Νέα σειρά άρθρων: Σύγκριση συστατικών
Σχετικά με την ανωτερότητα του ψωμιού ολικής άλεσης, από την άποψη της διατροφικής αξίας σε σχέση με το ψωμί από άσπρο αλεύρι, έχουμε ήδη δημοσιεύσει έναν συγκριτικό πίνακα στο άρθρο «Αλεύρι ολικής ή άσπρο; Καστανό ρύζι ή άσπρο;».
Με το επόμενο βήμα, τη δημοσίευση συγκριτικών στοιχείων για ψωμιά ολικής άλεσης που διατίθενται στο σουπερμάρκετ, εγκαινιάζουμε ταυτόχρονα και μια νέα σειρά άρθρων, των οποίων η θεματολογία είναι «Σύγκριση Συστατικών»!
Με αυτή η σειρά, σε συνδυασμό με την υπό εξέλιξη σειρά άρθρων περί λιπαρών οξέων, υδρογονανθράκων, ζάχαρης και φρουκτόζης (πρώτο άρθρο: Λιπαρές τροφές για αδυνάτισμα και υγεία #1: Η ανατροπή της επικρατούσας άποψης!), προσπαθούμε να καλύψουμε από τρεις πλευρές το θέμα της διατροφής: (α) γενικές αρχές με βάση τη φυσιολογία του ανθρώπου, (β) εξέταση συγκεκριμένων τροφών και (γ) σύγκριση μεταξύ διαφορετικών προτάσεων για την κάθε τροφή.
Το κομμάτι της σύγκρισης θα περιέχει κάθε φορά και ορισμένες αναφορές και επισημάνσεις στο τι είναι διαφορετικό και τι σημαίνει η διαφορά πρακτικά για την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν τι έδειξε η σύγκριση!
Ψωμί ολικής από το σουπερμάρκετ
Την τελευταία φορά που πήγα στο σουπερμάρκετ, η λίστα με τα ψώνια είχε μια ιδιαιτερότητα· έγραφε «ό,τι είδος ψωμιού ολικής για τοστ υπάρχει»! Χωρίς να τινάξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα και έχοντας 7 διαφορετικές συσκευασίες ψωμιού παραμάσχαλα, γυρνώντας στο σπίτι έβαλα όλα τα συστατικά των ετικετών σε έναν συγκριτικό πίνακα. Δεν είναι κάποια σπουδαία επιστήμη, αλλά, μερικές φορές, αν δεν κοιτάξεις τα πράγματα δίπλα-δίπλα, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις διαφορές.
Τα στοιχεία παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα. Μερικές διευκρινίσεις:
- Όπου το αντίστοιχο κελί είναι λευκό, σημαίνει ότι το συστατικό που αναγράφεται αριστερά δεν υπάρχει στην ετικέτα του αντίστοιχου προϊόντος στην επικεφαλίδα.
- Όπου εξυπακούεται ή υπονοείται ότι υπάρχει κάποιο συστατικό, αλλά δεν αναγράφεται η περιεκτικότητα (είτε καθόλου είτε με τρόπο που να τον καταλαβαίνει ο υπογράφων), στο αντίστοιχο κελί υπάρχει ερωτηματικό.
- Τα δύο τελευταία ψωμιά, «Άροτρον» και «Κασίμης» ανήκουν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες από τα υπόλοιπα, τα οποία είναι της κατηγορίας «ψωμί για τοστ». Το «Άροτρον» ανήκει στην κατηγορία των βιολογικών, ενώ το «Κασίμης» ανήκει γενικά στην κατηγορία των αρτοσκευασμάτων.
Συγκριτικός Πίνακας
Τι μας άρεσε
- Το βιολογικό ψωμί «Άροτρον» δηλώνει ότι χρησιμοποιεί νερό Δήμου Λουτρακίου για την παραγωγή του ψωμιού. Το νερό είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό και στα ψωμιά και στα ζυμαρικά, το οποίο όμως επιμελώς αγνοείται. Θα μπορούσαν όλα τα υπόλοιπα να είναι τέλεια, το νερό όμως να είναι προβληματικό – και βάσει των κανόνων για την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, το προϊόν θα εξακολουθούσε να έχει τη σφραγίδα του βιολογικού. Φανταστείτε τι μπορεί ενδεχομένως να συμβαίνει με τα συμβατικά προϊόντα.
- Το «Άροτρον» δεν περιέχει καθόλου λίπη· είναι σκέτος υδατάνθρακας και πρωτεΐνη (άρα καθαρό σιτάρι).
- Τα ψωμιά «Άροτρον» και «Κασίμης Προζυμένιο Ολικής» αναφέρουν μόνο τα εντελώς βασικά συστατικά: αλεύρι, νερό, αλάτι, προζύμι. Ακούγεται ιδανικό.
