Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Αστικοί μύθοι #5: Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής!

Κολλαγόνο, η «κόλλα» του σώματος

Tο κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού (περιτονίας) του σώματός μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (έτσι πχ κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στον θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών. Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω, γύρω και μέσα στην περιτονία, όπως τα τούβλα «γεμίζουν» τον τσιμεντένιο σκελετό για να φτιαχτεί ένα σπίτι.

Επίσης, σε διάφορες μορφές ανάλογα με το όργανο, το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας· είναι αυτό που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κολλαγόνο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους.

Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής;

Από όλα τα συμπληρώματα διατροφής, ένα από τα περισσότερο «ευρηματικά» είναι το «υγρό πόσιμο κολλαγόνο». Το βλέπω να διαφημίζεται όλο και περισσότερο, τόσο στο Facebook, όσο και σε φαρμακεία και online καταστήματα καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής (υπάρχει σχετική ελληνική σελίδα στο Facebook με σχεδόν 18.000 πάνω από 26.000 like!!!)

Η προώθηση του πόσιμου υγρού κολλαγόνου γίνεται βάσει συνδυασμού δύο πραγμάτων:

Πρώτον: Οι ισχυρισμοί υπέρ

Διαβάζοντας τις διαφημίσεις, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές ιδιότητες του κολλαγόνου, ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων· μαθαίνει όμως και πρωτότυπα «καινούργια» πράγματα, όπως ότι:

  • Λευκαίνει το δέρμα
  • Μειώνει την κυτταρίτιδα
  • Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει
  • Θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση

Δεύτερον: Μικρές παραπλανησούλες

Οι περισσότεροι από εκείνους που προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο φροντίζουν να αποκρύπτουν μια μικρή λεπτομέρεια, ενώ άλλοι προχωράνε ανερυθριάστως (για τους κάτω των 40: αυτό σημαίνει «χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή») και σε διατύπωση ανακριβειών, στα όρια του ψεύδους.

Η λεπτομέρεια που δεν λένε είναι ότι όλα τα καλά και αγαθά που προσμετρώνται στα οφέλη του κολλαγόνου, αφορούν το κολλαγόνο που υπάρχει ήδη μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλο το κολλαγόνο που υπάρχει μέσα στο σώμα μας, το οποίο έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας και άλλο το κολλαγόνο που παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά, υπενθυμίζουμε ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Άρα, αποτελείται από αμινοξέα. Άρα, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται· δηλαδή, δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωνεύουμε κανονικότατα όπως όλες τις άλλες τροφές – δηλαδή, διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο.

Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες και ιστούς (μεταξύ των οποίων και νέο κολλαγόνο). Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το κολλαγόνο που μας πουλάνε σε συσκευασίες των 500ml (όπως τα μικρά μπουκαλάκια νερού) για 50 ευρώ το μπουκάλι, είναι απλά… άλλη μια πηγή πρωτεϊνών!

Να το πούμε ξανά: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι απλά άλλη μια διατροφική πηγή πρωτεϊνών! Εδώ πρόκειται για ένα είδος παραπλανητικής διαφήμισης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες που διαφημίζονται, είναι αυτές που αντιστοιχούν στο κολλαγόνο που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας, όχι στο κολλαγόνο που τρώμε. Άρα, άλλο πράγμα διαφημίζεται και άλλο πράγμα πωλείται!

Την ακραία ανακρίβεια, την οποία αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς εάν έχει υπόψη του όλα τα παραπάνω, τη διάβασα σε δύο ελληνικούς ιστότοπους lifestyle (όπου το «ενημερωτικό» άρθρο προωθούσε συγκεκριμένο προϊόν):

Δυστυχώς το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από το φαγητό, συνεπώς η χορήγησή του στον οργανισμό μέσω συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη.

Έλεος, πραγματικά!

Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα;

Υπάρχουν ελάχιστες σχετικές επιστημονικές έρευνες στο internet σχετικά με το πόσιμο υγρό κολλαγόνο και ακόμα λιγότερες που να δείχνουν ότι υπάρχει πραγματικό όφελος από τη χρήση του. Μια από τις λίγες της δεύτερης κατηγορίας θα τη βρείτε στην πηγή #3, στο τέλος του άρθρου. Εκεί μπορείτε να διαβάσετε για μία κλινική μελέτη, η οποία καταλήγει στο ότι το συμπλήρωμα κολλαγόνου τύπου UC-II είχε καλύτερα αποτελέσματα για την ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας, απ’ ό,τι ένας συνδυασμός γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης (glucosamine and chondroitin, G+C).

