Μερικά χρόνια πριν, ο Jamie Oliver είχε γυρίσει μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά στις ΗΠΑ, η οποία ονομαζόταν Food Revolution και είχε σκοπό να διαφωτίσει την κοινή γνώμη σχετικά με τις συνέπειες της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και να αλλάξει κατά το δυνατό τα παιδικά γεύματα που σερβίρονταν στα δημόσια σχολεία.

Jamie Oliver  Chicken Nugget Experiment   News   Video on Documentary LoversΣε ένα από τα επεισόδια, είχε κάνει ένα πείραμα, το οποίο πάντα πετύχαινε μέχρι τότε. Έδειξε στα παιδιά πώς παρασκευάζονται συνήθως τα chicken nuggets, οι γνωστές μας «κοτομπουκιές» στα φαστφουντάδικα. Ο τρόπος είναι απλός: αφού αφαιρεθεί όλο το καθαρό κρέας (στήθος, φτερούγες, μπούτι κτλ) και μείνει μόνο ο ξεψαχνισμένος σκελετός με τον συνδετικό ιστό, τα νεύρα, τις φλέβες, τους χόνδρους, τα κόκκαλα, το μεδούλι και τις πέτσες, το αλέθουν όλο μαζί.

Τα παιδιά, βλέποντας τη ροζ μάζα, άρχισαν να βγάζουν επιφωνήματα αηδίας. Ωστόσο, όταν ο Jamie αφαίρεσε τα χοντρά σκληρά κομμάτια, πρόσθεσε αλεύρι και αλάτι για γεύση και άλλα προσθετικά για σταθεροποίηση και συνεκτικότητα, τα έπλασε σε μικρά κομματάκια στο τελικό σχήμα που όλοι γνωρίζουμε και τα έριξε στο τηγάνι, η αντίδραση των παιδιών άλλαξε… και τα έφαγαν κανονικότατα!

Το συμπέρασμα; 

Chicken Nugget

Το πείραμα του Jamie απέτυχε επειδή τα παιδιά είχαν μεγαλώσει σε μια κοινωνία όπου τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το ζέσταμά τους στο φούρνο μικροκυμάτων κυριαρχούσαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Τα παιδιά στο μυαλό τους δεν μπορούσαν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ του γνώριμου τελικού προϊόντος (τις κοτομπουκιές), της πηγής απ’ όπου προήλθε (τα κομμάτια που θα ήταν για πέταμα από το κοτόπουλο) και την επεξεργασία που υπέστη (την αηδιαστική ροζ μάζα). Είμαστε απλοί καταναλωτές τελικών εμπορικών βιομηχανικών τροφών. Τις αγοράζουμε και τις τρώμε όπως αγοράζουμε πουκάμισα και τσάντες για να φορέσουμε.

Τροφή για σκέψη; Δείτε το απόσπασμα από το επεισόδιο:

http://documentarylovers.com/news/jamie-oliver-chicken-nugget-experiment/#ixzz2akZsBHTV 

 

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!