Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Το μήλο, ένας θησαυρός στο τραπέζι μας

Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα!

Σε όλους μας είναι γνωστή η παραπάνω παλιά φράση, αν και ίσως σε κάποιους να ακούγεται γραφική και παιδική. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη της κατανάλωσης μήλων είναι εκπληκτικά· τόσο πολύ που κάποιοι επιστήμονες αποκαλούν τα μήλα «θαυματουργά φρούτα»!

Ο κατάλογος με τα δυνητικά οφέλη των μήλων είναι μακρύς και περιλαμβάνει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, πρόληψη του καταρράκτη, βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, καθώς και προστασία από εκφυλιστικές ασθένειες που συσχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόνος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλσχάιμερ. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα σημαντικότερα οφέλη που μας προσφέρουν τα μήλα.

Μειώστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα αποτελέσματα έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Experimental Biology 2011» στην Ουάσινγκτον, τον Απρίλιο του 2011, έδειξαν πως η κατανάλωση μήλων από γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη μείωσε τα επίπεδα «κακής χοληστερόλης» (LDL), ενώ  ταυτόχρονα αύξησε τα επίπεδα «καλής χοληστερόλης» (HDL).

Οι γιατροί-ερευνητές που ήταν επικεφαλής χαρακτήρησαν τα ευρήματα ως «εκπληκτικές μεταβολές» στον οργανισμό των γυναικών: χάρη στα φυτικά θρεπτικά συστατικά (phytonutrients) που υπάρχουν στα μήλα, μέσα σε έξι μήνες η «καλή» HDL αυξήθηκε 4%, ενώ η «κακή» LDL μειώθηκε κατά 23%!  

Χάστε βάρος τρώγοντας μήλα

Μια από τις παραμέτρους που βοηθούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι η αίσθηση της πληρότητας ή αλλιώς η αίσθηση κορεσμού. Ενόσω αισθανόμαστε πλήρεις, όσοι από εμάς προσπαθούμε να αδυνατίσουμε, δεν παρασυρόμαστε εύκολα σε «βιαστικές» επιλογές πρόχειρων φαγητών, στις οποίες θα οδηγούμασταν υπό την πίεση της αίσθησης της πείνας· αντιθέτως, μας δίνεται η ευκαιρία για σοφότερες επιλογές, πιο υγιεινές και πιο γευστικές.

Τα αποξηραμένα μήλα που κατανάλωναν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα αντιστοιχούσαν σε 240 θερμίδες την ημέρα. Αντιθέτως απ’ ό,τι θα περιμέναμε όμως, αντί να πάρουν κιλά, έχασαν! Οι ερευνητές θεωρούν ότι, σε κάποιο βαθμό, αυτό μπορεί να οφείλεται ακριβώς στη μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας που αισθάνονταν οι συμμετέχουσες.

Η αίσθηση πληρότητας που δίνει το μήλο οφείλεται στην ουσία πηκτίνη. Η πηκτίνη, επιπλέον, απ’ ό,τι φαίνεται μειώνει και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Εννοείται βέβαια, πως τα συνεπακόλουθα οφέλη από τη μείωση του βάρους είναι πολλαπλά, καθώς βελτιώνεται και η καρδιακή λειτουργία, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου Β΄, ο κίνδυνος εγκεφαλικού και πολλά άλλα.

Βελτιώστε τη λειτουργία των πνευμόνων σας

Οι έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι που τρώνε συστηματικά μήλα έχουν υγιέστερους πνεύμονες. Ορισμένοι από τους ειδικούς υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στη βιταμίνη C που περιέχει το μήλο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οφείλεται κυρίως σε θρεπτικά συστατικά που αναπτύσσουν τα φυτά (phytonutrients).

Οι φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχονται στα μήλα περιλαμβάνουν, πέρα από το κατεχινικό οξύ, τη φλαβονόλη και τη φλαβόνη. Η κατανάλωσή τους έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και τη μείωση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος. Το περίεργο είναι, ότι ενώ και το τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδείς ουσίες, δε βρέθηκε να έχει το ίδιο ευεργετικά αποτελέσματα για τους πνεύμονες όσο τα μήλα.