Χωρίς να είμαι σε θέση από επιστημονικής πλευράς να κρίνω τα αποτελέσματα της έρευνας, το μόνο για το οποίο έχω επιφυλάξεις είναι ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την InterHealth (πηγή #4), δηλαδή την ίδια την Αμερικανική εταιρεία κοντά στο Σαν Φρανσίσκο που εφήυρε το κολλαγόνο τύπου UC-II (undenatured type II collagen complex).

Από την άλλη, υπάρχουν και ανεξάρτητες μελέτες που δείχνουν ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τελεσίδικα η αποτελεσματικότητα του συστατικού αυτού (πηγές #5 και #6).

Τέλος, υπάρχουν και μελέτες (πχ πηγές #7 και #8) όπου φαίνεται ότι τα πράγματα μάλλον είναι αρκετά πιο πολύπλοκα απ’ ό,τι φαίνεται στην αρχή – για παράδειγμα, παίζει μεγάλο ρόλο η δοσολογία, καθώς και η ταυτόχρονη λήψη βιταμινών C, D και E. Αλλά προσοχή! Μην προσπαθήσετε από μόνοι σας να κάνετε συνδυασμούς, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Μια πολύ καλή παρουσίαση των μέχρι τώρα δεδομένων, από Έλληνα διατροφολόγο, μπορείτε να διαβάσετε και στη σελίδα της πηγής #9.

Βοήθεια στον οργανισμό μας

Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας, παρέχοντάς του τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξει το τόσο ωφέλιμο κολλαγόνο: Πώς κατασκευάζει ο οργανισμός μας κολλαγόνο; Χρησιμοποιώντας αμινοξέα και πρωτεΐνες που λαμβάνει μέσω της διατροφής. Άρα δίνοντάς του αμινοξέα και πρωτεΐνες τον βοηθάμε; Ναι, τον βοηθάμε. Άρα μήπως αυτό σημαίνει ότι βοηθάει και το υγρό πόσιμο κολλαγόνο; Φυσικά και βοηθάει, εφόσον είναι, όπως είπαμε, άλλη μία διατροφική πηγή πρωτεϊνών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να έχει υψηλότερη απορροφησιμότητα από άλλα συμπληρώματα. ΟΚ, άρα ποιο είναι το θέμα;

Το θέμα είναι ότι και πάλι το μάρκετινγκ μας πουλάει κάτι που στόχο έχει να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα και όχι την αιτία. Αντί να μας εκπαιδεύουν στο να διατηρούμαστε υγιείς, μας μαθαίνουν να καταναλώνουμε με χαρά και χωρίς πολλές ερωτήσεις τη νέα εύκολη λύση, το χαπάκι που θα διορθώσει εκείνο που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Η εμπέδωση από το ευρύ κοινό του τι σημαίνει υψηλής ποιότητας (και όχι απαραίτητα δαπανηρή) διατροφή και η παροχή απλών οδηγιών για έξυπνους τρόπους φυσικής άσκησης, προφανώς δεν θα απέδιδε τα ίδια κέρδη.

Εναλλακτικές προτάσεις

Τι μας λένε όλα τα παραπάνω; Μας λένε ότι τα αποτελέσματα του υγρού πόσιμου κολλαγόνου θα έπρεπε να συγκρίνονται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων, όχι με τα αποτελέσματα μιας φυσικής, ισορροπημένης και υγιεινής φυσικής διατροφής και ενός τρόπου ζωής που εμπεριέχει την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα, μέσω της οποίας αναπλάθονται όλοι οι ιστοί του σώματος.

Συμπληρώματα διατροφής

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε καταλληλότερος για να σας βοηθήσει στην επιλογή συμπληρώματος είναι ο γιατρός σας ή ο φαρμακοποιός σας. Ο κατάλογος με τα συμπληρώματα που περιέχουν γλυκοσαμίνη και χονδροϊτίνη είναι μεγάλος.

Τα συμπληρώματα αυτά καθαυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε και από το internet, αν και θα συνιστούσα μόνο από μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα και μόνο για γνωστές εταιρείες συμπληρωμάτων. Ενδεικτικές περιπτώσεις:

(παρένθεση)

Πληροφορίες για όσους αγοράζουν ή ενδιαφέρονται να αγοράσουν συμπληρώματα:

Οι παραπάνω σύνδεσμοι οδηγούν στο κατάστημα iHerb.com, ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα παγκοσμίως.Τα συγκεκριμένα προϊόντα προέκυψαν ως αποτελέσματα ενδεικτικής αναζήτησης στο website, για προϊόντα μιας εταιρείας που είναι δημοφιλής στην Ελλάδα.  Δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή, ούτε πρόταση αγοράς. Για παράδειγμα, πατήστε εδώ για να ψάξετε για θειική γλυκοζαμίνη. Ή μπορείτε για δοκιμή να αναζητήσετε προϊόντα που ήδη παίρνετε.

