Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Βιταμίνη D3: το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της φαρμακοβιομηχανίας;

Απ’ ό,τι φαίνεται, η βιταμίνη D και οι ιδιότητές της, αποτελούν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της εποχής μας. Γιατί όμως το λέμε αυτό;

Ήταν ήδη γνωστό ότι η D έπαιζε σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι, η στέρηση του οργανισμού από αυτή τη βιταμίνη, μέσω της παρεμπόδισης ενός βιολογικού μηχανισμού εκατομμυρίων ετών, έχει επιπτώσεις που πάνε πέρα από την υγεία των οστών και, μάλιστα, πολύ παραπέρα απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς…

Η έρευνα πάνω στη δράση της βιταμίνης D έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια και, παρότι έχουν μόλις πρόσφατα αρχίσει να βγαίνουν οδηγίες από ερευνητές, πανεπιστήμια και οργανισμούς υγείας ανά τον κόσμο, ως προς τις επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψη της βιταμίνης αυτής, εν τούτοις το ζήτημα εξακολουθεί να μη λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα…

Μήπως επειδή η επαρκής ύπαρξη της βιταμίνης D3 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης 17 διαφορετικών ειδών καρκίνου από 30% ως 77%, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις καρκίνου; Συν τις ωφέλειες σε καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και μια σειρά άλλες παθήσεις που “μυστηριωδώς” έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;…

Στις διάφορες μελέτες, χωρίζουν το δείγμα του πληθυσμού σε τέσσερις ομάδες. Η Ομάδα 1 είναι εκείνη με τους χαμηλότερους δείκτες D3, ενώ η Ομάδα 4 είναι εκείνη με τους υψηλότερους δείκτες D3. Ο παρακάτω πίνακας (πατήστε για μεγέθυνση) μας δείχνει, για κάθε επίπεδο 25(OH)D3, πόσο τοις εκατώ μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης μιας συγκεκριμένης ασθένειας έχουν τα μέλη της ομάδας με τους υψηλότερους δείκτες, σε σχέση με τα μέλη της ομάδας με τους  χαμηλότερους δείκτες.

Για παράδειγμα, βλέπουμε στον πίνακα πως όταν το επίπεδο 25(OH)D3 ήταν στα 70 ng/ml, τα μέλη της ομάδας με τους υψηλότερους δείκτες (κατά μέσο όρο 70) εμφάνιζαν στατιστικά 80% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σε σχέση με τα μέλη της ομάδας που είχε τους χαμηλότερους δείκτες.

Επικαιροποίηση, Ιανουάριος 2013

Εάν αποφασίσετε να λάβετε βιταμίνη D3 σε συμπλήρωμα διατροφής, συνιστώ στη συνέχεια του παρόντος να διαβάσετε οπωσδήποτε και το άρθρο «Οι τρεις σωματοφύλακες: Βιταμίνη D3, Βιταμίνη Κ2, Μαγνήσιο και το Ασβέστιο»

Βιολογία της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D πρωτοδημιουργήθηκε μέσω της φωτοσύνθεσης πάνω από 750 εκ. χρόνια πριν και εμφανίστηκε σε πρώιμα είδη φυτοπλαγκτού, στους ωκεανούς. Μάλιστα, εάν νομίζετε ότι μόνο τα φυτά φωτοσυνθέτουν, κάνετε λάθος: Όταν τα πρώτα σπονδυλωτά εγκατέλειψαν τους πλούσιους σε ασβέστιο ωκεανούς και βγήκαν στην ξηρά, 350 εκ. χρόνια πριν, η βιταμίνη D έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ειδών, καθώς μέσω αυτής ρυθμίζεται η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό, άρα και η δυνατότητα κατασκευής ισχυρού και υγιούς σκελετού.

Εφόσον λοιπόν η βιταμίνη D μπορούσε να παραχθεί μόνο φωτοχημικά, τα σπονδυλωτά της ξηράς ανέπτυξαν τη δυνατότητα παραγωγής της βιταμίνης D μέσω της έκθεσης του δέρματός τους στο ηλιακό φως. Ακόμα και σήμερα, ο μηχανισμός παραμένει ίδιος — συγκεκριμένα, στο ανθρώπινο σώμα, η παραγωγή της βιταμίνης D3 ή αλλιώς της “βιταμίνης του ήλιου”, γίνεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB (με ακτινοβόληση της 7-δεϋδροχοληστερόλης του δέρματος από τις ηλιακές ακτίνες)!

Αξίζει να επισημανθεί ότι η βιταμίνη D3 δεν περιέχεται σε επαρκείς ποσότητες σε τροφές, οπότε δεν είναι δυνατό να λαμβάνει όση χρειάζεται ο οργανισμός με την καθημερινή τροφή. Από την άλλη, ο σημερινός τρόπος ζωής (ο οποίος μας κρατάει κλεισμένους μέσα σε κτίρια, ντυμένους με ρούχα τον χειμώνα, αλλά και πλακωμένους με αντηλιακά το καλοκαίρι, λόγω μόδας ή λόγω του φόβου για καρκίνο του δέρματος) είτε εμποδίζει, είτε αποτρέπει την έκθεση του δέρματος στην ακτινοβολία UVB και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε έλλειψη D3.

Βιταμίνη ή ορμόνη;

Σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό της λέξης (από το wikipedia), ονομάζουμε «βιταμίνη», μια οργανική ένωση που απαιτείται ως θρεπτική ουσία σε πολύ μικρές ποσότητες από έναν οργανισμό. Με άλλα λόγια, μια οργανική χημική ένωση (ή ένα συσχετιζόμενο σύνολο ενώσεων) ονομάζεται βιταμίνη όταν δεν μπορεί να συντεθεί σε επαρκείς ποσότητες από έναν οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή. Έτσι, ο όρος εξαρτάται τόσο από τις συγκεκριμένες συνθήκες, όσο και από το συγκεκριμένο οργανισμό. Για παράδειγμα, το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) είναι βιταμίνη για τον άνθρωπο (που δεν την παράγει το σώμα του), αλλά όχι για τα περισσότερα άλλα ζώα (που την παράγει το σώμα τους). Αντιστοίχως, τόσο η βιοτίνη όσο και βιταμίνη D, δεν πρέπει να θεωρούνται για εμάς βιταμίνες, καθώς παράγονται από το ανθρώπινο σώμα και η λήψη τους μέσω της διατροφής απαιτείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το ορθό επομένως θα ήταν, η D3 (χοληκαλσιφερόλη – cholecalciferol) να μην κατατάσσεται στις βιταμίνες, αλλά στις ορμόνες, αφού η D3 (και η D2) στη συνέχεια μεταβολίζεται στο συκώτι στην ορμόνη χαλκιδιόλη (calcifediol) ή αλλιώς 25(OH)D3 και, ακολούθως, στους νεφρούς λαμβάνει άλλο ένα υδροξύλιο και μετατρέπεται σε καλσιτριόλη (calcitriol) ή αλλιώς 1,25(OH)2D.

