Στον μεγάλο και μακρύ πόλεμο υπέρ της δυνατότητας της ελεύθερης επιλογής και του δικαιώματος στην υγιεινή τροφή, στον αγώνα ενάντια στη μετατροπή του γενικού πληθυσμού σε πειραματόζωο της βιομηχανίας, φαίνεται ότι ίσως κερδήθηκε αυτή την Κυριακή που πέρασε μια σημαντική μάχη:

Σε πολλά blog και ιστότοπους ενημέρωσης, αναφέρεται ότι η Monsanto θα σταματήσει (προς το παρόν) την προσπάθεια προώθησης νέων ποικιλιών Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ ή GMO) στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αντιπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε την Κυριακή στη Γερμανική εφημερίδα «Taz» ότι η Monsanto θα σταματούσε την  προσπάθεια λήψης νέων αδειών για την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων φυτών της εταιρείας στην Ευρώπη. «Έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται ευρεία αποδοχή προς το παρόν», είπε Γερμανίδα αντιπρόσωπος της Monsanto, Ursula Lüttmer-Ouazane.

Πάλι σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, Thomas Helscher, είχε πει την Παρασκευή ότι η εταιρεία θα επιδίωκε την επέκταση του μεριδίου της μόνο σε αγορές όπου υπήρχε γενική αποδοχή των μεταλλαγμένων. «Θα πουλάμε τους γενετικά μεταλλαγμένους καρπούς μόνο εκεί όπου υπάρχει επαρκής ζήτηση από την αγροτική βιομηχανία, ευρεία πολιτική στήριξη και αποτελεσματικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο», είπε στο Reuters ο Helscher. «Απ’ ό,τι έχουμε δει, αυτό ισχύει μόνο για μερικές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, για την Ισπανία και την Πορτογαλία».

Ωστόσο, στη γερμανική ιστοσελίδα της Monsanto, η είδηση ότι θα σταματήσει η διάθεση μεταλλαγμένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση διαψεύδεται:

Aktuell überschlagen sich die Medien mit der Nachricht, dass Monsanto die Vermarktung von gentechnisch verbessertem Saatgut in Deutschland und Europa eingestellt haben soll. Das stimmt so nicht.

(σημ.μτφ.: Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στα ΜΜΕ πληθώρα δημοσιεύσεων ότι η Monsanto θα σταματήσει να διαθέτει τους μεταλλαγμένους σπόρους της στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δεν ευσταθεί.)

Αυτό που φαίνεται ότι ισχύει είναι ότι σταματάει η ενεργή προώθηση νέων ποικιλιών σε χώρες της Ευρώπης όπου δεν υπάρχει σημαντική ζήτηση. Ακόμα κι έτσι όμως, όλοι όσοι προσπάθησαν, με οποιονδήποτε τρόπο, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του κόσμου, σίγουρα αισθάνονται δικαιωμένοι για αυτή τη μικρή νίκη. Μεταξύ αυτών και η Stratos’ Sphere, όπου πριν δυο χρόνια γράφαμε, στο άρθρο «Μεταλλαγμένα τρόφιμα: Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε»:

Άρα, τι μπορείτε να κάνετε; Σε θεσμικό επίπεδο, όχι και πολλά πράγματα. Business is business! Και στις δουλειές, σε τελευταία ανάλυση, δεν παίζει ρόλο ούτε η ηθική, ούτε οι αρχές, ούτε το καλό της ανθρωπότητας, παρά μόνο τα κέρδη των μετόχων. Σε πρακτικό επίπεδο όμως, μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητάς μας, υπάρχει μια λεπτομέρεια που κανείς δεν θέλει να μας υπενθυμίζει: ότι αυτό το ίδιο το γεγονός, ότι τα κέρδη μετράνε, σημαίνει ταυτόχρονα ότι οι τελικοί καταναλωτές έχουν ακόμη στα χέρια τους σημαντική δύναμη! Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η δύναμη;

Ψηφίστε με το πορτοφόλι σας! Το σημείο καμπής, το όριο που συνήθως παίζει ρόλο για τις επιχειρήσεις είναι το 5%. Οτιδήποτε πιάνει μερίδιο αγοράς πάνω από τόσο, τους τραβάει την προσοχή. Αγοράζοντας όσο πιο συχνά μπορούμε βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα και αγνοώντας οποιοδήποτε από τα άλλα προϊόντα έχει μέσα στα συστατικά του τη λέξη «τροποποιημένο» ή «modified», δίνετε ένα μήνυμα, πάρα μα πάρα πολύ ξεκάθαρο, να είστε σίγουροι.  Αν πεισθούν ότι τα λεφτά είναι στα βιολογικά, οι επιχειρήσεις θα στραφούν προς τα εκεί. Αν οι αγρότες δουν ότι τα μεταλλαγμένα δεν πουλάνε, θα σταματήσουν να τα καλλιεργούν. Τόσο απλά. It’s not personal, it’s just business.

Έγινε ακριβώς αυτό που περιγράψαμε. Οι πολίτες της Ευρώπης ψήφισαν με το πορτοφόλι τους και αυτή τη φορά κέρδισαν, αφήνοντας στο ράφι όποιο τρόφιμο έγραφε στην ετικέτα «γενετικά τροποποιημένο». Οι αγρότες, βλέποντας την ελάχιστη ζήτηση για μεταλλαγμένα, σταμάτησαν να τα καλλιεργούν. Η Monsanto, βλέποντας την ανύπαρκτη ζήτηση από αγρότες, σταμάτησε να τα προωθεί.

Η προσπάθεια για πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση συνεχίζεται. Η μικρή αυτή νίκη ΔΕΝ οφείλεται στους πολιτικούς, ΔΕΝ οφείλεται στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΔΕΝ οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή· όλοι αυτοί, από το 2005 και μετά είχαν αρχίσει να αλλάζουν γραμμή πλεύσης (για «άγνωστους» λόγους), δίνοντας άδειες για κυκλοφορία ΓΤΟ πίσω από κλειστές πόρτες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο περιορισμός των ΓΤΟ στην Ευρώπη οφείλεται στους πολίτες της Ευρώπης.

Φυσικά, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής είναι πολυδιάστατος. Το επόμενο πεδίο μάχης θα είναι οι νέοι δρακόντειοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και καλλιέργεια φυσικών, συμβατικών σπόρων για καθημερινά φυτά, οι οποίοι προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτή η μάχη, ως συνήθως, μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και προωθείται πίσω από τις πλάτες των πολιτών. Κι εκεί, βεβαίως, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν μεγάλες εταιρείες εμπορίας (και) συμβατικών σπόρων, όπως η προαναφερθείσα.

Νέα για τον νόμο που προωθείται για κατηγοριοποίηση, έγκριση διάθεσης, εμπορία και καλλιέργεια συμβατικών σπόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: http://www.realseeds.co.uk/seedlaw.html

Πηγές:

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!