Ωστόσο, εάν τελικά αποφασίσετε να πάρετε οτιδήποτε από την iHerb, συγκρίνετε τις τιμές, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι έχετε σημαντικό κέρδος στο τελικό κόστος σε σχέση με την Ελλάδα. Τα έξοδα αποστολής, για παραγγελίες μεταξύ 40 και 80 δολαρίων, ανέρχονται περίπου στα 4 δολάρια (3 ευρώ). Δε συνιστώ μεγαλύτερης αξίας μεμονωμένη παραγγελία, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ασφάλισης της αξίας του περιεχομένου για αποστολές στην Ελλάδα. Όταν παίρνω πχ βιταμίνες, τις παραγγελίες μεγαλύτερης αξίας τις σπάω σε μικρότερες. Η παραλαβή γίνεται μέσω ΕΛΤΑ (παραλαμβάνετε από το ταχυδρομείο). Συνιστώ απαραιτήτως να διαβάσετε και τις οδηγίες που παρέχονται για διεθνείς παραγγελίες.

Τέλος, σημειώστε πως εάν στην πρώτη παραγγελία σας (για οποιοδήποτε προϊόν) βάλετε κωδικό σύστασης (reference code) CEZ461, τότε η iHerb θα σας κάνει έκπτωση 5 ή 10 δολάρια σε αυτή την πρώτη παραγγελία. Επιπλέον, θα λάβετε δικό σας προσωπικό κωδικό σύστασης, τον οποίο μπορείτε να δώσετε σε φίλους και γνωστούς. Οι παραγγελίες τους θα σας χαρίζουν κάποια έκπτωση στις επόμενες αγορές σας 😉

(τέλος παρένθεσης)

Φυσικές λύσεις

Εάν δεν αντιμετωπίζετε όντως κάποιο πρόβλημα υγείας (πχ οστεοαρθρίτιδα), τότε συνιστώ να προσπεράσετε τα καλέσματα του μάρκετινγκ και να μην πάρετε κανένα σχετικό συμπλήρωμα. Οι εναλλακτικές προτάσεις που αναφέρουμε παρακάτω είναι κομμάτι μια ευρύτερης αντίληψης περί διατήρησης της υγείας και της ομορφιάς, η οποία παρουσιάζεται και σε άλλα άρθρα μας, αναλυτικότερα. Δεν αποσκοπεί στη θεραπεία καμμίας συγκεκριμένης ασθένειας ή παθολογικής κατάστασης – αν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Όσο για τις προτάσεις, είμαι σίγουρος ότι θα προτιμήσετε τις παρακάτω πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, τόσο λόγω γεύσης, όσο και λόγω κόστους.  Και σε ό,τι αφορά στη δοσολογία, με μόλις 100 γραμμάρια από αυτές τις τροφές, παίρνετε τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερες πρωτεΐνες απ’ ό,τι με μία δόση 10ml από τα συμπληρώματα! Και σας περισσεύουν και χρήματα!

Άντε, καλή όρεξη!   😉

 

20 Protein-Packed Foods that Slim // eggs salmon dairy protein picture c Mitch Mandel

Αυγά, λιπαρό ψάρι, γιαούρτι (ειδικά στραγγιστό)

 

20 Protein-Packed Foods that Slim//Salmon c Mitch Mandel

Σολομός

 

20 Protein-Packed Foods that Slim//Turkey c Mitch Mandel

Γαλοπούλα

 

20 Protein-Packed Foods that Slim//Cottage Cheese c Getty Images

Τυρί cottage

 

20 Protein-Packed Foods that Slim//Greek Yogurt c Mitch Mandel

Στραγγιστό γιαούρτι (Greek yogurt, image by Mitch Mandel)

 

20 Protein-Packed Foods that Slim//Canned Tuna c Levi Brown

Τόνος

 

20 Protein-Packed Foods that Slim//Lentils c Kang Kim

Φακές

 

20 Protein-Packed Foods that Slim//Soybeans c Mitch Mandel

Φασολάκια

 

20 Protein-Packed Foods that Slim//Steak c Masterfile

Μοσχαράκι φιλέτο

 

