Τι σας λέει το ότι σε όλες τις μελέτες που γίνονται, ανακύπτει το “περίεργο” εύρημα ότι οι άνθρωποι που θεωρούνται “υπέρβαροι” (με δείκτη μάζας σώματος 25 ως 29) έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής;
Αν συστηματικά αυτοί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι είναι υγιέστεροι; Ακούσατε κανέναν ειδικό να λέει “Συγγνώμη, κάναμε λάθος, όλοι εσείς που σας είπαμε ότι έχετε το ιδανικό βάρος, στην πραγματικότητα είστε ελλιποβαρείς, αρχίστε να τρώτε”; Σίγουρα δεν θα το ακούσετε. Θα κατέρρεε όλο το οικοδόμημα της “υγείας και fitness”.
Εάν χρειάζεται να περιορίζετε τον εαυτό σας ώστε να μην τρώτε συγκεκριμένα φαγητά ή να μην τρώτε τις ποσότητες που θα θέλατε ή εάν ασκείστε σαν μανιακοί προκειμένου να διατηρήσετε κάποιο βάρος, σας έχω νέα: το πιθανότερο είναι ότι το βάρος που προσπαθείτε να διατηρήσετε δεν είναι το φυσικό βάρος του σώματός σας, άρα δεν είναι το βέλτιστο βάρος για την υγεία σας. Δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε όλοι λεπτοί και γραμμωμένοι, χωρίς ίχνος λίπους πάνω μας, προκειμένου να είμαστε υγιείς. Αυτά είναι στερεότυπα που επιβάλλουν τα τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών που βγάζουν λεφτά από τις ανασφάλειές μας.
Η υγεία μπορεί να υπάρχει σε όλα τα μεγέθη. Το σώμα μας πολύ σοφά καθορίζει το ιδανικό ανά πάσα στιγμή βάρος μας και αυτό επηρεάζεται από μια μακρά σειρά από παραμέτρους, όπως τους ρυθμούς της ζωής μας, το κλίμα του μέρους που ζούμε, την εποχή του χρόνου, το περιβάλλον της πόλης μας, τη δουλειά που κάνουμε, το πότε τρώμε, την ποιότητα της τροφής μας, το πόσο κοιμόμαστε, το επίπεδο άγχους μας, την ύπαρξη ή όχι ανθρώπων που μας αγαπάνε και μας στηρίζουν, την ηλικία μας, το επίπεδο φυσικής μας δραστηριότητας, τη βιοχημική ιδιοσυγκρασία μας, την κατάσταση της υγείας μας και πολλών άλλων.
Το σώμα προσαρμόζει το βάρος του έναντι όλων αυτών των παραγόντων. Πειραματιζόμενοι και επεμβαίνοντας σε αυτούς τους παράγοντες, το σώμα προσαρμόζεται αυτόματα (επανάληψη: αυτόματα). Και ναι, φυσικά και παίζει ρόλο και η ποσότητα της τροφής που τρώμε. Αν όμως μείνουμε μόνο στη λογική των θερμίδων και του ενεργειακού ισοζυγίου, μια ζωή θα αναρωτιόμαστε γιατί κάθε φορά ξαναπαίρνουμε τα κιλά που με τόσο κόπο χάσαμε ή γιατί να πρέπει να ζούμε όλη μας τη ζωή στερημένοι και καταπιεσμένοι για να έχουμε το “σωστό” βάρος.
Why being ‘overweight’ means you live longer: The way scientists twist the facts
- Τεστ δυσανεξίας – η δικαίωση! - 10/09/2016
- Το σκοτάδι και η κρίση - 17/12/2015
- Ιδανικό βάρος και δίαιτα - 13/10/2015
0 Σχόλια
2 Παραθέσεις