Για πληρότητα πληροφόρησης σχετικά με τις τρεις μορφές της D, αναφέρω ότι η D3 (χοληκαλσιφερόλη) είναι η ανενεργή μορφή της βιταμίνης D, η 25(OH)D3 (χαλκιδιόλη) είναι η αποθηκεύσιμη μορφή, ενώ, τέλος, η 1,25(OH)2D (καλσιτριόλη) είναι η ενεργή μορφή.

Τι κάνει ακριβώς η βιταμίνη D;

Ως προς τις νεο-ανακαλυφθείσες ιδιότητες της βιταμίνης D και τις επιπτώσεις της έλλειψης αυτής, σας παραθέτω το παρακάτω μεταφρασμένο απόσπασμα, για να πάρετε μια ιδέα (πηγή Vitamin D Council):

Αν και τεχνικά δεν είναι “βιταμίνη”, η βιταμίνη D ανήκει σε μια κατηγορία από μόνη της. Το προϊόν του μεταβολισμού της, η καλσιτριόλη, είναι στην πραγματικότητα μια σεκοστεροειδής ορμόνη (secosteroid hormone) που αλληλεπιδρά με πάνω από 200 γονίδια (σημ. μτφ.: περίπου δηλαδή με το 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος), στο ανθρώπινο σώμα. Η τρέχουσα έρευνα έχει αναδείξει την ανεπάρκεια βιταμίνης D ως σημαντικού παράγοντα στην παθολογία τουλάχιστον 17 μορφών καρκίνου, καθώς και σε καρδιακές νόσους, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, αυτοάνοσες ασθένειες, διαβήτη, κατάθλιψη, χρόνιο πόνο, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία, απώλεια μυϊκής μάζας, γενετικές ανωμαλίες, περιοδοντικές νόσους, και πολλά άλλα.

Βιταμίνη D2 ή D3;

Αν παρατηρήσατε, έγραψα ότι, στο ανθρώπινο σώμα, η βιταμίνη D παράγεται ως D3. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα ζώα. Στα φυτά αντίστοιχα, παράγεται ως D2. Επομένως, εάν βρείτε “φυτικά προϊόντα, για χορτοφάγους” που να περιέχουν D3, να είστε επιφυλακτικοί· η D3 έχει μόνο ζωική προέλευση. Ωστόσο, όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, μην ανησυχείτε, δε σημαίνει ότι απαραιτήτως κάποιο ζώο ή ψάρι χάνει τη ζωή του για να εξαχθεί η D3. Η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται από… μαλλί προβάτου!! Από την επεξεργασία του λίπους που περιέχεται στο μαλλί, εξάγεται η ουσία λανολίνη. Στη συνέχεια, από τη λανολίνη παράγεται 7-δεϋδροχοληστερόλη, η οποία με ακτινοβόληση UVB παράγει χοληκαλσιφερόλη ή αλλιώς «βιταμίνη D3».

Μέτρηση επιπέδων D

Για να μετρηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, χρησιμοποιείται πάντα η αιματολογική εξέταση «25 υδροξυβιταμίνη D» ή χαλκιδιόλη ή εν συντομία 25(OH)D3. Η εξέταση αυτή μετράει την αποθηκεύσιμη μορφή της D. Για να είμαστε ΟΚ, καλό θα είναι η τιμή του δείκτη να κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 40 έως 50 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL).

Το νούμερο αυτό δεν θα το βρείτε σε κανέναν πίνακα του ΕΟΦ ή του FDA, αλλά βγαίνει ως συμπέρασμα μελέτης [βλέπε παράγραφο «Ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο 25(OH)D3;» στο άρθρο: Αναπληρώνοντας βιταμίνη D3] που έδειξε ότι, για τον μέσο όρο των συμμετεχόντων στην έρευνα, ο οργανισμός άρχιζε να αποθηκεύει χοληκαλσιφερόλη (D3) όταν η τιμή της χαλκιδιόλης [25(OH)D3] έφτανε τα 40 ng/mL. Για να έχει αρχίσει να αποθηκεύει D3 ο οργανισμός όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων, η τιμή έπρεπε να έχει φτάσει στα 50 ng/mL.

Άρα, οι ανάγκες ενός υγιούς οργανισμού αρχίζουν να καλύπτονται όταν η 25(OH)D3 είναι στα 40 έως 50 ng/mL, με αποτέλεσμα, πάνω από το επίπεδο αυτό, ο οργανισμός να αρχίζει να αποθηκεύει D3 για μελλοντική χρήση. Σκεπτόμενοι αντίστροφα, αυτό σημαίνει επίσης, ότι όσο πιο κάτω είναι το επίπεδό μας από τα 40-50 ng/mL, τόσο μεγαλύτερη έλλειψη σε βιταμίνη D έχει ο οργανισμός μας!

Δεδομένου ότι η παραπάνω έρευνα αφορούσε υγιή άτομα, η φράση «κατ’ ελάχιστο» που χρησιμοποίησα πριν, αναφερόταν στην περίπτωση που το σώμα αντιμετωπίζει κάποια ασθένεια, όπου τότε, θεωρητικά, οι ανάγκες του σώματος θα αυξάνονται· εξ ου και ορισμένοι ερευνητές αναφέρονται σε θεωρητικά ιδανικά επίπεδα από 50 έως 80 ng/mL, ωστόσο χωρίς να υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα που να το τεκμηριώνουν.