Εξωτερικές Πηγές

  1. http://www.tlife.gr/Article/HEALTHANDFITNESS-health/0-57-23564.html
  2. http://www.marieclaire.gr/beauty/fitness/article/1692/giati-oloi-miloyn-gia-to-posimo-kollagono/
  3. Crowley DC, Lau FC, Sharma P, Evans M, Guthrie N, Bagchi M, Bagchi D, Dey DK, Raychaudhuri SP. Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial. Int J Med Sci 2009; 6(6):312-321. doi:10.7150/ijms.6.312. Available from http://www.medsci.org/v06p0312.htm
  4. http://www.interhealthusa.com/About/Company-History.aspx
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22521757
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11072596
  7. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/chondroitin
  8. https://myjointpain.org.au/treatments/complementary-medicines/
  9. http://metavolismos.com/?p=4510
  10. http://www.healthyliving.gr/2012/07/18/%CF%85%CE%B3%CF%81%CF%8C-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF/
  11. http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-highest-in-protein.php
  12. http://sg.entertainment.yahoo.com/news/myth-eating-collagen-good-skin-050954747.html
  13. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_foods_by_protein_content
  14. http://fitbie.msn.com/slideshow/20-protein-packed-foods-slim
Enhanced by Zemanta

 

Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

33 Σχόλια

  1. xrhstos

    καλησπέρα παιδιά εγώ έχω χρησιμοποιήσει το hairmastic που είναι λάδι φυτικό για την τριχόπτωση αλλά δεν έχω δει καμία διαφορά.έχω κάνει και θεραπεία από δερματολόγο ο οποίος μου είχε γράψει να βάζω μινοξιδίλη στα μαλλιά αλλά ούτε με αυτό δεν είδα διαφορά.καταφέραμε να μην εμπιστευόμαστε ούτε τους γιατρούς.έχει δοκιμάσει κανείς σας κάποιο προιόν που να του φέρει αποτέλεσμα?

    • kot

      kane botanolado me anthoi dafnis fila dafnis kai dentrolibano prin ton bradino ipno alima masaz trela apotelesmata

      • Stratos Laspas

        Παρακαλώ γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες.

  2. Giannis kara

    Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Και παλι συγχαρητήρια γιατί οσο το ψαχνω αυτές τις μερες διακρινω και οφείλω να το πω οτι έχετε κανει φοβερή δουλεια…

  3. Giannis kara

    συγχαρητήρια και μπράβο σου για την σπουδαία δουλεια.θα με έκανες χαρούμενο αν μου απαντούσε στο τι να κάνω.αν μπορείς φυσικα.μου έκοψε ο αχειλλειος τένοντας και εκανα εγχείρηση.είμαι στο στάδιο αναρωσεις και αποκαταστάσεις. Η δουλεια μου είναι τέτοιας μορφής που καίγομαι να γίνω καλά(δηλαδή να δέσει γρήγορα) και με τις ανάλογες θεραπείες να αρχίσω να περπατω ξανά αρα να μπορω να δουλεύω.ξαναλεω κ συγνώμη που σε κουραζω καίγομαι να τον δεσω γρήγορα.τι μου προτείνει να κάνω;πως μπορω να βοηθήσω τον εαυτό μου;

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Δυστυχώς οι γνώσεις μας δε φτάνουν τόσο μακριά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ειδικού που σας παρακολουθεί. Σε γενικές γραμμές, ίσως βοηθούσε στην ταχύτερη ανάρρωση η απάντηση που δώσαμε στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο-ερώτηση. Εύχομαι γρήγορη αποκατάσταση!

  4. Kleton

    Φίλε Στράτο το άρθρο σου ήταν παρά πολύ καλό… Έχω ασχοληθεί και εγώ λίγο με αυτό το θέμα και έχω καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με εσένα και χαίρομαι που κάποιος τα μεταφέρει αυτά στον κόσμο… Θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση και αν μπορείς κανεις και μια μικρή έρευνα για εμένα… Πρόσφατα έκανα εγχείρηση εμπρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου και έχω ακόμα και μερική ρήξη έξω πλάγιου… Ολα αυτά στο αριστερό γόνατο… Πέρα από την καλή αποκατάσταση υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα που θα με βοηθούσε να ενισχύσω τους συνδέσμους αυτούς…( να σου πω μόνο ενημερωτικά ότι στο εμπρόσθιο χρησιμοποίησα δικό μου μόσχευμα και στον οπίσθιο νεκρικό ) … Ευχαριστώ προκαταβολικά …

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Δυστυχώς, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεις. Θα κάνω όμως μια προσπάθεια να βρω στοιχεία και, αν προκύψει κάτι, θα το αναφέρω εδώ στα σχόλια. Υπενθυμίζω βέβαια, ότι προς το παρόν κατατάσσομαι στην κατηγορία του «σχολαστικού ερασιτέχνη» και όχι του ειδικού γιατρού, οπότε σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσεις τη συμβουλή κάποιου επαγγελματία με ευρύ γνωστικό πεδίο (πχ οστεοπαθητικού).

