Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Οι τρεις σωματοφύλακες: Βιταμίνη D3, Βιταμίνη Κ2, Μαγνήσιο και Ασβέστιο

Βιταμίνη D3

101129-vitaminD-hmed423p.grid-6x2Το πρώτο άρθρο μας για τη βιταμίνη D3,  «Βιταμίνη D3: το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της φαρμακοβιομηχανίας;», δημοσιεύτηκε στην Stratos’ Sphere τον Φεβρουάριο του 2010. Αν και κατά το δυνατόν πλήρες, το άρθρο εκείνο, δύο χρόνια μετά χρειαζόταν επειγόντως επικαιροποίηση, καθώς εν τω μεταξύ είχαν προκύψει νέα στοιχεία τα οποία ήταν πάρα πολύ σημαντικά.

Οφέλη της βιταμίνης D

Στην πραγματικότητα, η «βιταμίνη D» δεν θα έπρεπε να κατατάσσεται στις βιταμίνες, αλλά στις ορμόνες. Μάλιστα, είναι μια ορμόνη που αλληλεπιδρά με περίπου το 10% του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Είναι η ορμόνη που μεταξύ άλλων δίνει εντολή απορρόφησης του ασβεστίου από το σώμα· επομένως, είναι βασική για την ανάπτυξη γερού και υγιούς σκελετού. Έπαιξε βασικότατο ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη, αφού μέσω του δικού της μηχανισμού λειτουργίας, τα σπονδυλωτά που βγήκαν από τη θάλασσα κατάφεραν να φτιάξουν γερούς σκελετούς για να κυριαρχήσουν στην ξηρά. Πώς φτιάχνουν βιταμίνη D τα ζώα (και οι άνθρωποι); Παράγεται στο δέρμα τους, όταν αυτό εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες UVB του Ηλίου.

Πέρα από τον καθοριστικό ρόλο της στην υγεία των οστών, οι δράσεις και τα οφέλη της βιταμίνης D είναι τόσο πολλά που είναι δύσκολο να περιγραφούν όλα αναλυτικά. Ενδεικτικά, η παρουσία της (ή η έλλειψή της) παίζει ρόλο μεταξύ άλλων και στα παρακάτω:

  1. Διάφορα είδη καρκίνου (όπου όταν μετριέται από 50-60 mg/mL και πάνω, διαπιστώνεται 30% ως 77% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης, ανάλογα με το είδος)
  2. Καρδιοπάθειες
  3. Υπέρταση
  4. Αυτισμός
  5. Παχυσαρκία
  6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  7. Διαβήτης τύπου 1 και 2
  8. Σκλήρυνση κατά πλάκας
  9. Νόσος του Crohn
  10. Κρυώματα και γρίπη
  11. Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
  12. Φυματίωση
  13. Σηψαιμία
  14. Γεροντική άνοια
  15. Έκζεμα και ψωρίαση
  16. Αϋπνία
  17. Απώλεια της ακοής
  18. Τερηδόνα
  19. Μυϊκοί πόνοι
  20. Περιοδοντικές νόσοι
  21. Οστεοπόρωση
  22. Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  23. Υπογονιμότητα
  24. Άσθμα
  25. Κυστική ίνωση
  26. Ημικρανίες
  27. Σχιζοφρένεια
  28. Νόσος Αλτσχάιμερ
  29. Κατάθλιψη

Ανησυχητικά νεώτερα αποτελέσματα ερευνών

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό της δεκαετίας του ’00, τα αποτελέσματα ερευνών που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα τελευταία δύο μόλις χρόνια, παραξένεψαν πολύ τους ειδικούς της διατροφής και της υγείας.