Ο παρακάτω πίνακας προέρχεται από έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard:

Κατάσταση Βιταμίνης D, βάσει επιπέδων 25(OH)D* στο αίμα

Κατάσταση
Βιταμίνης D
Επίπεδα 25(OH)D3 σε νανογραμμάρια
ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL)
Ελλιπής Λιγότερο από 20 ng/mL
Ανεπαρκής Από 20 έως 29 ng/mL
Επαρκής Από 30 ng/mL και πάνω
Δυνητικά επιβλαβής Περισσότερο από 150 ng/mL
*25-hydroxyvitamin D3 (vitamin D precursor)
Source: Holick MF. “Vitamin D Deficiency,” New England Journal of Medicine (July 19, 2007), Vol. 357, No. 3, pp. 266–80.

Φυσικός τρόπος παραγωγής στο σώμα μας

Ο πιο φυσικός τρόπος παραγωγής (και αποθήκευσης) βιταμίνης D, είναι να κάνουμε τακτική ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι. Για βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να εκθέτουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας σε δυνατό ήλιο, χωρίς αντηλιακό, αλλά με πολλή προσοχή, γιατί εννοείται ότι πρέπει να αποφεύγονται τα εγκαύματα. Μην σας παραξενεύει· αν βάλουμε αντηλιακό, θα μπλοκαριστούν οι ακτίνες UVB, άρα άδικος κόπος. Από την άλλη, αν βγούμε στον ήλιο πρωί ή απόγευμα, οι ακτίνες του ήλιου θα πέφτουν υπό γωνία, το οποίο σημαίνει ότι θα «αραιώνουν», ενώ επιπλέον θα πρέπει και να περάσουν μέσα από παχύτερο στρώμα ατμόσφαιρας για να φτάσουν σ’ εμάς, με τελικό αποτέλεσμα το πλήρες φιλτράρισμα του φάσματος UV (γι’ αυτό δεν καιγόμαστε αυτές τις ώρες, άλλωστε) – άρα πάλι άδικος κόπος. Επίσης, εκθέτοντας όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος, μεγιστοποιούμε την παραγωγή D3, άρα μειώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο έκθεσης.

Προσοχή!!! Το σημάδι για να σταματήσουμε την ηλιοθεραπεία (ή να σκεπαστούμε με ελαφρά ρούχα και καπέλο) είναι αμέσως μόλις το χρώμα του δέρματος αρχίσει να παίρνει λίγο πιο ρόδινο τόνο. Σε πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, αυτό συμβαίνει μέσα σε μόλις 5-6 λεπτά, ενώ σε πιο σκουρόχρωμες μπορεί να πάρει και 20. Τη στιγμή εκείνη, ο οργανισμός μας έχει παράξει ήδη 15 με 20 χιλιάδες IU (20.000 IU) βιταμίνης D3 και έχει μπει σε ενέργεια ο μηχανισμός μπλοκαρίσματος περαιτέρω παραγωγής. Λόγω αυτού του φυσικού προστατευτικού μηχανισμού, δεν υφίσταται πιθανότητα «υπερβολικής δόσης» D3 από ηλιοθεραπεία.

Δοσολογία συμπληρωμάτων

Ωστόσο, σε περιοχές με γεωγραφικό πλάτος πάνω από 42 μοίρες Βόρεια (δηλαδή περίπου από τη Σόφια της Βουλγαρίας και πάνω) η ακτινοβολία UVB φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται ανεπαρκής για την παραγωγή D3. Το ίδιο ισχύει και για τη ζώνη της Ελλάδας, κατά την διάρκεια του χειμώνα. Κατά την περίοδο αυτή, μία λύση είναι να λαμβάνουμε D3 από συμπληρώματα διατροφής. Για να ρυθμίζουμε με ασφάλεια τη δοσολογία, θα χρειάζεται να λαμβάνουμε τη συμβουλευτική υποστήριξη ειδικού, καθώς και να υπάρχει παράλληλη παρακολούθηση των επιπέδων 25(OH)D3 στο αίμα, δυο-τρεις φορές το χρόνο.

Για κάποιον που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, αναφέρω ότι η ισχύουσα «Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση» D3 στις ΗΠΑ, αυξήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Νοέμβριο του 2010, από 400 IU σε 600 IU. Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, το όριο της μέγιστης αποδεκτής δοσολογίας για καθημερινή μακροχρόνια λήψη, διπλασιάστηκε από τις 2.000 IU στις 4.000 IU. Ακόμα και έτσι, αν και τα ποσοστά αύξησης ήταν σημαντικά, εν τούτοις αυτή η απόφαση προκάλεσε αναστάτωση, απογοήτευση και απορία σε κύκλους διατροφολόγων και ερευνητών της υγείας. Ο λόγος ήταν ότι η αναθεώρηση των ορίων είχε παρακινηθεί από εκκλήσεις επιστημονικών και ιατρικών οργανώσεων, σε σχέση με τη διερεύνηση της επίδρασης της βιταμίνης D σε μια σειρά ασθενειών, πέρα από τον ήδη γνωστό ρόλο της στην υγεία των οστών. Παρόλα αυτά, δεν έγινε καμμία απολύτως αναφορά από τον FDA σε θέματα πέρα από την επίδραση της D3 στην ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου στα οστά, παρ’ όλες τις εκατοντάδες ερευνητικές αναφορές για πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις  της έλλειψης D3, σε άλλες ασθένειες και παθήσεις — δεν έγινε ούτε θετική αναφορά, ούτε αρνητική αναφορά· απλά… καμμία αναφορά!

Προς διευκόλυνση του υπολογισμού της δοσολογίας D3, θα πρέπει να συνυπολογίζονται τα τρέχοντα επίπεδα, το σωματικό βάρος και το επιθυμητό επίπεδο 25(OH)D3 στο οποίο θέλουμε να φτάσουμε. Επίσης, η δοσολογία διαφοροποιείται μεταξύ της φάσης όπου ανεβάζουμε το επίπεδο 25(OH)D3 στο επιθυμητό επίπεδο και της φάσης όπου το διατηρούμε στο επιθυμητό επίπεδο.