    • Stratos Laspas

      Φίλε Κλείτων, από έρευνα στο internet, κατέληξα σε συνδυασμό των παρακάτω δύο, τα οποία μπορείς να συζητήσεις με τον ειδικό που σε παρακολουθεί. Κατά πάσα πιθανότητα θα σου κάνουν καλό, ενώ ταυτόχρονα δε βρήκα πουθενά να λέει ότι μπορεί να σου κάνουν κακό. 😉

      (1) Βιταμίνη C, 500mg τρεις φορές την ημέρα. Ξεκίνα από αυτή την θεωρούμενη ως ασφαλή δοσολογία, κατ’ ελάχιστο. Κάποιοι άνθρωποι όταν παίρνουν βιταμίνη C από το στόμα, πάνω από τα 2000-3000 mg συνολικά την ημέρα εμφανίζουν συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να μειώσουν τη δόση.
      http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030

      (2) Το φάρμακο των παλιών: κοκκαλόσουπα! Τρώε συχνά κοκκαλόσουπα. Ρώτα τον κρεοπώλη σου – ζήτα κρέας για κρεατόσουπα για μωρά, με ζελατίνη και ένα καλό κομμάτι κόκκαλο για να βράσεις μαζί. Μπορεί να γίνει και με κοτόπουλο. Κοίτα στους παρακάτω συνδέσμους για τα ωφέλη. Συνταγές βρίσκεις μπόλικες. Για καλύτερο αποτέλεσμα, πάρε όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας υλικά μπορείς. Σούπερ θρεπτικό και κάνει πολύ καλό στις αρθρώσεις.
      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/23/bone-broth-superfood.aspx
      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/11/23/nourishing-bone-broth.aspx

      • Kleton

        Φίλε μου Στράτο σε ευχαριστώ παρά πολύ για το χρόνο σου και για τις συμβουλές σου…Είσαι πολύ καλός σε αυτό που κανεις…

  5. Τακης Βαζακοπουλος--ορθοπεδικος χειρουργος

    η παρεμβαση σου στο ολο θεμα ειναι απολυτα τεκμηριωμενη και ακριβης..εγειρει δε και ευθυνες απο τους αρμοδιους υγειονομικους φορεις που αφηνουν ανεξελεγκτους και ασυδοτους τους διαφορους κερδοσκοπους να γοητευουν και να παραπλανουν το κοινο για το κερδος.και μονον…οπως στα πανηγυρια του Μεσαιωνα οι σαλτιμπαγκοι με τα μαντζουνια και τα αυτοσχεδια πρακτικα τους..Τακης Βαζακοπουλος,ορθοπεδικος

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια, συμφωνούμε μαζί σας σε όλα.

      • βικυ

        Καλημέρα λιγο πριν παραγγειλω 2 μπουκαλια κολλαγονο διαβασα το αρθρο σου. Πολυ κατατοπιστικο. Εχω πρόβλημα με τα μαλλιά μου πεφυουν δειαρκως κι γενικως επειδή δεν τρεφομαι σωστα θςωρω ειμαι σε μθα φαση να παρω βιταμινες εχεις καποια αποψη ποιες ειναι πιο καλες για τονωση κι μαλλιά νυχια κτλ.;; Εχω πρόβλημα με τον σιδερο μου ειναι μονιμως στα κατω του, παιρνω ομως συμπληρωμα. Ευχαριστώ

      • Stratos Laspas

        Προσοχή, δε γράφω πουθενά ότι δεν έχει αποτέλεσμα, γράφω ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι έχει αποτέλεσμα!