Μία έρευνα στο τέλος του 2011, από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (High dose vitamin D pills ‘can double heart condition risk’) και άλλη μία αρχές του 2012, από το Johns Hopkins Medicine (WHEN IT COMES TO HEART HEALTH, HOW MUCH IS TOO MUCH VITAMIN D?), έδειξαν ότι υψηλές δόσεις βιταμίνης D3 μπορούσαν ακόμα και να διπλασιάσουν την πιθανότητα εμφράγματος, ενώ άλλες μελέτες έδειχναν αυξημένα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα βασικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε σχέση με εμφράγματα, είχαν να κάνουν με την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες και στην καρδιά («αποτιτάνωση των στεφανιαίων αρτηριών»). Αυτή είναι η αρχή της λεγόμενης αθηρωσκλήρυνσης, όπου εκτός από ασβέστιο, επικάθονται στις αρτηρίες και λιπαρές ουσίες και χοληστερόλη, δημιουργώντας μαλακές ή σκληρές πλάκες. Οι σκληρές πλάκες στενεύουν τις αρτηρίες και προκαλούν στηθάγχη, ενώ μερικές φορές φτάνουν και σε καρδιακή προσβολή. Οι μαλακές πλάκες, μερικές φορές αποκολλώνται και σχηματίζουν θρόμβους, οι οποίοι προκαλούν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικά.

Άλλες παρενέργειες και συμπτώματα «τοξικότητας» της βιταμίνης D3 ήταν τα παρακάτω:

  1. Συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία)
  2. Περίσσεια ασβεστίου στα ούρα (υπερασβεστιουρία)
  3. Μείωση όρεξης για φαγητό
  4. Ναυτία και έμετος
  5. Αδυναμία, εξάντληση
  6. Συχνουρία
  7. Προβλήματα στα νεφρά
  8. Δυσκοιλιότητα (ενδεχομένως εναλλασσόμενη με διάρροια)
  9. Απώλεια βάρους
  10. Αίσθηση μυρμηκιάσματος στο στόμα
  11. Σύγχυση
  12. Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού
  13. Κοιλιακές κράμπες

Αν και οι παρατηρήσεις αφορούσαν πολύ υψηλές μετρήσεις 25(OH)D στο αίμα (πάνω από 100 ng/mL), έθεταν ένα σοβαρό ερώτημα: Πώς γινόταν να καθίσταται η περίσσεια της βιταμίνης δυνητικά επικίνδυνη σε μακροχρόνιο επίπεδο; Τι ήταν αυτό που άλλαζε από ένα σημείο και μετά;

Οι τρεις σωματοφύλακες ήταν τέσσερις

three musketeers booksΓια να δικαιολογήσουμε τον τίτλο του άρθρου, πράγματι, αν και οι σωματοφύλακες ήταν τρεις, ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμις, ωστόσο οι τρεις αυτοί ήταν οι φίλοι του τέταρτου της παρέας, του ντ’ Αρτανιάν, ο οποίος όμως δεν ήταν σωματοφύλακας ο ίδιος. Κάπως έτσι αρχίζει να αποκαλύπτεται ότι είναι κατά βάθος και η σχέση της βιταμίνης D, της βιταμίνης Κ και του Μαγνησίου, με τον κοινό τους τέταρτο φίλο, το Ασβέστιο.

Σημειωτέον ότι οι έρευνες ακόμα και τώρα είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα που θα περιγραφούν παρακάτω είναι πολύ φρέσκα· πιθανόν να χρειαστεί συμπλήρωμα στο μέλλον.

Τι προκαλεί τις παρενέργειες

Αυτό που αποδείχτηκε ήταν ότι οι παρενέργειες της D3 συνδέονταν με το ασβέστιο και το μαγνήσιο:

Ορισμένα από τα βασικά συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι, καρδιακές αρρυθμίες, αδυναμία και εξάντληση, μυϊκές κράμπες, ναυτία και έμετος ήταν συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου.