Με βάση τη μελέτη “Cholecalciferol loading dose guideline for vitamin D-deficient adults“, van Groningen et al (2010), European Journal of Endocrinology, η παρακάτω ιστοσελίδα έχει ένα σχετικό υπολογιστήρι:

https://www.grassrootshealth.net/project/dcalculator/

Η “maintenance” δοσολογία στο υπολογιστήρι είναι αυτή που μπορείτε να παίρνετε σε καθημερινή βάση (συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της όποιας δοσολογίας που παίρνετε ήδη) με μέγιστο όριο ασφαλείας τα 10.000 IU ανά ημέρα.

Για την “loading” δοσολογία, δηλαδή για να φτάσετε από εκεί που είστε τώρα στο επιθυμητό επίπεδο, χρησιμοποιήστε τον τύπο από τη μελέτη, δηλαδή:

Δόση UI = 40 x (“επιθυμητό επίπεδο” – “τρέχοντα επίπεδα 25(OH)D3”) x “κιλά σωματικού βάρους”

Για παράδειγμα, για κάποιον που είναι 65 κιλά, έχει τρέχοντα επίπεδα 30 και θέλει να πάει στο 80, η “loading” δόση είναι:

40 x (80 – 30) x 65 = 130.000 IU

Παρατηρήσεις:

  1. Η loading δόση πρέπει να λαμβάνεται το μέγιστο ως 25.000 IU ανά εβδομάδα, μέχρι να συμπληρωθεί η συνολική δόση
  2. Οι παραπάνω υπολογισμοί δεν ισχύουν για άτομα άνω των 125 κιλών σωματικού βάρους.

Στη συνέχεια, σε δύο-τρεις μήνες, θα πρέπει να κάνει κανείς άλλη μία αιματολογική εξέταση για να δει πού βρίσκεται και, αναλόγως με τα επίπεδα που θα ανιχνευθούν, να αυξομειώσει τη δοσολογία, μέχρι ο δείκτης του να σταθεροποιηθεί μεταξύ 40 και 80ng/mL. Σημειώστε ότι επίπεδα πάνω από 250ng/mL θεωρούνται τοξικά.

Επαναλαμβάνω επίσης ότι το σώμα, από μόνο του, μετά από μία ημέρα ηλιοθεραπείας έχει παράξει με φυσικό τρόπο 25.000 IU. Η λεπτομέρεια που δείχνει τη σοφία της φύσης: όταν γεμίσουν οι αποθήκες, το σώμα σταματάει να παράγει D3. Γι’ αυτό δεν γίνεται να πάθει κανείς υπερασβεσταιμία μέσω έκθεσης στον ήλιο.

Γι’ αυτό επίσης, δεν έχει μετρηθεί ποτέ, ακόμα και σε παραδοσιακούς πληθυσμούς που ζουν συνεχώς κάτω από τον ήλιο, 25(OH)D3 πάνω από 80 ng/ml (!!!)

Ενδεικτικά:

  • Σε πέντε πληθυσμούς στην Ανατολική Αφρική που ζουν παραδοσιακά (όπως οι αρχαίοι τους πρόγονοι), μεταξύ των οποίων και οι Μασάι, η 25(OH)D3 μετρήθηκε κατά μέσο όρο στο 43 ng/ml με μέγιστο το 80 ng/ml.
  •  Σε ομάδα ναυαγοσωστών (!!) στη Νότια Καλιφόρνια, το μέγιστο που μετρήθηκε στο τέλος καλοκαιριού ήταν 62 ng/ml.

Πηγές:

Με βάση αυτό, καθώς και τον πίνακα στην πρώτη παράγραφο του άρθρου, προτείνω να έχουμε σαν στόχο τα 80 ng/ml (χωρίς να ξεχνάμε μαγνήσιο και Κ2).

Ενδεικτικά συμπληρώματα

Εδώ και αρκετά χρόνια, αγοράζω τις βιταμίνες και ό,τι άλλο συμπλήρωμα χρειάζομαι από τον ιστότοπο iHerb.com. Πολλές φορές, οι τιμές καταλόγου είναι από 40% έως 75% χαμηλότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα, ενώ ακόμα και μετά από φόρους και τελωνείο η διαφορά παραμένει αρκετά μεγάλη, συνήθως γύρω στο 30%. Εάν κάνετε την έρευνα αγοράς και τελικά καταλήξετε στην iHerb, προτείνω να επιλέξετε τον τρόπο παράδοσης που συμπεριλαμβάνει φόρους και τελωνείο.

Το καλάθι προϊόντων που αντιστοιχεί σε όσα έχουν γραφτεί στο παραπάνω άρθρο (λαμβάνοντας υπόψιν και τις νεότερες μελέτες που παρατίθενται στο άρθρο «Οι τρεις σωματοφύλακες: Βιταμίνη D3, Βιταμίνη Κ2, Μαγνήσιο και το Ασβέστιο»), είναι το εξής:

Καλάθι παραγγελίας με Βιταμίνη D3, Βιταμίνη K2 και Μαγνήσιο

Συμβουλές και επισημάνσεις

Εννοείται ότι, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα, ακόμα δε περισσότερο εάν είστε έγκυος ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται, ώστε να αποφεύγονται σκευάσματα D3 που περιέχουν και βιταμίνη Α (όπως διάφορα ιχθυέλαια που παράγονται από συκώτι ψαριών, πχ cod liver oil, μουρουνέλαιο κτλ). Αφενός γιατί η δράση της βιταμίνης Α είναι ανταγωνιστική προς τη δράση της βιταμίνης D3, αφετέρου, διότι για να πάρετε με αυτό τον τρόπο επαρκή δόση βιταμίνης D, θα πάρετε ταυτόχρονα τόσο αυξημένη δόση βιταμίνης Α που μπορεί να προκληθούν προβλήματα. Αντιθέτως, προτιμήστε σκευάσματα που να περιέχουν και μαγνήσιο, καθώς είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της D3 και, αυξάνοντας την πρόσληψη D3, αντιστοίχως οφείλει να αυξάνεται η πρόσληψη μαγνησίου.

