Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

The Human Brain Project: το πρόγραμμα του 1δις Ευρώ!

The Human Brain Project

Το πιο φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα στην ιστορία της νευρολογίας ξεκίνησε τη Δευτέρα που μας πέρασε. Επιστήμονες από 135 κορυφαία διεθνή ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια που συμμετέχουν, συναντήθηκαν για πρώτη φορά επισήμως, στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL – École Polytechnique Fédérale de Lausanne), το οποίο έχει τη γενική ευθύνη του συντονισμού του τεράστιου αυτού έργου.

Το 10ετές πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 1,2 δις Ευρώ (!!!) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπεριλαμβάνει στις τάξεις του εκατοντάδες ερευνητές από τον τομέα της νευρολογίας, βιολογίας, ρομποτικής και πληροφορικής. Σκοπό έχει την αύξηση της κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και τα αποτελέσματα αναμένεται ότι θα έχουν εφαρμογή σε θέματα βιολογίας, νευρολογίας, ιατρικής, φαρμακολογίας, ψυχολογίας, ψυχιατρικής, γνωσιολογίας, πληροφορικής (νευρωνικοί υπολογιστές) και όχι μόνο!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JqMpGrM5ECo#t=68[/youtube]

Έξι ερευνητικές πλατφόρμες

Ο πρώτος στόχος του έργου είναι να διαμορφώσει μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια έξι ερευνητικές πλατφόρμες, η κάθε μία με τα δικά της εργαλεία και μεθόδους: νευροπληροφορική, προσομοίωση λειτουργίας του εγκεφάλου, υπολογιστές υψηλών αποδόσεων, ιατρική πληροφορική, νευρομορφική πληροφορική και νευρο-ρομποτική. Μετά την ολοκλήρωση των πλατφορμών το 2016, θα αρχίσει η χρήση τους από την ευρύτερη ερευνητική κοινότητα.

Στόχοι

Το πρόγραμμα εστιάζει στους εξής στόχους:

  • Νευρολογία και νευροεπιστήμες: συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών και δημιουργία της υποδομής που θα οδηγήσει στην προσομοίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, από το επίπεδο του νευρώνα μέχρι τον πλήρη εγκέφαλο.
  • Ιατρική: συγκέντρωση ανώνυμων δεδομένων από εκατοντάδες ασθενείς μέσω νοσοκομείων και φαρμακευτικών εταιρειών, ανάπτυξη μεθόδων έγκαιρου εντοπισμού και αναγνώρισης παθολογιών του εγκεφάλου.
  • Τεχνολογία: συγκέντρωση και μελέτη στοιχείων που θα οδηγήσουν στο σχεδιασμό υπολογιστικών συστημάτων που θα μιμούνται τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του εγκεφάλου μέσα σε υψηλής απόδοσης υπολογιστές, νευρωνικά δίκτυα, νευρομορφικά μικροτσίπ και στη νευρο-ρομποτική (ενσωμάτωση προσομοιωμένων νευρωνικών δικτύων μέσα σε ρομποτικές μηχανές).

Εξωτερικές Πηγές:

Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

1 Σχόλιο

  1. Mary Givetsi

    Γιατί δεν ενθουσιάζομαι με αυτό το νέο project? Ισως επειδή όσες και να ήταν οι αγνές προθέσεις κάθε έρευνας το αποτέλεσμά της χρησιμοποιήθηκε κατά της ανθρωπότητας!

    ΥΓ συνεχισε να μας φερνεις σημαντικές πληροφορίες

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