Κατά τη διάρκεια ανάλυσης για τον εντοπισμό δυνητικών αλλεργιογόνων ουσιών σε καλλιέργειες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), οι ερευνητές Nancy Podevin από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Agency – EFSA) και Patrick du Jardin από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης ανακάλυψαν ότι η πιο κοινή γενετική ακολουθία που χρησιμοποιείται στους εμπορικούς ΓΤΟ κωδικοποιεί επίσης ένα σημαντικό κομμάτι από ένα γονίδιο ιού (Gene VI). (Podevin and du Jardin 2012)
Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία μόλις δημοσιεύτηκαν, ανάγκασαν τον EFSA να παραδεχτεί, με κάποια καθυστέρηση, ότι η κωδικοποίηση του Gene VI «θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε ακούσιες φαινοτυπικές αλλαγές» («it became clear that long variants of the P35S do contain an open reading frame (which), when expressed, might result in unintended phenotypic changes»), το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εξ αρχής το ενδεχόμενο να καταστεί επιβλαβές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Το γονίδιο αυτό υπάρχει σε 54 από τους 86 ΓΤΟ που έχουν εγκριθεί για κυκλοφορία στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αντί ο EFSA να ανακαλέσει/απαγορεύσει την κυκλοφορία εκείνων των ΓΤΟ οι οποίοι περιέχουν το γονίδιο, μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες (επιλογή που θα ήταν καταστροφική για τις εταιρείες βιοτεχνολογίας), επέλεξε να τους αφήσει σε κυκλοφορία, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται μια μακροχρόνια, γενική και αόριστη, «επαναξιολόγηση κινδύνων». Όλα αυτά, εννοείται, χωρίς να δοθεί καμμία δημοσιότητα.
Το οποίο σημαίνει ότι οι καταναλωτές μεταλλαγμένων θα είναι επισήμως τα πειραματόζωα των εταιρειών…
Εξωτερική πηγή:
- Επανεκκίνηση - 25/12/2024
- Τεστ δυσανεξίας – η δικαίωση! - 10/09/2016
- Το σκοτάδι και η κρίση - 17/12/2015
Μοιραστείτε τη γνώμη σας!