Παρεμπιπτόντως, είναι ενδιαφέρον το γιατί (στις ΗΠΑ τουλάχιστον) υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης από γιατρό, μόνο της D2. Αυτό συμβαίνει διότι τα σκευάσματα D2 προϋπήρχαν της ίδρυσης του FDA ως φαρμακευτικά προϊόντα και υιοθετήθηκαν αυτόματα ως τέτοια (godfathered), ενώ η D3 που ανακαλύφθηκε αργότερα, κατατάχθηκε από τον FDA στα συμπληρώματα διατροφής. Σημειώνεται ότι, και η φυτικής προέλευσης D2, και η ζωικής προέλευσης D3, ανεβάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, αν και οι περισσότεροι μελετητές προτιμούν τη D3, καθώς η D3 είναι η ορμόνη που παράγει από φυσικού του και το σώμα μας, ενώ η D2 υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα υπήρχε ποτέ μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες (Creighton University, Omaha, 2004) τα αποτελέσματα της D3 είναι καλύτερα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από εκείνα της D2.

Τέλος, καλό είναι, για τις γυναίκες, τα επίπεδα της D3 να παρακολουθούνται συνδυαστικά με τα επίπεδα της PTH παραθορμόνης (Parathyroid Hormone) και του ασβεστίου (Calcium)… Ο γιατρός σας γνωρίζει!

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραθέτω ορισμένους σχετικούς συνδέσμους, ενδεικτικά:

Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

37 Σχόλια

  1. Greta

    Mr.Laspas
    MAS KSELASPOSATE TA MATIA MAS!!!
    KATAPLIKTIKO ARTRO!!! EPITELOUS VRIKA TO *MONO SOSTO ARTRO STA ELLINIKA -POU EKSIGEI STO KOSMO-POLU APLA TI EINAI KAI POSO SUMANTHIKO EINAI TO D3 GIA OLOUS ANTHROPOUS!
    KATE SUNXARITIRIA KAI GIA ANESI SAS SE OTI GRAPSATE KAI POU DEN “MASATE” NA PITE ALITHIES -ONTOS EINAI POLU KALA “KRIMENO MISTIKO” TO D3..ALLA OXI MONO…POLLA ALA-EINAI -AKOMA -KAI VITAMINI C..POS PERNETE/POS APOROFITE/DOSOLOGIES SOSTES ANA MERA(POLLES FORES TIN MERA)…OPOS K2 -CHROM..OPC-MSM-QUERCETIN-MMS,DMSO…
    ENA PAROMIO ARTRO GIA VITAMINI C THA EITAN UPEROXO APO PLEURA SAS-NA ENIMEROTEI (KSIPNISEI!!!)O KOSMOS!
    NA EISTE PANTA KALA!! KALI SUNEXIA!
    EUXARISTOUME PARA PARA PARA POLU!
    PS: SIGGNOMI GIA GREEKLISH-MOU PERNEI ORES GIA NA GRAPSO SOSTA-SORRY!

  2. Katerina Mant

    Καλησπέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ενημερώνομαι σχετικά με την βιταμίνη D τα τελευταία χρόνια γιατί αντιμετωπίζω διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις. Κάπου λοιπόν είχα διαβάσει οτι δεν αρκεί η έκθεση στον ήλιο μόνο, αλλά πρέπει για 48 ώρες να μην κάνεις ντους με σαπούνια και αφρόλουτρα παρά μόνο με καθαρό νερό γιατί παρεμποδίζει την χημική διαδικασία μετατροπής της μορφής της βιταμίνης που απορροφάται από το δέρμα στη μορφή που απαιτείται από τον οργανισμό. Τι γνωρίζετε για αυτό το θέμα; Είναι κάτι που ισχύει; Σας ευχαριστώ!

  3. Jordan

    Καλησπερα, στις τελευταιες εξετασεις που μου εγραψε η παθολογος μου, συμπεριελαβε κ την D3, οπου κ διαπιστωσαμε ελλειψη της 10,3ng/mL.
    Οταν ρωτησα την γιατρο βλεπωντας κ τς φτ που ειχε διπλα το εργαστηριο μου ειπε πως δεν χρειαζομαι συμπληρωμα, παρα μονο να με βλεπει λιγο παραπανω ο ηλιος.
    Εγω παλι πιστευω πως πρεπει να παρω καποιο συμπληρωμα. Ειχα στο μυαλο μου τις D3 fix. Δεδομενου οτι ειμαι γυρω στα 85kg ποια θεωρειται πως ειναι η σωστη δοσολογια?

    Ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας.

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα, το καλύτερο θα ήταν όντως να σας βλέπει ο ήλιος! Εάν αποφασίσετε να πάρετε συμπλήρωμα, τότε, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με 6000iu D3 και 100mcg K2-MK7. Θα σας πρότεινα κάθε δύο μήνες να ξανακάνετε εξετάσεις για να βλέπετε εάν ανεβαίνει ο δείκτης σας, ώστε η τιμή της 25(OH)D3 να σταθεροποιηθεί μεταξύ 50 και 80. Εάν το καλοκαίρι είστε συχνά στον ήλιο, τότε μειώνετε τη δόση ή και σταματάτε να παίρνετε συμπλήρωμα (τους μήνες που σας βλέπει ήλιος). Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

  4. Eleni

    Καλημέρα, παρακαλπω ξέρετε αν μπορεί να παίρνει βιταμίνη Κ κάποιος με μερική ανεπάρκεια G6PD ?
    Σας ευχαριστώ πολύ

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα, η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η λήψη βιταμίνης Κ από ανθρώπους με ανεπάρκεια G6PD μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές παρενέργειες! Θα σας πρότεινα οπωσδήποτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το θέμα πριν κάνετε την οποιαδήποτε χρήση.

  5. Στέλλα

    πηρα D3 1200 και ανεβασα πιεση και παλμους,επισης εβγαλα σπυρακια με πυο στο προσωπο και ενα στη κοιλια!η D μου ειναι 11,9 μονο.τι μπορω να κανω?