- Το «Καραμολέγκος Ολικής Πολύσπορο Ψίχα» περιέχει σημαντική ποσότητα ολικής άλεσης δημητριακών, καθώς και ηλιόσπορου και λιναρόσπορου.
- Το «Κατσέλης Γεύση & Ζωή Ολικής» έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αλεύρων ολικής άλεσης από τα πέντε «ψωμιά τοστ» της δοκιμής (τα άλλα δύο έχουν αποκλειστικά αλεύρι ολικής άλεσης). Επιπλέον, περιέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό φύτρου σιταριού.
- Το «Κρις-Κρις Ολικής Φέτες Ζωής Ψίχα» είχε τις λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Τι δεν μας άρεσε
Αν ακολουθούσαμε τη συμβουλή του Michael Pollan, συγγραφέα, δημοσιογράφου, ακτιβιστή διατροφής και καθηγητή δημοσιογραφίας στο UC Berkeley Graduate School of Journalism, δεν θα αγοράζαμε κανένα τρόφιμο με πάνω από 5 συστατικά ή με συστατικά που δεν μπορούμε να προφέρουμε· αυτό θα άφηνε απ’ έξω όλα τα ψωμιά τοστ της δοκιμής και θα μέναμε με το «Άροτρο» και το «Κασίμης». Ωστόσο, με πιο ελαστικά κριτήρια, δεν μας άρεσαν τα εξής:
- Το «Καραμολέγκος Ολικής Πολύσπορο» περιέχει μόνο 10% αλεύρι σίτου ολικής, παρόλα αυτά οι ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις επιτρέπουν να προωθείται ως ολικής.
- Τα δύο ψωμιά «Καραμολέγκος» περιέχουν ζάχαρη. Δεν πρόκειται για τεράστια ποσότητα, αλλά η ζάχαρη και οι γλυκαντικές ουσίες συσσωρεύονται από όλες τις τροφές που τρώμε και δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό μας.
- Τα δύο ψωμιά «Καραμολέγκος», καθώς και το «Κατσέλης» περιέχουν μαργαρίνη, η οποία όπως όλα τα λίπη, βελτιώνει τη γεύση. Η μαργαρίνη αξίζει ένα άρθρο από μόνη της (Αστικοί μύθοι #6: Ο θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίνης), αλλά εν συντομία, περιέχει φυτικά έλαια και τρανς-λιπαρά τα οποία σε μεγάλες ποσότητες είναι επιβλαβή για την υγεία. Οι ετικέτες των ψωμιών περιέχουν τα συστατικά της μαργαρίνης που χρησιμοποιείται (και δεν χωρούσαν στον παραπάνω πίνακα), όπου φαίνεται και η χρήση υδρογονωμένων λιπαρών οξέων.
- Όλα τα ψωμιά τοστ της δοκιμής περιέχουν βύνη (σίτου ή κριθαριού), το οποίο ουσιαστικά είναι γλυκαντική ουσία σαν τη ζάχαρη. Τα δύο ψωμιά «Καραμολέγκος» περιέχουν και ζάχαρη και βύνη.
- Τα μονο- & διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σε όλα τα ψωμιά τοστ, ενδέχεται να περιέχουν τρανς-λιπαρά. Η νομοθεσία δεν υποχρεώνει να αναγράφεται αυτή η λεπτομέρεια, επειδή τα μονο- & διγλυκερίδια λιπαρών οξέων εμπίπτουν στην κατηγορία των «γαλακτωματοποιητών» και όχι των «φυτικών λιπών». Επομένως, ακόμα και ένα προϊόν το οποίο, σε σχέση με τα φυτικά λιπαρά, γράφει στην ετικέτα «0% τρανς-λιπαρά», μπορεί κάλλιστα να περιέχει νομίμως τρανς-λιπαρά, εφόσον έχει στη σύνθεσή του μονο- & διγλυκερίδια.
- Αν και δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο, θα θέλαμε το «Κασίμης» να είχε διατροφικό πίνακα στη συσκευασία του.
Συμπεράσματα
Από τα προϊόντα που συγκρίναμε, όλα τα ψωμιά τοστ ενδεχομένως να μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των «επεξεργασμένων τροφίμων» λόγω της χρήσης μαργαρίνης, φυτικών λιπών, γαλακτωματοποιητών και ρυθμιστών οξύτητας. Ως τέτοια, έχουν και τα αντίστοιχα μειονεκτήματα λόγω των συστατικών τους, τα οποία θα περιγραφούν στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου, το οποίο λέγεται «Σύγκριση συστατικών #1 – Ψωμιά τοστ ολικής άλεσης – Τεχνικά στοιχεία».