        Σχετικά με την υγεία των μαλλιών, θα σας πρότεινα να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, καθώς η γνώμη μου δεν είναι ιατρική, αλλά βασίζεται στο τι βρίσκω μετά από αρκετό ψάξιμο στο internet. Εάν ήμουν γιατρός, θα σας έγραφα εξετάσεις και θα βλέπαμε τι μπορεί να φταίει. Μπορεί να είναι ορμονικό (τεστοστερόνη), μπορεί να προέρχεται από χρόνιο άγχος (αυξημένη κορτιζόλη), μπορεί να υπάρχει έλλειψη σε κάποια βιταμίνη ή σίδηρο, μπορεί να έχει σχέση με άλλα χημικά στο περιβάλλον ή στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

        Εάν υπάρχει έλλειψη σε κάτι, η πάγια άποψή μου είναι ότι πάντα η τροφή είναι το καλύτερο φάρμακο. Εάν ωστόσο επιμένετε για συμπληρώματα, τότε φαίνεται ότι τα παρακάτω είναι εκείνα που συνιστώνται συχνότερα:

        – Σίδηρος (προσοχή στη δοσολογία, θα πρέπει να σας παρακολουθεί ειδικός!)
        – Βιταμίνη C (βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου)
        – Βιταμίνη D (διαβάστε και το σχετικό άρθρο σε αυτό το blog, πάει μαζί με μαγνήσιο και βιταμίνη Κ2)
        – Ψευδάργυρος (zinc)
        – Ένα καλό σύμπλεγμα βιταμινών Β (βιοτίνη, Β5, Β12, κτλ)
        – Ωμέγα 3 λιπαρά

        Τη δοσολογία των παραπάνω θα πρέπει να τη συζητήσετε με κάποιον ειδικό.

  6. Kesh

    Εύστοχο άρθρο, πάντα προτιμητέα η υγιεινή διατροφή.

  7. Stratos Laspas

    Ευχαριστώ για την ερώτηση, αλλά δεν έχω ψάξει το συγκεκριμένο, οπότε δεν έχω διαμορφώσει άποψη…

  8. niki

    τι γνώμη έχετε για τα συμληρώματα που εκτος από το κολλαγόνο, εμπεριέχουν και υαλουρονικο οξυ;

  9. κυριακος

    πολυ ενδιαφερον το αρθρο,καθως ψαχνομουνα κατι να με βοηθησει σε ελαφρυ προβλημα με το χονδρο στο γονατο και ηταν μια σκεψη.αν σου ηταν ευκολο ενα σχετικο αρθρο θα το εκτιμουσα,καθως ειναι δυσκολο να βρεις πληροφοριες ή καποια συγκριση.ψαχνω το καθαρο υαλουρονικο οξυ καθως απο οτι διαβαζω η χονδροιτινη εχει αρχισει να εγκαταλειπεται ως αναποτελεσματικη.θα με εωδιεφερε η αποψη σου σχετικα με αυτο.να σαι καλα!

  10. goktsis.dimitris@gmail.com

    στρατο εισαι θεος και τα ειπες ολα ρε φιλε!οσο βλεπω αυτον τον αχρηστο να προωθει το COLLAGEN POWER συγχηζομαι που τρεχουν ολοι σαν υπνωτισμενοι να το παρουν.αλλα οταν λεω εγω οτι μας ψεκαζουνε με λενε φαντασμενο.οπως το πες φιλε..ελεος πια

  11. Stratos Laspas

    Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Δυστυχώς, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για συγκεκριμένο προϊόν, δεδομένου ότι ακόμα οι μελέτες δεν έχουν δείξει ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

    Πάντως, προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει κάποια μεγάλη διαφορά μεταξύ κολλαγόνου τύπου Ι και τύπου ΙΙ (πχ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22861168).

    Για επίσημη γραμμή, αναμένουμε στο ακουστικό μας…

  12. Athanasia Liakou

    Αγαπήτέ Στράτο, καταπληκτικό και ενημερωτικότατο το άρθρο σου! Επειδή πραγματικά κάνεις πολυ καλή έρευνα… Έχω μία φίλη που υποστηρίζει πολύ το πόσιμο κολλαγόνο http://www.puregoldcollagen.gr αν έχεις χρόνο και όρεξη μπορείς να μου πείς αν τα συστατικά του είναι σωστα;

  13. Stratos Laspas

    Καλημέρα, ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

    Από τις πληροφορίες που βρίσκω στο internet, συμπεραίνω ότι η ζελατίνη είναι ένα προϊόν υδρολυμένης πρωτεΐνης που μάλλον εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα που αναφέρονται παραπάνω. Με αυτό εννοώ ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του. Αναφορές του τύπου «μία έρευνα έδειξε ότι» δεν είναι επαρκείς για να πείσουν.

    Επομένως, δε λέω ότι δεν δουλεύει, λέω ότι δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να έχω άποψη για το αν και πώς δουλεύει διαφορετικά απ’ ό,τι μια οποιαδήποτε άλλη πηγή πρωτεϊνών. Θεωρητικά πάντως, είναι ασφαλής για κατανάλωση.