Από τα φλαβονοειδή, ειδικά η κερκετίνη (quercetin), η οποία γενικότερα μιλώντας δυναμώνει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά το στρες, φαίνεται ότι έχει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μειώστε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

Απ’ ό,τι φαίνεται από τις διαθέσιμες έρευνες, η κατανάλωση μήλων συσχετίζεται με τη μείωση εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Ενδεικτικά:

  • Σε έρευνα που διεξήχθη ήδη το 1997 στη Φινλανδία από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας συμμετείχαν 9.959 γυναίκες και άντρες ηλικίας από 15 έως 99 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε τα περισσότερα φλαβονοειδή είχε 20% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου.
  • Έρευνα του πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ το 2007 έδειξε ότι τα βιοενεργά συστατικά «τριτερπενοειδή» (triterpenoids), τα οποία βρίσκονται στη φλούδα του μήλου, είχαν ισχυρή δράση ενάντια στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και ειδικά στην έκφραση των καρκινικών γονιδίων HepG2 (συκώτι), MCF-7 (μαστός) και Caco-2 (παχύ έντερο). Το συμπέρασμα ήταν ότι σημαντικό μέρος της αντικαρκινικής δράσης των μήλων οφείλεται σε αυτές τις ουσίες που υπάρχουν στη φλούδα του.
  • Έρευνα του Εθνικού Καρκινικού Ινστιτούτου στις ΗΠΑ το 2008 μελέτησε την επίδραση συστατικών του μήλου στην εμφάνιση και την εξέλιξη καρκίνου του παγκρέατος, Παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις για τις φλαβονόλες, φλαβο-3-όλες, καμπφερόλη, κερκετίνη, κατεχίνη και επικατεχίνη (flavonols, flavan-3-ols, kaempferol, quercetin, catechin, and epicatechin). Τα στοιχεία που προέκυψαν έδειξαν ότι μια πλούσια σε φλαβονοειδή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος σε άνδρες καπνιστές που δε λαμβάνουν συμπληρωματικά α-τοκοφερόλη ή/και β-καροτένιο.

Προτιμήστε βιολογικά μήλα

Οπωσδήποτε προτιμήστε την κατανάλωση μήλων βιολογικής γεωργίας, καθώς τα συμβατικά μήλα είναι από τα φρούτα που «ποτίζονται» περισσότερο με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο.

Εάν θέλετε να έχετε τα ωφελήματα των μήλων, αλλά δεν σας αρέσει η γεύση τους ή η φλούδα τους, μια λύση θα ήταν να πάρετε έναν καλό αποχυμωτή και να φτιάχνετε smoothies λαχανικών και φρούτων (με ολόκληρα μήλα μέσα).

Εξωτερικές Πηγές

  1. http://www.naturalhealth365.com/food_news/apple_benefits.html
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9247006
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17488026
  4. http://cebp.aacrjournals.org/content/17/3/553.long
  5. http://ajcn.nutrition.org/content/76/3/560.full
  6. http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110412131923.htm
  7. http://www.foodproductdesign.com/news/2011/04/apples-lower-bad-cholesterol-in-women.aspx
  8. http://healthland.time.com/2011/04/14/an-apple-a-day-keeps-cholesterol-at-bay/
  9. http://www.dailymail.co.uk/health/article-36536/Apples-fight-heart-disease-cancer-strokes.html
  10. http://healthyeating.sfgate.com/benefits-juicing-apples-4858.html
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

2 Σχόλια

  1. Stratos Laspas

    Ευχαριστούμε για τη συμβουλή!

  2. Mary Givetsi

    Nα προσθέσω την προσωπική μου γνώση >

    Τα μήλα είναι το δυνατό μου φάρμακο κατά της παλινδρόμησης που ταλαιπωρεί πολλούς συνανθρώπους μας. Το μήλο βοηθά στην μείωση των οξέων στο στομάχι. Με τα μήλα αντικατέστησα ένα πανάκριβο και φαρμακο που έκανε απλά την ίδια δουλειά. Οταν νοιώθετε έντονη καούρα δοκιμάστε να φάτε ένα μήλο και θα με θυμηθείτε.

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