Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Η τροφή ως φάρμακο σε επτά θέματα υγείας

Απ’ ό,τι φαίνεται, η επόμενη μεγάλη κίνηση στο θέμα της υγείας θα είναι η «φυσική υγεία» (natural health) ή αλλιώς, η χρήση φυσικών μεθόδων για την πρόληψη ή και την αναστροφή της εξέλιξης διαφόρων ασθενειών.

Αυτό που δίδασκε ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ., «φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», μπορεί να ήταν εμπειρικό ή διαισθητικό, αλλά σίγουρα δεν ήταν τυχαίο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το σώμα μας χρειάζεται υγιεινή διατροφή για να διατηρείται υγιές. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα γονίδιά μας μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορά και να προκαλέσουν ή να αναστείλουν ασθένειες, αναλόγως με την εντολή που θα πάρουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες· και πολλές από τις εντολές αυτές λαμβάνονται μέσω της τροφής.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, σχετικά με τροφές που θεραπεύουν συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Health.com στις ΗΠΑ (http://www.health.com/health/article/0,,20698908,00.html) και παρουσιάζεται παρακάτω, σε μετάφραση και επιμέλεια στα Ελληνικά από την Stratos’ Sphere:

Αισθάνεστε φούσκωμα;

Επιλογή τροφής #1: Φρουτοχυμοί και λαχανικά

Όταν αισθάνεστε πρησμένοι, ίσως η πρώτη σας σκέψη να μην είναι να φάτε λαχανικά και φρούτα, ωστόσο η κατανάλωση τροφών όπως το πεπόνι, το αγγούρι και το σέλινο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεφουσκώσετε, λέει η Elizabeth Somer, RD, συγγραφέας του «Τροφή & Διάθεση» (Food & Mood).

«Χρειαζόμαστε νάτριο για να ζήσουμε», εξηγεί, «αλλά λόγω του ότι συχνά καταναλώνουμε υπερβολικά περισσότερο απ’ ό,τι έχουμε ανάγκη (σ.μφτ.: λόγω των έτοιμων και επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν πολύ αλάτι), τα σώματά μας κατακρατούν νερό για να αραιώσουν το αίμα και να κατεβάσουν τη συγκέντρωση νατρίου σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα. Με το να φάμε λαχανικά και φρούτα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βοηθάμε το σώμα μας να πετύχει αυτή την αραίωση, ούτως ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να αποβάλει την περίσσεια νατρίου και νερού».

Επιλογή τροφής #2: Φουλάρετε σε ένζυμα

papayaΤο φούσκωμα μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι το γαστρεντερικό σας σύστημα έχει εξαντληθεί. «Εάν δεν είστε και πολύ “τακτικός επισκέπτης” στην τουαλέτα ή εάν έχετε αέρια μετά το φαγητό, η παπάγια είναι ένα φρούτο που μπορεί να βοηθήσει», εξηγεί ο Dharma Singh Khalsa, MD, συγγραφέας του «Η Τροφή ως Φάρμακο» (Food as Medicine).

«Το να τρώτε ένα φλιτζάνι παπάγια μερικές φορές την εβδομάδα, βοηθά στην αναζωογόνηση του γαστρεντερικού συστήματος, χάρη στο πεπτικό ένζυμο «παπαΐνη» (papain) που περιέχει, το οποίο διασπά τις πρωτεΐνες». Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν την ώθηση των τροφίμων διά μέσω των εντέρων σας, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους. Δοκιμάστε ένα φρουτοχυμό smoothie με παπάγια, ανανά (περιέχει και αυτός πεπτικά ένζυμα), πρωτεΐνη σε σκόνη, πάγο και γάλα αμυγδάλου.

Έχετε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα;

Επιλογή τροφής #1: Αρχίστε τη μέρα με ένα καλό πρωινό

«Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό μέσα στις πρώτες δυο-τρεις ώρες αφού ξυπνήσουν, έχουν περισσότερο σταθερή διάθεση την υπόλοιπη μέρα και αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους», λέει η Somer. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες σε σχετική έρευνα, οι οποίοι δεν έτρωγαν πρωινό, είχαν χειρότερη απόδοση σε ασκήσεις μνήμης και ένιωθαν μεγαλύτερη εξάντληση στη μέση της μέρας, απ’ ό,τι εκείνοι που είχαν φάει πρωινό.

Το ιδανικό πρωινό θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιο δημητριακό (πχ βρώμη) ολικής άλεσης, για να προμηθευτεί ο εγκέφαλος τη γλυκόζη που χρειάζεται για καύσιμο, πρωτεΐνη, για κορεσθεί η αίσθηση της πείνας και για να μείνουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ένα ή δύο φρούτα ή λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η πρόταση της Somer: 100% ολικής άλεσης δημητριακά, με τουλάχιστον 4 γραμμάρια φυτικών ινών και όχι περισσότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης, μαζί με φρούτα και γάλα χαμηλών λιπαρών.