    • Stratos Laspas

      Καλημέρα σας, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων (περίπου 1 στους 300) που εμφανίζουν κάποιο είδος αλλεργίας στη D3. Διαβάστε το παρακάτω σχετικό άρθρο και θα πρότεινα να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για να βρείτε πιθανώς το αίτιο και εναλλακτικούς τρόπους αύξησης της D3.

      http://www.vitamindwiki.com/Overview+Rare+Allergic+reaction+to+vitamin+D

  6. Loiza Peppa

    ΕΜΕΝΑ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3 MOY ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΝΙΔΩΣΗ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ?

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Συνήθως η βιταμίνη D θεραπεύει την κνίδωση, αν και υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί κνίδωση ως αλλεργική αντίδραση (σε έναν στους 300 ανθρώπους). Εντελώς υποθετικά, η πρώτη μου σκέψη θα ήταν, επειδή απαιτείται μαγνήσιο για τον μεταβολισμό της D3, θα μπορούσατε να είχατε οριακά επίπεδα μαγνησίου, οπότε παίρνοντας D3 να δημιουργήθηκε έλλειψη – η κνίδωση να είναι σύμπτωμα και της έλλειψης μαγνησίου. Για το λόγο αυτό η βιβλιογραφία προτείνει την παράλληλη λήψη μαγνησίου. Παίρνετε κάποιο σχετικό συμπλήρωμα;
      Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι το να σας προτείνω θεραπεία είναι πέρα από τη δικαιοδοσία μου. Θα σας πρότεινα επομένως να μιλήσετε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί, καθώς επίσης και να διαβάσετε πληροφοριακά το παρακάτω άρθρο:
      Overview Rare Allergic reaction to vitamin D.

  7. Μάνος

    Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας και την δουλειά που κάνετε!!
    Διάβασα με αρκετή προσοχή το άρθρο: “Βιταμίνη D3: το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της φαρμακοβιομηχανίας;”
    https://laspas.gr/2010/02/04/vitamini-d3-to-kalutera-krummeno-mustiko/
    Και θα ήθελα να σας ρωτήσω εαν μπορείτε να μου απαντήσετε, ποια η διαφορά της εξέτασης
    1.25 Διυδροξύ Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ) 2D3)
    με την 25 υδροξυβιταμίνη D» ή χαλκιδιόλη ή εν συντομία 25(OH)D.;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων με εκτίμηση Εμμανουήλ

  8. ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΠΙΚ

    Καλημέρα σας,
    Εχω ένα γιο 17 ετών που κάνει πρωταθλητισμό (ποδόσφαιρο). Τώρα τελευταία έχει διάφορα μυικά προβλήματα, κυρίως “τραβήγματα” τα οποία ίσως να οφείλονται από την έλλειψη της συγκεκριμένη βιταμίνης. Ζυγίζει 60 κιλά και έχει ύψος 1,80. Τι θα προτείνατε ως συμπληρωμα – σημειώνω οτι λαμβάνει μαγνήσιο καθημερινά σε μορφή αμπούλας. Ευχαριστώ

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Προσωπικά πιστεύω ότι τον συνδυασμό D3, Mg και K2 θα έπρεπε να τον παίρνουν όλοι οι άνθρωποι, προκειμένου να διατηρούν τον δείκτη 25(OH)D3 πάνω από 40, για διάφορους λόγους υγείας. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του γιου σας, θα πρότεινα να μιλήσετε καλύτερα με τον προπονητή του ή με οστεοπαθητικό, ή με κάποιον γυμναστή εξοικειωμένο με συμπληρώματα διατροφής.

    • Alejandro Gjezi

      Gi arxh o gios sou prepei na parei muiko isto poy na tou epitrepsei na apodidei sta epipeda pou prostazei h swmatodomh tou… 1.80 kai 60kgs einai egklhmatiko gia tous tenontes kai tous mues tou paidiou se tetoio a9limma kai se tetoia hlikia. Den einai 13, to swma tou mathainei na efarmozei dunameis enhlika kai an den sumporeu9ei h katallhllh proetoimasia tou me th fusikh “ekrhksh” pou erxetai s auth thn hlikia…. mporeis na fantasteis ti 8a ginei. Bres tou enan kalo gumnasth kai diatrofologo asap! Einai banauso na prepei na apodidoun se pshlo epipedo ta muoskeletika paidiwn sa tou dikou sou pou den exoun thn aparaithth upodomh… logiko na mikro-traumatizetai suxna, to swma tou dinei proeidopoihseis prin erthei h megalh thlash!!!!
      H muikh maza profulassei ton a9lhth, kai ton kanei dunatotero an apokth9ei swsta, kai to paidi sou exei poluuu peri9orio na anebei!
      Mh thisiaseis thn ugeia kai thn kariera tou giou sou gia grhgora apotelesmata, edw sthn Ellada kaime tous athlites mas kai de ftanoun pote oute to 1/10 tou potential tous epeidi BIAZOMASTE, kai den exoume programmata ENDUNAMWSHS apo efhbikes hlikies! Prostateuse ton gio sou na mh katalhksei na paleuei me traumatismous sta 20 tou apo agnoia twn proponhtwn kai aperiskepsia tou susthmatos opws egw sto diko mou a9lhmma!

      Σημείωση Stratos’Sphere: Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που επιτρέπουμε εμφάνιση σχολίου σε Greeklish. Παρακαλώ οι απαντήσεις να είναι είτε σε Ελληνικά, είτε σε Αγγλικά. Επίσης, έχουμε αφαιρέσει από το παραπάνω σχόλιο συμβουλές για λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων.

  9. Κωστής Πετράκης

    Καλημέρα σας, συγχαρητήρια για το πολύ κατατοπιστικό άρθρο σας!
    Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ακόμη (με τα κάπιταλ κοντρόλς) η δυνατότητα για αγορά συμπληρωμάτων από το iHerb που προτείνετε, γιατί εδώ οι τιμές είναι ληστρικές!

    Ευχαριστώ πολύ!

    Κωστής

    • Stratos Laspas

      Καλημέρα, δοκιμάστε την αναζήτηση στο Google για «παράκαμψη capital controls με paypal». Υπάρχουν διάφορα για κάρτες, αλλά θα πρότεινα μόνο μέσω Paypal, είναι ασφαλέστερο (χρειάζονται δύο διευθύνσεις σας email).

