Με τόσο μεγάλη πληθώρα πληροφοριών για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε και γιατί, μερικές φορές καταλήγουμε να μην ξέρουμε τι μένει να διαλέξουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια χτυπητά παραδείγματα τροφών οι οποίες είναι σαφές ότι καλό θα ήταν να αποφεύγουμε ή, τουλάχιστον, να μειώσουμε την κατανάλωσή τους.

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου «Επτά τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ», παραθέτω παρακάτω άλλες εννέα τροφές προς αποφυγή. Σημειώστε να τις αφαιρέσετε από τη λίστα του supermarket! Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις μας περί διατροφής, η μη κατανάλωσή τους θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας, μακροχρόνια. Σε επόμενα άρθρα, θα αναλυθεί η αιτιολόγηση του καθενός.

Άσπρο ψωμί, επεξεργασμένα άλευρα

Άσπρο ψωμί

Άσπρο ψωμί

Εξ ορισμού, το άσπρο ψωμί και τα ραφιναρισμένα άλευρα δεν προσφέρουν κάποια ωφέλεια στον οργανισμό μας, καθώς, εξ αιτίας της επεξεργασίας που έχουν υποστεί, τους έχουν αφαιρεθεί σχεδόν όλες οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, οι φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Λόγω αυτής της διαδικασίας, ο οργανισμός μας μπερδεύεται και δεν ξέρει ακριβώς πώς να αφομοιώσει αυτά τα «κατ’ ευφημισμό» τρόφιμα, το οποίο μακροχρόνια προκαλεί σειρά προβλημάτων.

(Δείτε εδώ τις διατροφικές διαφορές με το ολικής άλεσης: Αλεύρι ολικής ή άσπρο; Καστανό ρύζι ή άσπρο;)

Επιπλέον, σημειώστε ότι από φυσικού του, το μη-ολικής-άλεσης αλεύρι, αμέσως μετά το άλεσμα έχει ωχρή-κιτρινωπή όψη, η οποία σιγά-σιγά, με τον καιρό, γυρίζει προς το λευκό. Το ραφιναρισμένο άσπρο αλεύρι, για να λευκανθεί (και να πωληθεί πιο γρήγορα) έχει υποστεί χημική επεξεργασία. Ως λευκαντικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, ακόμα και επικίνδυνες όπως χλωρίνη ή βρωμικό άλας, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρκίνο, προβλήματα στον θυρεοειδή και σε άλλα όργανα. Ευτυχώς, τουλάχιστον η χρήση χημικών ως λευκαντικών στο αλεύρι έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση· εδώ, το αλεύρι μένει περίπου μια βδομάδα εκτεθειμένο στον ατμοσφαιρικό αέρα, προκειμένου να ασπρίσει.

Η ιδανική ετικέτα συστατικών ενός ψωμιού (συμπεριλαμβανομένων και των τεμαχισμένων για τοστ), θα έπρεπε να λέει: «Αλεύρι σίτου ολικής αλέσεως, νερό, προζύμι/μαγιά, αλάτι» και τίποτα άλλο. Οτιδήποτε επιπλέον θα πρέπει να σας βάζει σε σκέψεις.

Προσοχή, υπάρχουν και «ψωμιά-γκοφρέτες», τα οποία περιέχουν ακόμα και γάλα, ζάχαρη, σιρόπι φρουκτόζης, χημικά ενισχυτικά γεύσης και άλλα πολλά χαριτωμένα, ενώ αποτελούνται μόνο κατά 20% ως 40% από αλεύρι ολικής άλεσης (το υπόλοιπο είναι άσπρο) και παρόλα αυτά πωλούνται ως υγιεινά ψωμιά για κατανάλωση από παιδιά (τα οποία κολλάνε λόγω του γάλακτος, της ζάχαρης, της φρουκτόζης και των ενισχυτικών γεύσης).

Συμβατικά κατεψυγμένα γεύματα

Αύξηση κατανάλωσης έτοιμων και κατεψυγμένων γευμάτων (ICAP)

Αύξηση κατανάλωσης έτοιμων και κατεψυγμένων γευμάτων (πηγή: ICAP)

Τα περισσότερα κατεψυγμένα γεύματα, όσο βολικά και να είναι, είναι φορτωμένα με συντηρητικά, επεξεργασμένο (ραφιναρισμένο) αλάτι,  υδρογονωμένα φυτικά έλαια και άλλα τεχνητά συστατικά. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις είναι ήδη προ-μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, το οποίο από μόνο του καταστρέφει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες. Το γεύμα γίνεται ακόμα λιγότερο θρεπτικό, εάν χρειάζεται να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων στο σπίτι, πριν το σερβίρισμα. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε φρέσκα υλικά, τουλάχιστον αναζητήστε κατεψυγμένα γεύματα με τη λιγότερη δυνατή προ-παρασκευή (από το εργοστάσιο), με τα λιγότερα συντηρητικά και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας.