Επιλογή τροφής #2: Αναπληρώστε σελήνιο

Το σελήνιο, ένα λιγότερο γνωστό ιχνοστοιχείο το οποίο βρίσκουμε μεταξύ άλλων στα Βραζιλιάνικα φιστίκια, στον τόνο, τα αυγά και τη γαλοπούλα, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη συναισθηματική ισορροπία σας.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες πτωχές σε σελήνιο έχουν μεγαλύτερη τάση προς την κατάθλιψη. Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή το σελήνιο παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, οι οποίες με τη σειρά τους ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη διάθεση. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα όμως: Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για το σελήνιο είναι 55 μικρογραμμάρια, την οποία μπορείτε να λάβετε με την κατανάλωση 90 γραμμαρίων τόνου.

Το δέρμα σας διαμαρτύρεται!

Επιλογή τροφής: Φάτε κρεμμύδια

Ταλαιπωρείστε από εξανθήματα; Τα αντιοξειδωτικά στα κρεμμύδια και σε άλλα λαχανικά που είναι πλούσια σε θείο καταπραΰνουν τη φλεγμονή που οδηγεί στην ακμή, λέει ο Valori Treloar, MD, δερματολόγος στο Newton της Μασαχουσέτης και συγγραφέας του «Η δίαιτα για καθαρό δέρμα» (The Clear Skin Diet). Το θείο στα κρεμμύδια, στα φρέσκα κρεμμυδάκια και στα πράσα, βοηθάει στην παραγωγή ενός μορίου που ονομάζεται γλουταθειόνη (glutathione). Σε μελέτη του 2011, διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι των οποίων το δέρμα ήταν επιρρεπές σε εξανθήματα είχαν συστηματικά χαμηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης στον οργανισμό τους απ’ ό,τι άνθρωποι με «υγιές» δέρμα.

Αυτό το αντιοξειδωτικό το λαμβάνουμε στην πιο ισχυρή μορφή του όταν καταναλώνουμε τα τρόφιμα που το περιέχουν ωμά ή πολύ ελαφρά μαγειρεμένα. Δοκιμάστε να προσθέσετε ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια στη σαλάτα σας ή στις σάλτσες σας ή να μαγειρέψετε λαχανικά με κρεμμυδάκια στο γουοκ. Η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6 και Β12 μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα γλουταθειόνης.

Πονοκέφαλοι από διαφορά ώρας (jet lag);

Επιλογή τροφής: μόνο νερό στο αεροπλάνο

Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο να περάσει κανείς τις πρώτες μέρες των διακοπών του προσπαθώντας να εγκλιματιστεί. Το πρώτο μυστικό για την αποφυγή των πονοκεφάλων, της ευερεθιστότητας  και των στομαχικών ενοχλήσεων που προκαλεί το jet lag, είναι να μη φάτε τίποτα για αρκετές ώρες πριν την άφιξη στον προορισμό σας. Ο λόγος είναι ότι η λήψη τροφής επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας (το φυσικό ρολόι που έχουμε μέσα μας), με τον ίδιο τρόπο που αυτοί επηρεάζονται από την εναλλαγή μέρας και νύχτας.

Όταν λοιπόν είστε στο αεροπλάνο για πολλές ώρες, αποφύγετε τη στερεά τροφή και προτιμήστε να πίνετε νερό. Το δεύτερο μυστικό είναι να βάλετε το ρολόι σας να δείχνει την ώρα του προορισμού και να φάτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες στις 7 το πρωί τοπικής ώρας του τόπου προορισμού, είτε έχετε πραγματικά φτάσει, είτε είστε ακόμα στη διαδρομή. «Η αποχή από το φαγητό αδειάζει τις αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Από την άλλη, η λήψη του πρωινού δίνει μια έξτρα ώθηση ενέργειας και παράγει χημικά που βοηθάνε το σώμα να ξυπνήσει. Οπότε, εάν φάμε ένα ελαφρύ γεύμα για πρωινό την κατάλληλη στιγμή, το σώμα θα έχει την αίσθηση ότι η μέρα του μόλις ξεκινάει, αλλά με το ξεκίνημα να είναι προσαρμοσμένο στην τοπική ώρα του προορισμού!», μας εξηγεί ο Dave Baurac, εκπρόσωπος του Argonne National Laboratory, ερευνητικού ινστιτούτου στο Illinois.

Στριφογυρίζετε τη νύχτα;

Επιλογή τροφής #1: Τσιμπήστε κάτι!

Όλοι έχουμε ακούσει ότι καλό είναι να αποφεύγουμε το φαγητό λίγο πριν κοιμηθούμε. Μερικές φορές όμως, χρειάζεται να παρακούσουμε αυτή τη συμβουλή, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τον ύπνο. Όπως γνωρίζουν όσοι έχουν κάνει νηστεία, η πείνα μπορεί να προκαλέσει υπερένταση στον οργανισμό. «Πρέπει να είσαι ήρεμος για να μπορέσεις να κοιμηθείς – και ένα άδειο στομάχι πιθανώς να μην σε αφήνει να ησυχάσεις», λέει η Kelly Glazer Baron, PhD, εισηγητής νευρολογίας στο Northwestern University και εκπρόσωπος της American Academy of Sleep Medicine. 