Από την άλλη, τα υπόλοιπα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ σοβαρών περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών, είχαν να κάνουν με την υπερβολική παρουσία ασβεστίου στις αρτηρίες. Πώς συνδέονταν όλα αυτά;

Κράμπες και κούραση – έλλειψη μαγνησίου;

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Ας ξεκινήσουμε από το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται από τα ένζυμα που μεταβολίζουν την D3 (χοληκαλσιφερόλη) στην ενεργή μορφή της D μέσα στον οργανισμό, την καλσιτριόλη [1,25(OH)2D]. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερη D3 λαμβάνουμε, τόσο περισσότερο μαγνήσιο χρειαζόμαστε για τον μεταβολισμό της.

Άρα, υψηλότερες δόσεις D3 πιθανόν να εξαντλούν τα αποθέματά μας σε μαγνήσιο (ειδικά εάν η διατροφή μας δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τροφές που το περιέχουν), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα αντίστοιχα συμπτώματα, τα οποία δεν είναι στην πραγματικότητα συμπτώματα τοξικότητας της D3, αλλά συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου.

Έμφραγμα και εγκεφαλικό – ανεξέλεγκτη εναπόθεση ασβεστίου;

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Ας πάμε τώρα στο ασβέστιο. Πώς συνδεόταν με την D3 η υπερβολική εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες;  Οι ειδικοί είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται μήπως τα συμπληρώματα ασβεστίου & βιταμίνης D3, που δίνονταν για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ήταν τελικά επικίνδυνα.

Τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά: όπως αναφέραμε παραπάνω, η βιταμίνη D μεταξύ άλλων ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα. Αυξάνοντας τη λήψη της, αντίστοιχα επιτρέπουμε να απορροφηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου. Περισσότερο ασβέστιο, μεγαλύτερη εναπόθεση στις αρτηρίες.

Βιταμίνη Κ2

Οι αιτίες φαίνονταν ξεκάθαρες, αλλά μας διέφευγε ένα καθοριστικός παράγοντας. Και εδώ έρχονται στο προσκήνιο οι πληροφορίες που προκύπτουν από νέες έρευνες που είναι ακόμα και αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Οι μορφές της βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ στην πραγματικότητα δεν είναι μία μόνο βιταμίνη, αλλά μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών:

  • Κ1 ή φυλλοκινόνη, η οποία υπάρχει στα φυτά, ειδικά στα πράσινα λαχανικά και η οποία συγκεντρώνεται στο συκώτι και παίζει βασικό ρόλο για την πήξη του αίματος (ο μηχανισμός που πήζει το αίμα και σταματάει την αιμορραγία).
  • Κ2 ή μενακινόνη (σε διάφορες μορφές), η οποία παράγεται από βακτήρια που ζουν στο εσωτερικό τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Η Κ2 στη συνέχεια κυκλοφορεί σχεδόν σε όλο το σώμα, καθώς πηγαίνει στα ερυθρά αιμοσφαίρια, στα οστά και σε άλλους ιστούς πέρα από το συκώτι. Η Κ2 λαμβάνεται και μέσω της διατροφής, από τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το τυρί και είδη ζυμωμένης σόγιας, όπως το μίσο και το νάττο.
  • K3, η οποία είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης Κ και η οποία είναι υδροδιαλυτή και όχι λιποδιαλυτή. Είναι φτηνότερη στην παραγωγή και συνήθως βρίσκεται σε γάλα σε σκόνη για μωρά ή σε ενέσιμη μορφή για ενήλικες. Η συγκεκριμένη καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς έχουν σημειωθεί κρούσματα τοξικότητας στο συκώτι σε μεγάλες δόσεις.