Όσον αφορά στα συστατικά, σύμφωνα με τις ετικέτες το «Κασίμης» και το «Άροτρον» ήταν εκείνα που ξεχώρισαν. Όσον αφορά τη γεύση, αυτό είναι υποκειμενικό. Όταν δοκίμασε για πρώτη φορά ένα από τα δύο αυτά ψωμιά, η παρατήρηση ενός πεντάχρονου παιδιού που είχε συνηθίσει σε ψωμί τοστ μη ολικής, με ζάχαρη, μαργαρίνη, δεξτρόζη (πάλι ζάχαρη δηλαδή), βύνη κτλ που δίνουμε συνήθως στα παιδιά, ήταν «αυτό το ψωμί δε μου αρέσει, γιατί δε βγάζει γεύση», το οποίο το θεωρώ κοπλιμέντο!
Συμπερασματικά, θα συνιστούσα πρώτα το «Άροτρον» λόγω συστατικών και ως βιολογικό, με δεύτερο το «Κασίμης» από τα συμβατικά, λόγω συστατικών και γεύσης. Μπορεί να μην είναι κανένα από τα δύο «ψωμί για τοστ», μπορεί να χρειάζεται να τα κόψουμε σε φέτες με το χέρι και να τα βάζουμε σε σακουλίτσες στην κατάψυξη για να κρατάνε (καθώς δεν περιέχουν συντηρητικά), αλλά, κατά τη γνώμη μου, αξίζει τον κόπο.
Ιδέες για νέες συγκρίσεις
Εάν έχετε κάποια πρόταση ή επιθυμία για τις επόμενες συγκρίσεις συστατικών που θα κάνουμε, παρακαλούμε αφήστε σχόλιο στο τέλος του άρθρου! Όλες οι ιδέες είναι ευπρόσδεκτες!
Αποποίηση Ευθυνών
Προς το παρόν, αν και πολύ θα το ήθελε, ο αρθρογράφος δεν είναι ούτε τεχνολόγος τροφίμων, ούτε διατροφολόγος. Ο μόνος τίτλος που διαθέτει είναι εκείνος του «σκεπτόμενου καταναλωτή», αλλά ακόμα και αυτόν, τον έχει αποδώσει μόνος του στον εαυτό του.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι λόγω του ότι το παρόν δεν είναι ιατρική ή διατροφική συμβουλή, αλλά συλλογή και αντιπαράθεση στοιχείων από έναν ερασιτέχνη. Επομένως, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας. Δεύτερον, ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του χαρακτηρισμού «σκεπτόμενος» είναι και το «ανοικτός σε κριτική» – άρα, οποιαδήποτε παρατήρηση, συμπληρωματική πληροφορία ή διόρθωση είναι ευπρόσδεκτη!
Τέλος, η σύγκριση αυτή ήταν υποχρεωτικά περιορισμένης εμβέλειας. Υπάρχουν σίγουρα κι άλλα ψωμιά καλύτερα και άλλα ψωμιά χειρότερα, αλλά σαν πρώτο δείγμα ήταν ελπίζω αρκετά αντιπροσωπευτικό.
Εξωτερικές Πηγές
- http://en.wikipedia.org/wiki/Margarine
- http://prod.greece.carlsberggroup.com/theartofbrewing/beeringredients/Pages/%CE%92%CE%A5%CE%9D%CE%97%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%98%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A5.aspx
- http://en.wikipedia.org/wiki/Malt
- http://www.chemist.gr/2011/12/6511/
- http://biobaxes.wordpress.com/2012/05/17/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7/
- http://skepsitrofikinisi.blogspot.gr/2011/02/blog-post_5069.html
- http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/03/e.html
- http://www.health.com/health/gallery/0,,20509217_2,00.html
- http://www.joyfulaging.com/Bread.htm
- http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/02/margarines.aspx
- http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/07/why-is-butter-better.aspx
- http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081101154554AAuYwh8
- http://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AMargarine
- http://www.dailymail.co.uk/health/article-2274168/Swapping-butter-margarine-bad-health.html
- http://mentalfloss.com/article/25638/surprisingly-interesting-history-margarine
- http://en.wikipedia.org/wiki/Diglyceride
- http://en.wikipedia.org/wiki/Emulsifier#Emulsifiers
- http://www.imorganic.com/organiblog.php/?p=199
- http://www.dldewey.com/columns/monodyf.htm
- http://www.livestrong.com/article/445850-what-is-bad-about-mono-diglycerides/#ixzz2Lo3taALa
- Επανεκκίνηση - 25/12/2024
- Τεστ δυσανεξίας – η δικαίωση! - 10/09/2016
- Το σκοτάδι και η κρίση - 17/12/2015
Το «Άροτρον» δεν περιέχει καθόλου λίπη· είναι σκέτος υδρογονάνθρακας και πρωτεΐνη (άρα καθαρό σιτάρι). Υδρογονάνθρακας = πετρέλαιο;
Χαχα, πολύ καλά τα λέτε! Το διορθώνω πάραυτα!