 

 

Άσπρο ρύζι

T.Pot White Rice

Άσπρο ρύζι

Όπως και με την περίπτωση του άσπρου αλευριού, το λευκό ρύζι χάνει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών του ουσιών κατά τη διαδικασία αφαίρεσης του κελύφους και του φύτρου, τα οποία είναι συστατικά του φυσικού (καστανού) ρυζιού. Ακόμα και το ρύζι που αποκαλείται «ενισχυμένο» είναι μειωμένης θρεπτικής αξίας, καθώς το σώμα μας το επεξεργάζεται με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι επεξεργάζεται το καστανό ρύζι, το οποίο απορροφάται πιο αργά και δεν προκαλεί τόσο μεγάλη και απότομη έξαρση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα όσο το άσπρο, επεξεργασμένο ρύζι.

Το κίτρινο ρύζι (parboiled) είναι άσπρο ρύζι, το οποίο όμως έχει βράσει μαζί με το κέλυφός του για λίγο, πριν αποφλοιωθεί και έχει τραβήξει μέσα του κάποιες παραπάνω θρεπτικές ουσίες. Αυτό το κάνει θρεπτικότερο από το άσπρο ρύζι και φτάνει σχεδόν στο 80% της θρεπτικής αξίας του καστανού. Και πάλι όμως, του λείπουν οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικότατο μέρος της διατροφικής αξίας του ρυζιού, από μόνες τους!

(Δείτε εδώ τις διατροφικές διαφορές με το καστανό ρύζι: Αλεύρι ολικής ή άσπρο; Καστανό ρύζι ή άσπρο;)

Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων

Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων

Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων

Αυτό το επεξεργασμένο τρόφιμο είναι το αγαπημένο των σινεφίλ και των οπαδών των γρήγορων σνακ. Ωστόσο, είναι παράλληλα και ένα από τα πιο ανθυγιεινά πράγματα που μπορεί να φάει κανείς. Τουλάχιστον στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού ως τροφίμου, χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος, αλλά δεν παύει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή σε ό,τι αφορά τα χημικά πρόσθετα μέσα στο συσκευασμένο καλαμπόκι και τα χημικά στην ίδια τη συσκευασία, τα οποία εξατμίζονται κατά το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων και μεταφέρονται πάνω στο ποπκόρν.

Προτιμήστε να φτιάξετε μόνοι σας ποπκόρν σε μια κατσαρολίτσα, κατά προτίμηση με λίγο λάδι καρύδας (αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες απ’ ό,τι το ελαιόλαδο) και ροζ αλάτι Ιμαλαΐων.

 

 

Επεξεργασμένο κρέας

Διάφορα αλλαντικά

Ποικιλία αλλαντικών

Τα αλλαντικά, τα σαλάμια, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα hot dog, το μπέικον και άλλα είδη κρεάτων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, περιέχουν σχεδόν πάντα νιτρώδες νάτριο, το οποίο ως ουσία έχει συνδεθεί με καρδιοπάθειες και καρκίνο. Οι οργανισμοί υγείας μας λένε ότι ναι μεν το χημικό αυτό είναι επικίνδυνο, αλλά ότι οι ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιείται ως συντηρητικό είναι πολύ μικρές και επομένως ασφαλείς. Εάν τρώτε συχνά τέτοια προϊόντα κρέατος, προτιμήστε να είναι βιολογικής γεωργίας και να μην έχουν νιτρώδες νάτριο στα συστατικά τους.

 

 

Συμβατικές μπάρες ενέργειας, πρωτεϊνών και δημητριακών

Μπάρα ενέργειας

Μπάρα ενέργειας

Αν κανείς παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο διαφημίζονται οι μπάρες δημητριακών και αναπλήρωσης ενέργειας, θα μείνει με την εντύπωση πως πρόκειται για βασικό μέρος μια υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, αυτά τα υποκατάστατα γεύματος περιέχουν επεξεργασμένη πρωτεΐνη σόγιας, επεξεργασμένη ζάχαρη, υδρογονωμένα φυτικά έλαια και άλλα βλαβερά πρόσθετα που οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες. Φυσικά, δεν κατατάσσονται όλα τα προϊόντα στην ίδια κατηγορία. Αναζητήστε μπάρες με πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας και με τα λιγότερα δυνατά επεξεργασμένα φυτικά έλαια και χημικά πρόσθετα. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε στο Google ελληνικές συνταγές για σπιτικές μπάρες! Θα βρείτε αρκετές και πολύ υγιεινές!