Βιταμίνη Κ2 – ο τροχονόμος του ασβεστίου

Τροφές πλούσιες σε Κ2

Τροφές πλούσιες σε Κ2

Μέχρι τώρα, η δράση της βιταμίνης Κ ταυτιζόταν μόνο με τις ιδιότητες της μορφής Κ1, η οποία χρησιμεύει αποκλειστικά στην πήξη του αίματος. Ωστόσο, τώρα που αρχίζουν και αποκαλύπτονται οι ιδιότητες της Κ2, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικότατο κομμάτι του παζλ, που πριν έλειπε:

Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί μια πρωτεϊνική ορμόνη που ονομάζεται οστεοκαλσίνη, η οποία παράγεται από τους οστεοβλάστες. Με τη σειρά της η οστεοκαλσίνη φαίνεται ότι είναι απαραίτητη, τόσο για να δεσμεύσει το ασβέστιο εντός των οστών, όσο και για να αποτρέψει την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες. Άρα, η Κ2 μας προστατεύει από την παραπανίσια ποσότητα ασβεστίου που παίρνουμε αυξάνοντας τη λήψη D3, καθώς μαζεύει το ασβέστιο από εκεί όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται και το κρατάει μέσα στο οστά, εκεί όπου χρειάζεται.

Άλλα οφέλη της Κ2

Επιπλέον, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η Κ2 ενεργοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες που ελέγχουν τον κύκλο αναπαραγωγής των κυττάρων, καθώς επίσης ότι ενεργοποιεί τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων μέσω της απόπτωσης. Αυτό έχει σημαντικότατες επιπτώσεις σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και «ξεχνούν» να πεθάνουν.

Τέλος, τον Ιούνιο του 2012 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science μελέτη που έδειχνε ότι η Κ2 είχε ευεργετική επίδραση σε νευρώνες (τα υλικά κατασκευής του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος) με δυσλειτουργίες των μιτοχονδρίων (των κυττάρων παραγωγής ενέργειας των νευρώνων) που δημιουργούνται λόγω ασθενειών όπως η Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η Κ2 χρησιμεύει ως φορέας ηλεκτρονίων στα μιτοχόνδρια, αποκαθιστώντας εν μέρει την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ), του «νομίσματος ανταλλαγής ενέργειας» μεταξύ των κυττάρων, και άρα βελτιώνοντας την κατάσταση των ασθενών.

Ανακεφαλαιώνοντας

Όπως είδαμε, οι βασικές παρενέργειες της D3 δεν οφείλονται στην ίδια την D3, αλλά είναι το αποτέλεσμα είτε έλλειψης μαγνησίου, είτε έλλειψης βιταμίνης Κ2.

Το μαγνήσιο χρειάζεται για τον μεταβολισμό της D3. Αυξημένη πρόσληψη D3 προκαλεί αυξημένη κατανάλωση μαγνησίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στα συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου που περιγράψαμε, με σημαντικότερα την αίσθηση εξάντλησης, έλλειψης συγκέντρωσης, κράμπες, ταχυπαλμίες ή αίσθημα παλμών.

Αντίστοιχα, όταν παίρνουμε αυξημένη ποσότητα βιταμίνης D, το σώμα απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, οι οποίες εάν μείνουν ανεξέλεγκτες, δημιουργούν τα προβλήματα που περιγράψαμε παραπάνω, με σημαντικότερα την υπερασβεσταιμία, τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά. Από φυσικού του, το σώμα δημιουργεί παράλληλα πρωτεΐνες που αποστολή έχουν να οδηγήσουν το ασβέστιο εκεί που πρέπει να πάει (πχ στα οστά) και μακριά από τις αρτηρίες. Οι πρωτεΐνες αυτές όμως, ενεργοποιούνται από τη βιταμίνη Κ2. Εάν έχουμε έλλειψη βιταμίνης Κ2, οι πρωτεΐνες αυτές δεν ενεργοποιούνται, άρα το ασβέστιο κυκλοφορεί ελεύθερο και κάθεται όπου βρει.

Η ομάδα πετάει!

