthanos Εντάξει φίλε μου τα κατάφερα, με το flashtool και τώρα λειτουργεί. Θέλω μόνο αν μπορείς να μου πείς πως να βάλω στο j ενα kernel που να υποστηρίζει loop devices, γιατι θέλω να βάλω το backtrack

 19. dosthanos

  StratosLaspas dosthanos Εντάξει φίλε μου τα κατάφερα, με το flashtool και τώρα λειτουργεί. Θέλω μόνο αν μπορείς να μου πείς πως να βάλω στο j ενα kernel που να υποστηρίζει loop devices, γιατι θέλω να βάλω το backtrack

 20. Livefyre

  dosthanos StratosLaspas Με το flashtool, θα πρέπει να ψάξεις για οδηγίες

 21. dosthanos StratosLaspas Με το flashtool, θα πρέπει να ψάξεις για οδηγίες

 22. Livefyre

  dosthanos StratosLaspas Με το flashtool, θα πρέπει να ψάξεις για οδηγίες

 23. dosthanos StratosLaspas Με το flashtool, θα πρέπει να ψάξεις για οδηγίες

 24. Livefyre

  dosthanos StratosLaspas Με το flashtool, θα πρέπει να ψάξεις για οδηγίες

 25. dosthanos StratosLaspas Με το flashtool, θα πρέπει να ψάξεις για οδηγίες

 26. Livefyre

  StratosLaspas Και αφού κατεβάσω τη 4.0.4 πως την περνάω στο κινητό;

 27. Livefyre

  StratosLaspas Και αφού κατεβάσω τη 4.0.4 πως την περνάω στο κινητό;

 28. Livefyre

  StratosLaspas Και αφού κατεβάσω τη 4.0.4 πως την περνάω στο κινητό;

 29. dosthanos

  StratosLaspas Και αφού κατεβάσω τη 4.0.4 πως την περνάω στο κινητό;

 30. Livefyre

  StratosLaspas dosthanos Έχω κρατήσει backup. Σε ευχαριστώ φίλε μου που με βοηθάς, παρόλο που δεν είσαι υποχρεωμένος.

 31. dosthanos

  StratosLaspas dosthanos Έχω κρατήσει backup. Σε ευχαριστώ φίλε μου που με βοηθάς, παρόλο που δεν είσαι υποχρεωμένος.

 32. Livefyre

  dosthanos StratosLaspas Έχεις κρατήσει backup? Αν όχι, ίσως μπορέσεις να εγκαταστήσεις από την αρχή την αυθεντική ROM, ψάχνοντας και ακολουθώντας οδηγίες όπως αυτές παρακάτω. Επίσης, κάνε και μια ερώτηση στο forum των XDA Developers, στο σύνδεσμο που δίνω στο άρθρο και στην απάντησή μου παραπάνω.
  1) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2180706
  2) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2136127
  Η πρώτη είναι με την έκδοση 4.1.2 της Sony, αλλά μετά θα περιμένεις για να ξαναβάλεις CM10, καθώς από αυτή την έκδοση δεν μπορείς προς το παρόν να κάνεις τη μετάβαση. Η δεύτερη είναι έκδοσης 4.0.4
  Δεν τα έχω δοκιμάσει, απλά τα βρήκα στο Google. Υποτίθεται ότι είναι generic international versions. Όπως πάντα, δεν αναλαμβάνω καμμία ευθύνη, απλά προσπαθώ να βοηθήσω. Ελπίζω να μπορέσεις να φτιάξεις το τηλέφωνο σύντομα.

 33. Livefyre

  dosthanos StratosLaspas Έχεις κρατήσει backup? Αν όχι, ίσως μπορέσεις να εγκαταστήσεις από την αρχή την αυθεντική ROM, ψάχνοντας και ακολουθώντας οδηγίες όπως αυτές παρακάτω. Επίσης, κάνε και μια ερώτηση στο forum των XDA Developers, στο σύνδεσμο που δίνω στο άρθρο και στην απάντησή μου παραπάνω.
  1) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2180706
  2) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2136127
  Η πρώτη είναι με την έκδοση 4.1.2 της Sony, αλλά μετά θα περιμένεις για να ξαναβάλεις CM10, καθώς από αυτή την έκδοση δεν μπορείς προς το παρόν να κάνεις τη μετάβαση. Η δεύτερη είναι έκδοσης 4.0.4
  Δεν τα έχω δοκιμάσει, απλά τα βρήκα στο Google. Υποτίθεται ότι είναι generic international versions. Όπως πάντα, δεν αναλαμβάνω κάποια ευθύνη, απλά προσπαθώ να βοηθήσω. Ελπίζω να μπορέσεις να φτιάξεις το τηλέφωνο σύντομα.