  10. Βίκυ

    Καλησπερα σημερα διαβασα το αρθρο ειμαι θηλαζουσα κ εχω οταν εκανα εξεταση βιταμινης d ειχα18.Μεχρι τωρα επαιρνα συμπληρωμα d3fix διαβασα ομως πως δεν ειναι κ οτι καλυτερο.Θα μπορουσατε να μου συστησετε καποιο?

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα. Στο τέλος του άρθρου έχω μια πρόταση (καλάθι παραγγελίας) που θα μπορούσατε να εξετάσετε.

  11. manoskrokos

    Πριν μερικούς μήνες διάβασα το άρθρο σας. Έφτασα εδώ μετά από μια έρευνα που διάβασα πως η βιταμίνη D3 ανακουφίζει από την χρόνια κνίδωση. Πάσχω από ένα σπάνιο αυτοάνοσο που εκτός από την κνίδωση (που με βασανίζει σποραδικά από τα 13 μου χρόνια, είμαι 54 σήμερα) μου έχει προκαλέσει και περικαρδίτιδα. Τα τελευταία 5 χρόνια έπαιρνα αντιισταμινικά σε καθημερινή βάση που ανακούφιζαν μόνο λίγο.
    Μετά από 1 μήνα της δόσης που προτείνετε, τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον οργανισμό μου ήταν 30. Το κατώτερο φυσιολογικό.
    Σήμερα, είναι η 10η μέρα χωρίς αντιισταμινικό.
    Οπότε θα ήταν δίκαιο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το άρθρο και την πληροφόρηση.

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία!

      Χαιρόμαστε κι εμείς μαζί σας για τη μεγάλη βελτίωση που είδατε στην υγεία σας και στην ποιότητα ζωής σας. Αυτός, η διάδοση χρήσιμων πληροφοριών και η συνεισφορά για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε πλέον επαγγελματικά με θέματα υγείας και διατροφής. Μας τιμά η αναγνώρισή σας.

      Επιπλέον, θα σας ενδιέφερε ίσως, άρθρο που θα έρθει προσεχώς, ειδικά για τα αυτοάνοσα, στο http://MindBodyNutrition.Gr

      Ευχαριστούμε και πάλι

  12. Ντινα

    Το κομμάτι για την ηλιοθεραπεία είναι χρησιμότατο. Παίρνω ένα φάρμακο, μόλις το άρχισα ονόματι D3 fix και ενώ τις πρώτες μέρες ένιωθα ένας άλλος άνθρωπος, μετά από δυο βδομάδες έχω πονοκεφάλους και είμαι σα να πρόκειται να πάθω εγκεφαλικό. Ζω σε μια απ΄τις πιο ηλιόλουστες περιοχές της Ελλάδας αλλά λόγω ελιών στο δέρμα (πάρα πολλών και δεκάδων που έχω αφαιρέσει), μου απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο τις “κακές” ώρες. Δε βάζω κι αντηλιακό έτσι, παρά μόνο στο πρόσωπο με δείκτη 50. Δυο χρόνια έπαψα να βάζω στο πρόσωπο.Εκτός από την άμεση φωτογήρανση που με κατέπληξε, με κατέπληξε και το γεγονός πως η PTH την οποία αγνοούσα είναι 2,5 φορές πάνω από το φυσιολογικό, σημάδι πως χρειάζομαι επειγόντως τη βιταμίνη που μου λείπει τόσο πολύ (είχα πόνους στα κόκκαλα και αίμοσφαίρια στα ούρα). Αυτό που μ΄ενοχλεί είναι πως δεν είναι ένα συμπλήρωμα όπως αυτό που παίρνει κάποιος για ωραιότερο δέρμα ή πιο γερά νύχια ΑΛΛΑ ένα φάρμακο που μου είναι απαραίτητο. Δε γράφεται και απ΄οτι είδα κι αν κατάλαβα καλά το D3 fix είναι γενόσημο (απαράδεκτο να μη με ενημερώσει ο γιατρός και ο φαρμακοποιός).Αυτά. Καλό βράδυ σε όλους.

  13. Yota

    Καλησπέρα, πολύ χρήσιμες πληροφορίες, σας ευχαριστούμε πολύ. Γνωρίζετε το D3-Gkelin drops της pharmagel; θα μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι η γνώμη σας γι αυτό; ή προτείνετε γενικώς τη Solgar? Ευχαριστώ πολύ.

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα, ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Δεν το γνώριζα το σκεύασμα αυτό, διαβάζοντας όμως τα χαρακτηριστικά στη σελίδα του παρασκευαστή του, μου φαίνεται μια χαρά.

  14. nikos

    Μπράβο, πολύ ωραίο.

    Όμως η παραγγελία από την Αμερική, έτσι όπως τη διαβάσαμε είναι παράνομη και συνιστά φοροδιαφυγή. Τα προϊόντα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δηλώνονται στο τελωνείο (εισαγωγή) άσχετα αν είσαι ιδιώτης, και να καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι (δασμολογικά τέλη, ΦΠΑ) και φυσικά η αμοιβή του εκτελωνιστή.
    Επίσης το τελωνείο ελέγχει αν το σκεύμασμα αυτό έχει ή όχι άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε για την επικοινωνία!

      Το θέμα που αναφέρετε μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν, καθώς επιθυμία μας είναι να είμαστε 100% τυπικοί – και τελικά καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:

      (1) Τα πακέτα που έρχονται από iHerb γράφουν επάνω “nutritional supplements for personal use”. Άρα κανείς δεν κρύβει τίποτα από κανέναν. Είναι δουλειά και ευθύνη του τελωνείου να επιβάλει τους όποιους φόρους και δασμούς προβλέπονται. Αν το τελωνείο δεν το κάνει, για τους όποιους βάσιμους ή όχι λόγους, είναι θέμα του τελωνείου, όχι δικό μας.

      (2) Από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλεψη και για διαδικασία εκτελωνισμού συμπληρωμάτων διατροφής (από ιδιώτη και μάλιστα χωρίς έξοδα εκτελωνιστή), οι παραγγελίες από το εξωτερικό της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράνομες.