Πολλοί ειδικοί προτείνουν να μη λαμβάνονται καν συμπληρώματα ασβεστίου, καθώς αυτό ήδη υπάρχει σε πολλές τροφές. Τελικά, ίσως είναι σημαντικότερο να λαμβάνει κανείς D3, η οποία μεταξύ όλων των άλλων καλών, επιτρέπει και την απορρόφηση του προσλαμβανομένου ασβεστίου, να λαμβάνει μαγνήσιο, το οποίο χρειάζεται για τον μεταβολισμό της D3, καθώς και να λαμβάνει Κ2, η οποία φροντίζει να αποθηκεύεται σωστά το παραπάνω ασβέστιο που θα απορροφάται μέσω της αυξημένης D3.

Πόσο από το καθένα;

Όσον αφορά τη βιταμίνη D3, πληροφορίες για τη δοσολογία της (αν δεν εκτίθεστε στο ήλιο συχνά) θα βρείτε στο άρθρο Βιταμίνη D3: το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της φαρμακοβιομηχανίας;».

Σε σχέση με το μαγνήσιο, έχει προταθεί η αναλογία 8mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον διατροφολόγο σας ή τον γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς υπάρχει σε αρκετές τροφές και ίσως να μη χρειάζεστε όλη την ποσότητα σε συμπλήρωμα. Για παράδειγμα, μαγνήσιο υπάρχει σε όλα τα πράσινα λαχανικά (το πράσινο χρώμα το παίρνουν από τη χλωροφύλλη, η οποία περιέχει μαγνήσιο). Αν πάρετε συμπληρώματα, προτιμήστε κιτρικό μαγνήσιο.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης Κ, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, σε περίπτωση που ταυτόχρονα λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή για το αίμα ή εάν έχετε κάποια αιμορραγική διαταραχή, καθώς η Κ παίζει καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Όσον αφορά την Κ2, στις μορφές ΜΚ-4 και ΜΚ-7 που συνήθως διατίθεται, δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής συμπτώματα τοξικότητας· η έρευνα συνεχίζεται. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η Κ2 δρα συνοδευτικά με την D3, αυτό έχει να κάνει με το ότι ενεργοποιεί τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες που φροντίζουν για την αποθήκευση του ασβεστίου. Εάν υπάρχει τόσο πολλή Κ2 που να έχει ενεργοποιήσει όλες τις διαθέσιμες σχετικές πρωτεΐνες και να περισσεύει ακόμα, αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί να προκαλεί παρενέργειες. Εάν λαμβάνετε συμπληρώματα D3, ειδικά από τις 5.000iu και πάνω, τότε προτείνεται μια δοσολογία 100mcg βιταμίνης Κ2 ΜΚ-7.

Ενδεικτικά συμπληρώματα

Εδώ και αρκετά χρόνια, αγοράζω τις βιταμίνες και ό,τι άλλο συμπλήρωμα χρειάζομαι από τον ιστότοπο iHerb.com. Πολλές φορές, οι τιμές καταλόγου είναι από από 50% έως 75% χαμηλότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα, ενώ ακόμα και μετά από φόρους και τελωνείο η διαφορά παραμένει αρκετά μεγάλη, συνήθως γύρω στο 30%.

Κάνετε πάντα την έρευνα αγοράς σας και, εάν τελικά καταλήξετε στην iHerb, προτείνω να επιλέγετε την παράδοση μέσω Speedex Courier, καθώς θα έρθει σχετικά γρήγορα και σίγουρα, ενώ η τιμή θα συμπεριλαμβάνει φόρους και τελωνείο.