    Μπορείς να διαβάσεις σχετικά στους παρακάτω συνδέσμους:

    1) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1051-Collagen%20Hydrolysate%20%28GELATIN%29.aspx?activeIngredientId=1051&activeIngredientName=Collagen%20Hydrolysate%20%28GELATIN%29

    2) http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrolyzed_collagen

  14. Katerina L.

    Καλησπέρα! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου! Σε ξένα σάιτς που κοίταζα για κολλαγόνο, συστήνουν τη φυσική ζελατίνη σαν πηγή κολλαγόνου (απο τα κόκκαλα μοσχαριών εαν κατάλαβα καλά)…έχεις κάποια άποψη γι’αυτο; Παραθέτω και το σάιτ απο το αμαζον μαζί με τα reviews… http://www.amazon.com/Great-Lakes-Gelatin-Collagen-Hydrolysate/dp/B005KG7EDU/ref=sr_1_1?s=grocery&ie=UTF8&qid=1383308590&sr=1-1 Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  15. Theodore41

    Εγω θα σου προτεινα να δοκιμασεις ενα συμπληρωμα που εχει γλυκοζαμινη,χονδροιτινη ΚΑΙ πυρηνελαιο συν κερσετινη,για μεγαλυτερη απορροφηση των δυο πρωτων.
    Αυτη,αυξανεται απο το 5% περιπου για τις σκετες δραστικες ουσιες,σε 25% με την βοηθεια των δυο τελευταιων.
    Τη βελτιωση την εκανε ενας Ελληνοαμερικανος γιατρος,και το σκευασμα το φερνουν εδω,αν και εγω το φερνω απο την Αμερικη κατ’ευθειαν.
    Το χρησιμοποιησα διοτι πονεσε η αρθρωση του ισχυου μου απο ενα μεγαλο βαρος που σηκωσα,και τα σκετα σκευασματα Γλ-Χονδρ. που αρχικα πηρα δε μου κανανε τιποτα,ενω αυτο,σε 15 μερες μου σταματησε τον πονο.
    Το σκευασμα εχει την εμπορικη ονομασια Arthrosoft,και μπορεις να το ψαξεις στο Ιντερνετ.
    Για μενα,παρε ενα μπουκαλι να το δοκιμασεις,και αμα μεινεις ευχαριστημενος,παιρνεις κι αλλα.
    Για ο,τι αλλο,γραψε.

    • Panagiotis

      Από πού το φέρνετε από έξω το Arthrosoft? μπορείτε να μας δώσετε ένα link?

  16. eva

    Έχω οστεοαρθρίτιδα στα χέρια. Εδώ και 2 χρόνια πήγα σε 4 γιατρούς, λόγω του ότι έχω πάρα πολλούς πόνους. Παίρνω κάψουλες χονδροϊτίνης, γλυκοσαμίνης και κολλαγόνου. Επίσης και βιταμίνες β. Δυστυχώς, η κατάστασή μου χειροτερεύει και δεν βλέπω καμμία διαφορά. Μου το έχουν πει καθαρά οι γιατροί, ότι είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί. Μήπως προτείνετε κάτι άλλο??? Σας ευχαριστώ πολύ, Έβα

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστώ για την επικοινωνία. Αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα της ερώτησής σας και πολύ θα ήθελα να μπορούσα να σας δώσω μια απάντηση που θα οδηγούσε σε άμεση και οριστική ανακούφιση. Δυστυχώς όμως δεν είμαι ειδικός επί του θέματος και οι ερασιτεχνικές μου γνώσεις δε φτάνουν μέχρι εκεί. Οτιδήποτε και να δοκιμάσετε, ρωτήστε και τη συμβουλή του γιατρού σας.

      Απ’ ό,τι μπόρεσα να βρω στο Internet, οι ειδικοί προτείνουν συνδυασμό φυσικής άσκησης και γυμναστικής (αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς), καθώς και διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, με ταυτόχρονη μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων (πχ, αλλαντικά, οτιδήποτε με λευκό αλεύρι, ζάχαρη, φυτικά έλαια [δλδ ω-6 λιπαρά – προτιμήστε λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο]), καθώς και τη λήψη συμπληρωμάτων. Ενδεικτικά:

      http://www.medsci.org/v06p0312.htm
      http://www.mayoclinic.com/health/osteoarthritis/DS00019/DSECTION=treatments-and-drugs
      http://www.mayoclinic.com/health/osteoarthritis/DS00019/DSECTION=alternative-medicine
      http://www.lifescript.com/health/centers/osteoarthritis/articles/11_joint_supplements_you_havent_tried.aspx#disqus_thread
      http://www.nhs.uk/Conditions/Osteoarthritis/Pages/Treatment.aspx
      http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/01/06/major-secret-in-achieving-joint-pain-relief.aspx
      http://www.arthritiscare.org.uk/LivingwithArthritis/Self-management/Eatingwell