      (3) Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα και δεν έχουν δραστικές ουσίες, άρα δε χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Για να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα χρειάζεται μόνο κοινοποίηση προς τον ΕΟΦ από τον εισαγωγέα. Προσωπικά, για να είμαι ακόμα πιο σίγουρος, όταν αγοράζω από Αμερική παίρνω μόνο από εταιρείες που γνωρίζω ήδη, για να αποφύγω τυχόν περιπέτειες με άγνωστης προέλευσης προϊόντα.

      (4) Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που παραγγέλνουν από το εξωτερικό με διάφορους τρόπους, προκειμένου να εισάγουν αναβολικά ή άλλες δραστικές ουσίες αποφεύγοντας τον ΕΟΦ ή για να κάνουν παραεμπόριο και παίρνουν 20-30 κομμάτια από το κάθε τι. Είμαστε ξεκάθαρα εναντίον όλων αυτών των πρακτικών. Εμείς εδώ, σε αυτό το blog, μιλάμε για συμπληρώματα διατροφής τα οποία προάγουν την ποιότητα ζωής και την υγεία, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σε ατομικό επίπεδο, για προσωπική χρήση.

      (5) Ακόμα και όταν/εάν κάποια στιγμή το τελωνείο αρχίσει να κάνει τη δουλειά του, η παραγγελία μέσω iHerb θα εξακολουθεί να συμφέρει, καθότι στην Ελλάδα γίνεται τρελή υπερτιμολόγηση στα συμπληρώματα. Ενδεικτικά:

      Solgar, Glucosamine Hyaluronic Acid Chondroitin MSM, 120 Tablets

      iHerb: αρχική τιμή 45,61€, τελική τιμή 36,49€ συν 3,28€ μεταφορικά από Αμερική στην Αθήνα. Εάν βάζαμε ΦΠΑ 23% (8,39€) και δασμούς εισαγωγής 10% (3,65), θα έβγαινε 48,53€
      http://eu.iherb.com/solgar-glucosamine-hyaluronic-acid-chondroitin-msm-120-tablets/40516#bid=sol&p=1&oos=0&disc=0&lc=en-us&w=hydrolyzed%20collagen&rc=3&sr=null&ic=2?rcode=cez461

      Ελλάδα (το πιο φτηνό από bestbuy.gr): αρχική τιμή 85,90€, τελική τιμή 54,12€ με δωρεάν παράδοση επειδή είναι πάνω από 39€ η παραγγελία.
      http://www.bestprice.gr/item/2154381730/solgar-glucosamine-hyaluronic-acid-chondroitin-msm-2x60s.html

      Ακόμα και με ΦΠΑ και δασμούς εισαγωγής, από Αμερική εξακολουθεί να είναι περίπου πεντέμιση ευρώ φτηνότερο, διαφορά περίπου 15%. Και μιλάμε για εισαγωγή ενός και μόνο τεμαχίου από έναν ιδιώτη. Πόσο μεγαλύτερο κέρδος βγάζουν τα “επίσημα δίκτυα” που αγοράζουν σε τιμές χονδρικής?

      ΥΓ
      Μεταξύ μας, εάν προτιμάτε να μην αφήνετε ίχνη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα tor-browser (https://www.torproject.org/). 😉

  15. Xibalba

    Εξαιρετικό άρθρο!
    Συγχαρητήρια, για την έρευνά σας!
    (Για ποιον λόγο άλλωστε να ονομασθεί…ηλιοΘεραπεία, αν δεν ήταν τόσο σημαντική για τόσους ζωντανούς οργανισμούς).
    Ευχαριστούμε!!!

  16. Litsa Liarmakopoyloy

    Πολυ καλογραμμενο και κατατοπιστικο αρθρο…

  17. Stratos Laspas

    Ευχαριστούμε πολύ!

  18. Ginger-Mary

    Aνέβασα ένα άρθρο στο blog μου και κάνω αναφορά παραθέτοντας σύνδεσμο για το παραπάνω άρθρο σου.

    http://www.lifebookmarks.net/2013/11/D3.html

    Γνωρίζω πόσο πολύτιμη είναι η D3 και ζω σε μιά χώρα με πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια και ατέλειωτες ώρες φυλακής στους 4 τοίχους. Σ’ευχαριστώ γιά την αναφορά στο λινκ μου ειναι χρησιμο.

  19. Stratos Laspas

    Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια! Η Β1 είναι στα «προσεχώς»…

  20. George Koilias

    Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτό το υπέροχο άρθρο!,
    αν κρίνω από την δικιά μου εμπειρία που μετά κόπους και βασάνων μπόρεσα να συλλέξω κάποια από τα θέματα που παρουσιάζεις στα Αγγλικά τότε 1000 μπράβο+likes για την ουσιαστική και λεπτομερή έρευνα που ανέβασες στα Ελληνικά!!!
    Αν βρεις το χρόνο θα ήθελα να δω άρθρο σου για την Benfothiamin (B1 λιποδιαλυτή) όπου ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό λόγο της πάθησης μου Σ.Α.Μ (σύνδρομο απιοειδούς μυός).

    Να είσαι πάντα καλά and keep blogging !!

  21. The Irreverent Buddhist

    You’re welcome. My Greek isn’t good but I can decipher a little and guessed from your links it was something like that. It sure is the Drug inductry’s biggest secret.

    Why do they want widespread knowledge of something that for $15 a year can cut your lifetime chances of getting cancer by over 50%?

    They don’t … because if you don’t get cancer they can’t sell you VERY expensive anti cancer drugs….

    Why do they want widespread knowledge of something that prevents heart disease (and if gained by proper sun exposure reduces cholesterol)?

    They don’t because then they can’t sell you expensive heart drugs you will have to take for the rest of your life ….

    etc. etc. etc.

    What they DO want to do is BAN Vitamin supplements – they have been working on this through the United Nations Codus Alimentaris which will ban all food/additives that have not been tested …. oh .. except poorly tested Swine Flu Vaccines 😀 😀 😀

    Matthew

  22. The Irreverent Buddhist

    Thanks for linking to my story on freedomforall.net about the health impact of Vitamin D3 there is more info on D3swineflu.com including the other research you have linked to.

    Matthew

    • StratosJL

      Thank you for your research and for your response to this post. The Greek title here is “Vitamin D3 — Drug industry’s best kept secret!!”

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