Το καλάθι προϊόντων που αντιστοιχεί σε όσα έχουν γραφτεί στο παραπάνω άρθρο, είναι το εξής:

Καλάθι παραγγελίας με Βιταμίνη D3, Βιταμίνη K2 και Μαγνήσιο

Εξωτερικές Πηγές

  1. http://www.umm.edu/altmed/articles/vitamin-d-000340.htm
  2. http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/evm_k.pdf
  3. http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-cofactors/magnesium/
  4. http://www.calmnatural.com/magnesium-deficiency
  5. http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691
  6. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/17/cees-vermeer-interview.aspx
  7. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/03/26/the-delicate-dance-between-vitamins-d-and-k.aspx
  8. https://riordanclinic.org/2013/10/vitamins-d3-and-k2-the-dynamic-duo/ 
  9. http://www.msnbc.msn.com/id/45325473/ns/health-diet_and_nutrition/#.UQWLrumamcF
  10. http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/what-is-vitamin-d/vitamin-d-toxicity/
  11. http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-cofactors/magnesium/
  12. http://www.livestrong.com/article/410187-vitamin-k-pregnancy/
  13. http://www.drweil.com/drw/u/ART02804/vitamin-k.html
  14. http://www.lef.org/magazine/mag2010/nov2010_The-Remarkable-Anticancer-Properties-of-Vitamin-K_01.htm
  15. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22582012
  16. http://books.google.gr/books/about/The_Magnesium_Miracle.html?id=aqMPZM9gk_0C&redir_esc=y
  17. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/16/vitamins-d-and-k2-reduce-osteoporosis.aspx
  18. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/16/vitamin-k2.aspx
  19. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/16/fatsoluble-vitamin-shown-to-reduce-coronary-calcification.aspx
  20. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-929-VITAMIN%20D.aspx?activeIngredientId=929&activeIngredientName=VITAMIN%20D
  21. http://www.mayoclinic.com/health/vitamin-d/NS_patient-vitamind/DSECTION=safety
  22. http://www.umm.edu/altmed/articles/vitamin-d-000340.htm
  23. http://www.drweil.com/drw/u/ART02804/vitamin-k.html
  24. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/03/24/vitamin-k-part-two.aspx
  25. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/03/24/vitamin-k-part-one.aspx
  26. http://www.livestrong.com/article/379236-is-too-much-vitamin-k-harmful/
  27. http://www.anyvitamins.com/vitamin-k-info.htm
  28. http://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-vitamin-k.php
  29. http://www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Vitamin-K.aspx
  30. http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
  31. http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-magnesium.php
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

16 Σχόλια

  1. ΓΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ ORBIMAG 300 MAGNESIUM OXIDE, ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3 ΠΟΥ ΠΙΝΩ. ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ? ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ?
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα, ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Το οξείδιο του μαγνησίου είναι απορροφήσιμο. Διάρροια μπορεί να προκληθεί, αλλά συνήθως σε μεγαλύτερες δοσολογίες. Εάν προκύψει, μιλήστε με τον γιατρό σας.

      Η ταυτόχρονη χρήση D3 και Μαγνησίου αυξάνει την απορρόφηση Ασβεστίου, οπότε καλό είναι να συνοδεύονται τα πρώτα δύο από βιταμίνη K2 (μορφή ΜΚ7, 100-150 mcg). Τα παίρνετε και τα τρία (D3, Mg, K2) μετά από γεύμα, καθώς η D3 και η K2 είναι λιποδιαλυτές (αλλιώς δεν απορροφώνται πλήρως). Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει αναλυτικότερες οδηγίες.

  2. spyros

    Καλημέρα,

    Είμαι 64 χρόνων ,υποφέρω πολύ απο πόνους στο μυοσκελετικό σύστημα (σπονδυλικ στήλη,μέση,δυσκαμψΙα,κ.λ.π)έχω κάνει πολλές εξετάσεις δεν μου βρίσκουν τίποτα ,πριν ένα χρόνο έκανα θεραπείες με λέιζερ με σκοπό την αποκατάσταση των αρθρώσεων,έχω δεΙ κάποια βελτίωση.
    Πληροφορήθηκα για κάποιο σκεύασμα στην διεύθυνση ygieis-arthroseis.com του γιατρού Mark Miller (Flexa-Plus)
    Συνδειασμό βιταμινης D+K
    Θα σας παρακαλούσα να μου εκφράσσεται την γνώμη σας για το συγγεκριμμένο σκεύασμα.