Μαργαρίνη

Margarine in a tub

Μαργαρίνη σε κυπελλάκι (Photo credit: Wikipedia)

Η μαργαρίνη, η οποία είναι ένα υδρογονωμένο φυτικό έλαιο τρανς-λιπαρών, αποτελεί βασικό συστατικό σε πάμπολλα είδη επεξεργασμένων τροφίμων. Η ειρωνεία είναι ότι πρόκειται για μια ουσία που καλό θα είναι να αποφεύγετε με κάθε τρόπο, για να προστατέψετε την υγεία σας. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε (επειδή έτσι μας το έχουν πουλήσει, βλέπε άρθρο «Η ανατροπή της άποψης για τις λιπαρές τροφές»), το αληθινό βούτυρο από γάλα, καθώς και τα κορεσμένα λίπη, δεν είναι ανθυγιεινά σε γενικές γραμμές, ειδικά εάν προέρχονται από κτηνοτροφία βιολογικής γεωργίας. Εάν παρόλα αυτά δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαρά ζωικής προέλευσης, τότε προτιμήστε εξαιρετικό παρθένο λάδι καρύδας (που είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες) ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ωμό), αντί για μαργαρίνη. Περισσότερα για τη μαργαρίνη μπορείτε να διαβάσετε σε ειδικό άρθρο: Αστικοί μύθοι #6: Ο θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίνης

 

Γάλα σόγιας και υποκατάστατα κρέατος από σόγια

soyΜια από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων δεκαετιών στο χώρο της υγιεινής διατροφής είναι η τρέλα με τα προϊόντα σόγιας. Κατ’ αρχήν, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας είναι προέλευσης από ΗΠΑ, όπου το 90% της παραγωγής αφορά μεταλλαγμένους σπόρους. Ευτυχώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές να αναγράφουν στα συστατικά των τροφίμων εάν πρόκειται για μεταλλαγμένη σόγια ή όχι. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, μεταλλαγμένα ή όχι, τα περισσότερα από τα πρόσθετα με βάση τη σόγια που κυκλοφορούν έχουν υποστεί επεξεργασία με μια χημική ουσία που ονομάζεται hexane (εξάνιο, το οποίο παράγεται από πετρέλαιο), η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγής, γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο.

Επιπλέον, να έχετε υπόψη ότι σόγια (ή προϊόντα αυτής) η οποία δεν έχει υποστεί ζύμωση (unfermented), περιέχει φυτικά οιστρογόνα (phytoestrogens), για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού (ακόμα και σε ποσότητες που οι οργανισμοί υγείας θεωρούν «ασφαλείς») και προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου, όπως άσθμα, αλλεργίες, μείωση γονιμότητας, γενετικές ανωμαλίες και άλλα (και αν νομίζετε ότι τα οιστρογόνα επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες, διαβάστε το άρθρο «Πώς οι άντρες μετατρέπονται σε γυναίκες»).

Οτιδήποτε «Διαίτης»

Πολλά από τα αυτοαποκαλούμενα ως προϊόντα «διαίτης» χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη (aspartame, Equal) και σουκραλόζη (sucralose, Splenda), οι οποίες έχουν συνδεθεί με την πρόκληση νευρολογικών βλαβών, γαστροεντερικών προβλημάτων και ενδοκρινολογικών διαταραχών. Επίσης, πολλά διαιτητικά προϊόντα περιέχουν χημικά ενισχυτικά γεύσης στη θέση φυσικών λιπαρών και άλλων φυσικών συστατικών που έχουν αφαιρεθεί για να μειωθεί τεχνητά η θερμιδική αξία. Αποφύγετε αυτά τα προϊόντα και προτιμήστε τροφές όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες και με τα φυσικά τους λιπαρά. Ταυτόχρονα, μειώστε όσο μπορείτε την κατανάλωση ζάχαρης και των τροφών που αναφέρθηκαν παραπάνω και θα δείτε το σώμα σας να αντιδρά με πολύ θετικό τρόπο.

Τελειώνοντας, να θυμάστε πάντα το εξής: τα καλύτερα πρόσθετα είναι αυτά που δεν υπάρχουν και τα καλύτερα τρόφιμα είναι εκείνα που δεν έχουν κατάλογο συστατικών! Μπερδευτήκατε; Τι συστατικά θα έγραφε μια ετικέτα πάνω σε ένα μαρούλι; Σε μια ντομάτα; Σε ένα κομμάτι κρέας; Σε ένα μήλο;

Πηγές:

  • http://www.rd.com/slideshows/15-foods-you-should-never-buy-again/
  • http://www.naturalnews.com/038467_foods_avoid_processed_meat.html#ixzz2GBYssCUD
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!