Το κόλπο είναι να ηρεμήσεις τους μύες σου 30 λεπτά με μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο, με ένα ελαφρύ σνακ που θα περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες. «Από τη στιγμή που ο μεταβολισμός των σακχάρων επιβραδύνεται τη νύχτα, ένας σύνθετος υδατάνθρακας, όπως κάτι από σιτάρι ολικής άλεσης, θα είναι μια καλή επιλογή», σύμφωνα με την Baron. «Βοηθάει επίσης να μείνει σταθερό το επίπεδο σακχάρων στο αίμα». Δοκιμάστε να φάτε λίγο τυρί μαζί με κράκερ ολικής άλεσης ή αμύγδαλα και μια μπανάνα.

Επιλογή τροφής #2: Προσθέστε κεράσια

Μπορείτε να ενισχύσετε τη χαλαρωτική δράση του σνακ πίνοντας λίγο χυμό αγριοκέρασου. Μια πρόσφατη μελέτη, σε ανθρώπους που έπασχαν από αϋπνία, έδειξε ότι η ομάδα που έπινε 250 γραμμάρια χυμού από ξινά κεράσια, μία με δύο ώρες πριν τον ύπνο, μπορούσαν και κοιμόντουσαν περισσότερο από εκείνους που έπιναν τον χυμό πλασέμπο.

Τα κεράσια μπορείτε να τα φάτε φρέσκα, αποξηραμένα ή σε χυμό και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενδεχομένως διεγείρει την παραγωγή των κυτοκινών, ενός τύπου μορίου του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Επίσης, τα αγριοκέρασα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, μια ορμόνη που δίνει σήμα στο σώμα να πάει για ύπνο.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο σας έχει τσακίσει;

Επιλογή τροφής: Προσέξτε τον σίδηρο

Είναι πιθανό να είστε πιο ευαίσθητη στα μηνιαία συμπτώματα, εάν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι χαμηλά. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή 3.000 γυναικών άνω των 10 ετών και διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερο από 20 χιλιοστόγραμμα σιδήρου ημερησίως είχαν περίπου 40% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα PMS, σε σχέση με εκείνες που προσλάμβαναν λιγότερο από 10 χιλιοστόγραμμα.

Μπορείτε να πάρετε σχεδόν μια πλήρη ημερήσια δόση με την κατανάλωση ενός φλιτζανιού με δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Εναλλακτικά, άλλες σημαντικές πηγές είναι τα φασόλια (4 χιλιοστόγραμμα ανά μισό φλιτζάνι) και το σοταρισμένο φρέσκο ​​σπανάκι (3 χιλιοστόγραμμα ανά μισό φλιτζάνι).

Έχετε ευαισθησία στον ήλιο;

Επιλογή τροφής: Προστασία με λαχανικά!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς δεν καίγονταν στον ήλιο οι άνθρωποι πριν ανακαλύψουμε στην εποχή μας τα χημικά αντηλιακά; Η απάντηση είναι ότι το δέρμα προστατευόταν από φυσικά συστατικά που οι άνθρωποι λάμβαναν με την τροφή!

Μπορούμε κι εμείς σήμερα, χωρίς βέβαια να αφήνουμε στην άκρη τη συνήθη προστασία που προσφέρουν ένα καλό αντηλιακό και ένα καπέλο με πλατύ γείσο, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του δέρματός μας απέναντι στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία με τη βοήθεια της κατάλληλης διατροφής. Να πώς δουλεύει:

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται καροτενοειδή και τα οποία προστατεύουν το δέρμα από ηλιακά εγκαύματα. «Τα πιο πολλά αντηλιακά φιλτράρουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, ούτως ώστε να μη φτάνουν καν στο δέρμα», εξηγεί ο ερευνητής Wilhelm Stahl, PhD, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. «Αντιθέτως, εκείνο που κάνουν αυτά τα φυσικά συστατικά, εφόσον υπάρχουν σε επαρκή ποσότητα στον οργανισμό σας, είναι ότι δίνουν στο δέρμα την ικανότητα να απορροφά το υπεριώδες φως με τέτοιο τρόπο που να αποτρέπεται η δημιουργία βλαβών».

Τα πιο ισχυρά καροτενοειδή είναι το β-καροτένιο που βρίσκεται στο καρότο, στα αντίδια και το σπανάκι, καθώς και το λυκοπένιο που υπάρχει στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι, οι ντομάτες και οι πιπεριές Φλωρίνης. Λάβετε όμως υπόψη ότι το αποτέλεσμα δεν είναι στιγμιαίο! Θα πρέπει να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή για τουλάχιστον 10 έως 12 εβδομάδες πριν βγείτε στον ήλιο, προκειμένου να απολαύσετε τα πλήρη οφέλη, λέει ο Stahl. Η ανταμοιβή της υπομονής σας θα είναι δέρμα ανθεκτικό στον ήλιο και τις ρυτίδες!

 

Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

2 Σχόλια

  1. Panagiota Tsaousi

    Ευχαριστούμε θερμά για τις τόσο πολύτιμες συμβουλές που μας δίνετε Εξαιρετικά όλα τα άρθρα σας!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε κι εμείς για την επίσκεψή σας και τα καλά σας λόγια!

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