Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Μονσάντο: όχι άλλα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη!

Όχι άλλες αιτήσεις για νέα μεταλλαγμένα

Κι όμως, είναι αλήθεια! Πριν λίγες ώρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση ότι η Monsanto ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αποσύρει τις υφιστάμενες εκκρεμούσες αιτήσεις της για την έγκριση καλλιέργειας νέων ποικιλιών Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών!

Σημειωτέον ότι η Monsanto πήρε την πρώτη έγκριση για την καλλιέργεια της ποικιλίας καλαμποκιού ΜΟΝ 810 το 1998, με διάρκεια δέκα χρόνια. Από το 2008 που έχει λήξει η άδεια μέχρι σήμερα, υπάρχει σιωπηρή παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει παγώσει τη διαδικασία ανανέωσης, δεδομένης της μεγάλης αντίδρασης των περισσότερων Ευρωπαϊκών χωρών. Ως αποτέλεσμα, το καλαμπόκι αυτό συνεχίζει να καλλιεργείται, κυρίως στην Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και σε μικρές ποσότητες στη Ρουμανία. Η Monsanto δήλωσε ότι συγκεκριμένα και μόνο για αυτή την ποικιλία καλαμποκιού, θα επιδιώξει την ανανέωση της άδειας.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν

Εν μέσω αντιδράσεων, το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 σταμάτησε να πωλείται στη Γαλλία από το 2008 και στη Γερμανία από το 2009.

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, στην Ιταλία, εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία απαγορευόταν ρητά η καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε όλη τη χώρα (ας μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη και η τέταρτη στον κόσμο). Μάλιστα, ο Υπουργός Γεωργίας Nunzia De Girolamo, επιφανής πολέμιος των μεταλλαγμένων, είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν μόνο το πρώτο βήμα.

Ευρωπαϊκά εργαστήρια αποκαλύπτουν την αλήθεια

Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες ανεξάρτητες έρευνες, με ολέθρια συμπεράσματα για τα μεταλλαγμένα, προέρχονται από Ευρωπαϊκά εργαστήρια. Δείτε σχετικό άρθρο της Stratos’ Sphere από το 2011: Μεταλλαγμένα τρόφιμα: Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε!

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει στην Ευρώπη, ήταν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στη Γαλλία, όπου τα πειραματόζωα που συμμετείχαν και έτρωγαν αποκλειστικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι για δύο χρόνια, εμφάνισαν σημαντικά αυξημένα περιστατικά καρκίνου. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει επίσημο ελάχιστο χρονικό διάστημα για δοκιμές ασφάλειας πριν την κυκλοφορία μεταλλαγμένων στην αγορά, ενώ οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής διεξάγουν τις μελέτες τους για περιόδους δοκιμής 3 μηνών. Τα παρακάτω συμπτώματα εμφανίστηκαν όμως μετά τους 18 μήνες!

The French team has released shocking images of tumours in mice caused by exclusively eating GM corn. However, the research has been criticised as being of 'no value' by other researchers

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Monsanto δήλωσε ότι δεν έβλεπε τρόπο εμπορικής διείσδυσης στην αγορά της Ευρώπης και ότι προτίθεται να επικεντρωθεί στην επέκταση των εργασιών προώθησης συμβατικών ποικιλιών.

Η ευρύτερη εικόνα

Για το τελευταίο αυτό θέμα είχαμε κάνει αναφορά και στο τέλος σχετικού άρθρου πριν ενάμιση μήνα (Η Monsanto σταματά την προώθηση μεταλλαγμένων στην Ευρώπη;) και είναι σημαντικό, καθώς μαίνεται κι εκεί ένα άλλο μεγάλο μέτωπο, με την εμπορική κατοχύρωση συμβατικών πλέον ποικιλιών!

Διαβάστε σχετικά εδώ: http://www.globalagriculture.org/report-topics/seeds-and-patents-on-life.html

Η πρωτόγονη μπανάνα, η αρχαία πατάτα και γενικότερα οι πρόγονοι των περισσότερων φρούτων και λαχανικών που υπάρχουν σήμερα, δεν θα μπορούσαν να φαγωθούν από σημερινούς ανθρώπους. Η σημερινή τους μορφή οφείλεται σε χιλιάδες χρόνια διασταυρώσεων από αγρότες. Αυτή τη διαδικασία που μιμείται τη φυσική επιλογή, με την οποία η φύση δημιουργεί νέες ποικιλίες, προσπαθούν να κατοχυρώσουν.

Φαντασίες; Συνομωσιολογίες; Ξανασκεφτείτε το: Μόλις πριν ένα μήνα, την 12/6/2013, η Seminis, μια εταιρεία που ανήκει στη Monsanto, εκμεταλλευόμενη γκρίζα περιοχή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατοχύρωσε πατέντα (EP 1597965) για μια ποικιλία μπρόκολου που προέκυψε από φυσική διασταύρωση!

Δέκα μέρες αργότερα, σε άμεση αντίδραση, το Γερμανικό Κοινοβούλιο απαγόρευσε την εμπορική κατοχύρωση πατεντών για ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί με φυσική διασταύρωση! Παρόλα αυτά, η «τρύπα» στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία παραμένει και η απόφαση των Γερμανών δε δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών…

Και ο «πόλεμος» για την εμπορική κατοχύρωση και τον οικονομικό έλεγχο της οποιασδήποτε καλλιεργούμενης τροφής, συνεχίζεται.

Πηγές:

Αρχικό άρθρο: 4 Ιουνίου 2013

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

3 Σχόλια

  1. Stratos Laspas

    Ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή σας! Οι διαφημίσεις που αναφέρετε, μάλλον θα αφορούν το μυκητοκτόνο Sedaxane, το οποίο πήρε πρόσφατα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η Ελβετική Sygenta έχει πάρει έγκριση για εισαγωγή (αλλά όχι για καλλιέργεια) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τριών ειδών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και ενός είδους βαμβακιού.

    Πιστεύω ότι, εφόσον ισχύουν οι κανόνες για σήμανση στις ετικέτες, το κοινό, με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα μάθει να αγνοεί όλα τα σχετικά προϊόντα, μέχρι να αποδειχτεί ότι είναι ασφαλή.

    Σύνδεσμος 1ος: http://www.bloomberg.com/news/2011-12-22/eu-approves-syngenta-gm-corn-dow-cotton-for-food-processing.html
    Σύνδεσμος 2ος: http://news.agropages.com/News/NewsDetail—10437.htm
    Σύνδεσμος 3ος: http://en.wikipedia.org/wiki/Syngenta

  2. Mary Givetsi

    σε συνέχεια του πρώτου μου σχολιου, θα αναφέρω πως εδώ στην Ουγγαρία αφού διαδώθηκε εκωφαντικά πως εκδιώχθηκε η Monsanto από την χώρα άρχισαν να ξεπηδούν διαφημιστικές πινακίδες Sygenta παντού. Δεν υπάρχει καμμιά διαφορά ανάμεσα στην πρακτική και στα προιόντα των δύο εταιριών, είναι απλά αντίπαλες εταιρίες. Ας μην πέφτουμε στην παγίδα!

  3. Mary Givetsi

    Κι ας μην ξεχνάμε ότι όσο εμείς επικεντρωνομαστε στον πόλεμο κατά της Monsanto άλλες εταιρίες ανταγωνιστές της αλλά με τα ίδια επικίνδυνα προιόντα κερδίζουν την αγορά ή συνεχίζουν τον πόλεμο να επιβιώσουν

    ΥΓ παρακαλώ μη σταματάς να ενημερώνεις

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