Πρόσφατα (τέλος 2012) άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα κάτι που ίσχυε ήδη σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο: τα καυσόξυλα πωλούνται βάσει όγκου και όχι βάσει βάρους. Αυτό σημαίνει ότι είτε τα ξύλα είναι στεγνά είτε βρεγμένα, ο καταναλωτής θα αγοράζει και θα πληρώνει την ίδια ποσότητα ξύλου.

Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί οι επιτήδειοι ήδη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κενό πληροφόρησης των καταναλωτών, στο μεσοδιάστημα μέχρι να μάθουμε να υπολογίζουμε με τον νέο τρόπο, για να βγάλουν παραπάνω χρήματα. Ψάχνοντας στο δίκτυο για τρόπους υπολογισμού και σύγκρισης, συγκέντρωσα κάποια στοιχεία που ίσως φανούν χρήσιμα.

Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας

Καταρχήν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκω, από 23 Οκτωβρίου 2012 τέθηκε σε ισχύ η νέα Διάταξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τα ξύλα θα πωλούνται με βάση τον όγκο: Άρθρο 116, Νέοι κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών και Νέα Υγειονομική Διάταξη

Άρθρο 116: Λιανική πώληση καυσόξυλων

Επιπλέον των γενικών απαιτήσεων για τη λιανική πώληση προϊόντων, για τη χύδην πώληση καυσόξυλων προβλέπονται τα εξής:

  1. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού (mστοιβαχτού) ή το χωρικό κυβικό μέτρο χύδην (mχύδην).
  2. Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
  3. Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
  4. Τα καυσόξυλα μπορούν να διατίθενται σε περιέκτες κανονικού γεωμετρικού σχήματος (κλωβούς, παλέτες, μεγασάκους).
  5. Οι λιανοπωλητές δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε €/m3 στοιβαχτού ή σε €/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
  6. Οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους, για τον υπολογισμό του όγκου.
  7. Οι λιανοπωλητές εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
  8. Δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα-πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση.

Η σωστή στοίβαξη

Για να ξέρουμε όμως τι είναι «τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα», καλό είναι να έχουμε υπόψη μας την παρακάτω φωτογραφία. Κάπως έτσι είναι η σωστή και σφιχτή στοίβαξη, για να μην αγοράζουμε αέρα:

Καυσόξυλα, στοιβαγμένα ανά κυβικό μέτρο

Καυσόξυλα, στοιβαγμένα ανά κυβικό μέτρο

Πόσα κυβικά είναι ένας τόνος καυσόξυλα; Πόσα κιλά είναι ένα κυβικό μέτρο;

Για να υπολογίσουμε το βάρος του ξύλου για ένα κυβικό μέτρο, χρειάζεται να γνωρίζουμε το «ειδικό βάρος» του υλικού. Και ναι, βρήκαμε μια αξιόπιστη πηγή: τον πίνακα που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να υπολογίζει τυχόν υπέρβαρο στα φορτηγά. Από τον πίνακα αυτό, κρατάμε τα στοιχεία που αφορούν ξυλεία και βγάζουμε τα παρακάτω αποτελέσματα.

Είδος Ξύλου Ελάχιστο Ειδικό Βάρος Μέγιστο Ειδικό Βάρος Μέσο Ειδικό Βάρος Κιλά ανά κυβικό μέτρο Κυβικά μέτρα ανά 1000 κιλά
Ξύλο (Έλατο ξηρό) 0,400 0,700 0,550 550 1,818
Ξύλο δρυός 0,840 1,000 0,920 920 1,087
Ξύλο οξιάς 0,800 0,970 0,885 885 1,130
Ξύλο πεύκου 0,620 0,860 0,740 740 1,351

Έχετε υπόψη ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν συμπαγή όγκο ξύλου, επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα κενά στη στοίβαξη, θα πρέπει να θεωρήσετε ότι στην πραγματικότητα τα κιλά ξύλου ανά κυβικό θα είναι λιγότερα και ότι τα κυβικά μέτρα ανά τόνο θα είναι περισσότερα. Απ’ ό,τι έχω βρει στο δίκτυο (πχ www.kafsoxyla.gr), χονδρικά υπολογίζονται περίπου 1,6 κυβικά ανά τόνο.

Αν λοιπόν κάποιος σας προτείνει να αγοράσετε ένα κυβικό μέτρο καυσοξύλων με την τιμή που περίπου δίνατε για έναν τόνο ξύλου, να γνωρίζετε ότι… είναι πολύ γενναιόδωρος με τον εαυτό του!

Stratos Laspas
Ακολουθήστε!