    Ευχαριστώ

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία. Για το συγκεκριμένο σκεύασμα, δεν έχω άποψη. Από μια πρώτη ματιά πάντως, δεν γράφει στα συστατικά κάτι για D+K.

  3. Στάθης

    Καλημέρα μαγνήσιο και ψευδάργυρος μαζί (ZMA) μπορούν να απορροφηθούν γιατί έχω διαβάσει ότι είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Ακόμα το ασβέστιο εμποδίζει και αυτό την απορρόφησή τους και αν ναι πόσος χρόνος πρέπει να μεσολαβήσει.Τέλος είναι κάποιες μορφές που απορροφόνται καλύτερα πχ ασπαρτικό. Ευχαριστώ.

  4. ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

    ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ!!!ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ,ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΞΗΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΡΠΙΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙΚΟ!!!!ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ!!!ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ,ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟ SITE ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ!!!!

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα, ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Συμφωνούμε μαζί σας, κανείς δεν θα πρέπει να παίρνει συμπληρώματα ή φάρμακα χωρίς να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό. Αρκετές φορές αναφέρουμε στα άρθρα μας το θέμα αυτό. Απαραίτητο είναι επίσης να κάνουν τις αντίστοιχες εξετάσεις όσοι παίρνουν συμπληρώματα, σε τακτική βάση, ώστε να παρακολουθούν και να προσαρμόζουν τα επίπεδα, όπως γράφουμε και στα άρθρα μας.

      Σε σχέση με τα συμπληρώματα, υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες, κι εδώ επίσης χρησιμεύει πολύ η γνώμη κάποιου ειδικού. Καλό θα ήταν βέβαια, να μην τρομάζουμε τον κόσμο εξισώνοντάς τα με τα φάρμακα. Εάν περιείχαν δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, δεν θα ανήκαν στην κατηγορία των συμπληρωμάτων, αλλά των φαρμάκων. Τα συμπληρώματα δεν περιέχουν ελεγχόμενες δραστικές ουσίες, για το λόγο αυτό δεν περνάνε από διαδικασία έγκρισης από τον ΕΟΦ (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων), απλώς κοινοποιείται εκεί η κυκλοφορία τους. Όποιο συμπλήρωμα γράφει «εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ» παρανομεί και όποιος πωλητής συμπληρωμάτων (σε φαρμακείο ή σε άλλο κατάστημα) ισχυρίζεται ότι ένα συμπλήρωμα είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ, παραπλανεί τους καταναλωτές.

      Σχετικά με τις τιμές των συμπληρωμάτων στην Ελλάδα, είναι μια πονεμένη ιστορία. Έχουμε συζητήσει και συγκρίνει και άλλες φορές, στην ενότητα σχολίων, τις τιμές στο εξωτερικό κι εδώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των δασμών εισαγωγής και φόρων. Για κάποιο μυστήριο λόγο οι τιμές εδώ είναι από 15% έως 100% υψηλότερες. Ελπίζουμε ότι η διάθεσή τους από ευρύτερο δίκτυο διανομής και ο ανταγωνισμός, θα ρίξουν τις τιμές.

  5. Stella Thomaidi

    Γεια σας. Το μαγνήσιο είναι σκόπιμο ανά 3 μήνες να το διακοπτουμε και ένα μήνα να μη το παίρνουμε?

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα, ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

      Γενικά μιλώντας, όταν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης μαγνησίου (δυσκοιλιότητα, υπέρταση, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνίες, κόπωση), τότε πράγματι παίρνουμε σε συμπλήρωμα το μαγνήσιο μόνο μέχρι να φύγουν τα συμπτώματα (παίρνει κάποιες εβδομάδες συνήθως), φροντίζοντας αντίστοιχα να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, ώστε να λαμβάνουμε το μαγνήσιο που χρειαζόμαστε, με φυσικό τρόπο.