    • efi

      ψαξτε για τις ιδιοτητες του κυνοροδου η αγριου τριανταφυλλου για την οστεοανθριτιδα ισως σας βοηθησει φυσικα Εφη

    • theodore41

      Τωρα το ειδα το ερωτημα σου,και σου απαντω.
      Εμενα,με πόναγε το δεξιο ισχυο,επειδη σηκωσα ενα βαρυ πραγμα.
      Επαιρνα λοιπον γλυκοζαμινη-χονδροιτινη,αλλα δεν ειδα διαφορά,μεχρι που διαβασα καπου για μια συνθεση ενος Ελληνοαμερικανου ιατρου,που,εκτος απο αυτες τις ουσιες,εχει και κερσετινη,συν πυρηνελαιο Κρητης,μιας και ο γιατρος αυτος,ειναι Κρητικης καταγωγης.
      Το αποτελεσμα ειναι οτι μετα απο μια εβδομαδα μονον,ο πονος μου περασε.
      Το προιον αυτο,λεγεται Arthrosoft,και το φερνω απο την Αμερικη,αν και απο ο,τι ξερω,το φερνει και καποιος φαρμακοποιος στην Ελλαδα.
      Δοκιμασε το,και ευχομαι να σου κανει καλο.

  17. Σοφία Οικονόμου

    Καλημέρα, εξαιρετικά ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο. ‘Ημουν στο internet για να δω πως μπορώ να βρω φθηνότερα το “πόσιμο κολλαγόνο”. Έχω ακούσει τόσα από φίλους, οπότε αποφάσισα να το πάρω κι εγώ. Είμαι τυχερή γιατί οι τροφές που αναφέρεις στο άρθρο σου-κατά το μεγαλύτερο μέρος- είναι οι αγαπημένες μου. Σ’ ευχαριστώ

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε για την επικοινωνία!

  18. martoug

    Αγαπητέ Στράτο
    Συγχαρητήρια για το άρθρο σου, πολύ κατατοπιστικό. Η αλήθεια είναι ότι κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις συμπληρωμάτων διατροφής, που μόνο υπεράνθρωπους δεν ισχυρίζονται ότι μας κάνουν (κάποια στιγμή θα το δούμε κι αυτό).Χρειάζεται όμως πολύ προσοχή, γιατί διακινδυνεύουμε την υγεία μας πολλές φορές. Εγώ για παράδειγμα, κάποτε χρησιμοποίησα ένα συμπλήρωμα διατροφής σε σκόνη το οποίο πήρα από το φαρμακείο, και του οποίου η κατασκευάστρια εταιρία (σ.σ.: εταιρία-κολοσσός στην κοσμητική ιατρική) ισχυριζόταν πως καταναλώνοντας το μειώνεται η κυτταρίτιδα.Η αγωγή, που ήταν σε φακελάκια με σκόνη την οποία διέλυες σε νερό, ήταν για ένα μήνα. Εγώ ευτυχώς την τήρησα για μόνο τρεις ημέρες.Και λέω ευτυχώς, γιατί μετά τις τρεις ημέρες έτυχε να κάνω βιοχημικό check up.Ο γιατρός μου με ρώτησε αν καταναλώνω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, γιατί όπως είπε η οι υπατικοί δείκτες μου (SGOT-SGPT), “ήταν λίγο τσιμπημένοι”. 
    Περιττό να πω πόσο επιφυλακτική είμαι πλέον με τα συμπληρώματα διατροφής. Άλλωστε η μεσογειακή διατροφή είναι το μόνο μας “όπλο” για ποιοτική ζωή, πράγμα που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως.
    Όσον αφορά στο πόσιμο κολλαγόνο, ζήτησα από τη δερματολόγο μου (την οποία εμπιστεύομαι ανεπιφύλακτα και θεωρώ εξαιρετική επιστήμονα) τη γνώμη της και μου απάντησε πως είναι κάτι καινούργιο και δεν έχει δοκιμαστεί, δεν υπάρχουν δηλαδή αποδείξεις πως προσφέρει κάτι στην υγεία ή την επιδεινώνει.
    Γι’αυτό ας μη σπεύδουμε κάθε φορά να δοκιμάζουμε και να πλουτίζουμε όποιον έχει κάθε φορά τη φαεινή ιδέα να μας κοροϊδέψει ποντάροντας στην ανθρώπινη ματαιοδοξία.Η υγεία μας είναι πάνω απ’όλα.

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