 34. Livefyre

  StratosLaspas dosthanos Μήπως μπορώ να γυρίσω στο kernel που είχα και να δοκιμάσω έπειτα άλλον τροπο να βαλω το cm10;

 35. dosthanos

  StratosLaspas dosthanos Μήπως μπορώ να γυρίσω στο kernel που είχα και να δοκιμάσω έπειτα άλλον τροπο να βαλω το cm10;

 36. Livefyre

  StratosLaspas dosthanos Είχα 4.0.4

 37. dosthanos

  StratosLaspas dosthanos Είχα 4.0.4

 38. Livefyre

  StratosLaspas dosthanos Λοιπον άκου, το ξαναέκανα και γίνεται το εξής (που γίνοταν και πριν δηλαδη): Μετα και την εντολη fastboot reboot το μπλέ led σβήνει, ανάβει ένα μώβ φως στη βάση του J (ενω παλιά άναβε μπλέ) για 1 δευτερόλεπτο και μετά ανάβει το led και όταν πατάω το κουμπί της εκκίνησης μια φορα, δειχνει οτι φορτιζει(ενω δεν), αυτό γινεται συνεχως, σε endless loop. Τώρα αφου το αποσυνδέσω απο τον υπολογιστη και παω να το ανοίξω κάνει το ίδιο με πρίν, μωβ φως…led και παει λέγοντας.

 39. dosthanos

  StratosLaspas dosthanos Λοιπον άκου, το ξαναέκανα και γίνεται το εξής (που γίνοταν και πριν δηλαδη): Μετα και την εντολη fastboot reboot το μπλέ led σβήνει, ανάβει ένα μώβ φως στη βάση του J (ενω παλιά άναβε μπλέ) για 1 δευτερόλεπτο και μετά ανάβει το led και όταν πατάω το κουμπί της εκκίνησης μια φορα, δειχνει οτι φορτιζει(ενω δεν), αυτό γινεται συνεχως, σε endless loop. Τώρα αφου το αποσυνδέσω απο τον υπολογιστη και παω να το ανοίξω κάνει το ίδιο με πρίν, μωβ φως…led και παει λέγοντας.

 40. Livefyre

  dosthanos Για αρχή, δοκίμασε να κατεβάσεις ξανά το αρχείο, μήπως δεν κατέβηκε σωστά και να επαναλάβεις τη διαδικασία. 
  Εάν έχει μείνει μόνιμα αναμένο το led, δοκίμασε να βγάλεις τη μπαταρία και να το ξεκινήσεις ξανά και να συνεχίσεις από το βήμα 8.

 41. Livefyre

  dosthanos Για αρχή, δοκίμασε να κατεβάσεις ξανά το αρχείο, μήπως δεν κατέβηκε σωστά και να επαναλάβεις τη διαδικασία.

 42. dosthanos Για αρχή, δοκίμασε να κατεβάσεις ξανά το αρχείο, μήπως δεν κατέβηκε σωστά και να επαναλάβεις τη διαδικασία.

 43. Livefyre

  Γεία σας, έχω ένα πρόβλημα. Ακολούθησα τις οδηγίες μέχρι το βημα 7 της ενότητας FXP kernel & CWM Recovery και τωρα το κινητό δεν ανοίγει, οταν παταω να ανοίξει, ανάβει μονο το led και μετα τίποτα, το βαζω να φορτίδει μήπως φταίει αυτο κι όμως. Υπάρχει κάποια λύση; Ευχαριστώ

 44. dosthanos

  Γεία σας, έχω ένα πρόβλημα. Ακολούθησα τις οδηγίες μέχρι το βημα 7 της ενότητας FXP kernel & CWM Recovery και τωρα το κινητό δεν ανοίγει, οταν παταω να ανοίξει, ανάβει μονο το led και μετα τίποτα, το βαζω να φορτίδει μήπως φταίει αυτο κι όμως. Υπάρχει κάποια λύση; Ευχαριστώ

Share your thoughts! - Πείτε μας τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.