Πριν ακριβώς δύο χρόνια, είχα εντοπίσει στο δίκτυο και είχα μεταφράσει και δημοσιεύσει στα ελληνικά μια προειδοποίηση σε σχέση με παρενέργειες από τη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών Yasmin & Yaz.

Η πρώτη σχετική αναφορά πάνω στο ίδιο θέμα, από άλλο ελληνικό ιστότοπο ή blog, εμφανίζεται τουλάχιστον έξι μήνες αργότερα, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα από τα ελληνικά ΜΜΕ. Το αρχικό άρθρο: Αμφιβολίες για τη χρήση των αντισυλληπτικών Yasmin & Yaz;

Τώρα, δύο χρόνια μετά, η Bayer ενημέρωσε τους μετόχους της, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι έχουν υποβληθεί 12.000 μηνύσεις εναντίον της στις ΗΠΑ, σε σχέση με παρενέργειες που προκύπτουν από τη χρήση των αντισυλληπτικών (Yaz, Yasmin και άλλων) που περιέχουν την ορμόνη drospirenone. Επίσης, ενημέρωσε ότι έχει προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για περίπου 1.900 από αυτές τις υποθέσεις, με κόστος αποζημιώσεων περίπου 402 εκ. δολάρια (κατά μέσο όρο 212.000 δολάρια ανά υπόθεση). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει προβεί σε σχηματισμό προβλέψεων ύψους περίπου 600 εκ. δολαρίων επιπλέον, για μελλοντικές αποζημιώσεις!

Ορισμένες από τις κατηγορίες που προσάπτονται στη Bayer είναι:

  • Υποβάθμιση των κινδύνων που σχετίζονταν με τη λήψη των σκευασμάτων και υπερβολική προβολή των εγκεκριμένων τους χρήσεων, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση των καταναλωτών και το σχηματισμό της αίσθησης ότι τα φάρμακα αυτά ήταν απολύτως ασφαλή.
  • Ελλιπής επιστημονική διερεύνηση των παρενεργειών της δραστικής ουσίας πριν την κυκλοφορία του προϊόντος.
  • Διατήρηση του προϊόντος στην αγορά, ακόμα και όταν αναφορές, μετά την κυκλοφορία του, έδειξαν ότι οι δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες των Yasmin and Yaz ήταν πολύ σημαντικότερες από τα δυνητικά οφέλη τους, τα οποία θα μπορούσαν να επιτευχθούν ούτως ή άλλως και με τη χρήση άλλων αντισυλληπτικών που λαμβάνονται από το στόμα.
Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!