      Εφόσον δεν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, τότε στην περίπτωση λήψης συμπληρώματος για τη βιταμίνη D3, λαμβάνουμε το επιπλέον μαγνήσιο μόνο για το λόγο ότι απαιτείται επιπλέον ποσότητα αυτού κατά τη διαδικασία μεταβολισμού της D3 σε ενεργή βιταμίνη D (χρησιμοποιείται δηλαδή, δεν αποθηκεύεται). Θεωρητικά, μπορούμε να παίρνουμε και τα δύο μαζί (για το σκοπό αυτό), καθώς και Κ2, χωρίς χρονικό περιορισμό, ειδικά στις χαμηλές δοσολογίες που συζητάμε εδώ.

      • Ellie Dima

        γειά σας. Θέλω να ρωτήσω αν το Magnesium Citrate ειναι καλυτερο και γιατι?ΕΙναι πιο απορροφήσιμο?

      • Stratos Laspas

        Ευχαριστούμε για την ερώτηση. Οι μορφές που θεωρούνται πιο απορροφήσιμες είναι το citrate, chelate και chloride. Το τελευταίο συνήθως έρχεται σε μορφή λαδιού προς επάλειψη.

  6. ΒΑΣΩ ΣΑΚΚΟΥ

    Καλημέρα!
    Έχω δύο κορούλες 7,5 και 8,5 ετών στις οποίες η παιδίατρος συνέστησε να παίρνουν 5 σταγόνες D3 fix καθημερινά.
    Το πρόβλημα είναι ότι όταν της έδωσα να μελετήσει το παραπάνω άρθρο σας, εκείνη απλά σήκωσε τους ώμους, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το θέμα διότι δεν αναγράφεται κάτι στη βιβλιογραφία, ούτε ειπώθηκε κάτι σχετικό στα συνέδρια που παρακολουθεί.
    Εγώ θα ήθελα όμως να δώσω την ολοκληρωμένη λύση που εσείς προτείνετε, γιαυτό θα μπορούσατε να μου προτείνετε τις δοσολογίες για Κ1-Κ2 και μαγνήσιο?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Βάσω Σάκκου

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα.

      Θα σας συνιστούσα για σιγουριά να μιλήσετε με κάποιον διατροφολόγο που να έχει ενημέρωση σε σχέση με το αντικείμενο, καθώς εγώ προσωπικά, προς το παρόν, δεν έχω κάποια επαγγελματική πιστοποίηση και δεν είμαι σε θέση να σας παρέχω επίσημη καθοδήγηση.

      Αν κάποιος από μόνος του αναζητούσε πληροφορίες στο internet, θα μπορούσε να βρει πίνακες με οδηγίες για δοσολογία ανά ηλικία, σε διεθνώς αναγνωρισμένες ιστοσελίδες όπως οι παρακάτω:

      1) http://www.webmd.com/diet/news/20110606/new-guidelines-suggest-higher-doses-of-vitamin-d?page=2 (για βιταμίνη D)

      2) http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/supplement-guide-magnesium (αντίστοιχα για μαγνήσιο)

      3) http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/supplement-guide-vitamin-k (για βιταμίνη Κ2 – η Κ1 δεν είναι απαραίτητη για το συγκεκριμένο που θέλετε, όπως διαβάσατε στο παρόν άρθρο· αντιθέτως, η Κ1 μπορεί δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα σε σχέση με θρομβώσεις ή αιμοφιλία και, γενικότερα την πήξη του αίματος)

      • ΒΑΣΩ ΣΑΚΚΟΥ

        Σας ευχαριστώ και πάλι!

  7. vasilopoulou kleopatra

    Μy dauthger has psoriasis .she gets d3 and k2 and β12. Plaese what quanrity?

    • Stratos Laspas

      Hello, I suggest you should speak with an osteopath regarding your question…

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