Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Μεταλλαγμένες ζωοτροφές στο ελληνικό γάλα;

Πριν λίγες μέρες (16/2/2012) η GreenPeace έβγαλε ανακοίνωση στον ιστότοπό της και απέστειλε ενημερωτικό email στους συνδρομητές της, με το οποίο προειδοποιούσε ότι σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκανε, σε φάρμες που τροφοδοτούν με γάλα γνωστές ελληνικές εταιρείες, βρέθηκαν μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Αναδημοσιεύω παρακάτω το πλήρες κείμενο.

Εάν αναρωτιέστε ποιο είναι το πρόβλημα με τα μεταλλαγμένα, διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο της GreenPeace, αν και, κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα δεν είναι τόσο άσχημο όσο εμφανίζεται εκεί – είναι χειρότερο, όπως φαίνεται σε άρθρο που είχα δημοσιεύσει επί ακριβώς αυτού του θέματος, πριν περίπου ένα χρόνο.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την κατάληξη αυτής της σημαντικής αποκάλυψης. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, από την ιστοσελίδα της GreenPeace.

Η ανακοίνωση της GreenPeace:

Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών έως και 90% από 4 ελληνικές εταιρίες γαλακτοκομικών. Δείγματα ζωοτροφής των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ βρέθηκαν θετικά στα μεταλλαγμένα όπως έδειξαν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Greenpeace.

Μάλιστα, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Και αν αυτά δεν είναι αρκετά, μάθε πως το κόστος εισαγωγής σόγιας είναι 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόση από αυτήν είναι μεταλλαγμένη και πού καταλήγει. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ειδικά διαπιστευμένου εργαστηρίου έχουν ως εξής

Γαλακτοβιομηχανία όπου ανήκουν τα δείγματα Παρουσία μεταλλαγμένων Ποσοτικός προσδιορισμός
ΔΕΛΤΑ Θετικό έως 90%
ΟΛΥΜΠΟΣ Θετικό έως 85%
ΜΕΒΓΑΛ Θετικό έως 80%
ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ Θετικό έως 45%

Απαιτούμε από όλες τις εταιρείες ζωικών προιόντων να εξασφαλίσουν αμέσως καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Πληρώνουμε για να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα χωρίς να το ξέρουμε, ούτε να το θέλουμε!

“Είμαστε όλοι ήδη αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή κρίση, κοινωνική και οικονομική. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε καμία εταιρεία να μας σερβίρει μεταλλαγμένα. Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν τώρα σε καθαρές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στη χώρα μας και θα δώσουν θέσεις εργασίας και καθαρή τροφή”.

Ζητάμε από όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προιόντων να στραφούν αμέσως προς την καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα. Πρέπει να σεβαστούν εμάς τους Έλληνες καταναλωτές, που τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε και κερδίζουμε ενάντια στα μεταλλαγμένα, και να αναλάβουν ρόλο στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αντί ως χώρα να εξάγουμε συνάλλαγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή, χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Σαν ενδιάμεσο βήμα, ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρώσει αμέσως τη διαδικασία πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προιόντων που προέρχονται αποκλειστικά με μη – μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7). Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί το –καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν. Και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατέυθυνση.

Θέλουμε θέσεις εργασίας και καθαρή διατροφή, όχι μεταλλαγμένα!

Enhanced by Zemanta
Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

1 Σχόλιο

  1. nasta

    I DO NOT TRUST GREENPEACE ANYMORE.ONE YEAR EVERYTHING IS FINE ,WHEN THE COMPANY ALLOW THEM TO VISIT AND GOD KNOWS WHAT ELSE AND WHEN THE COMPANY REFUSE THEM ANY ACCESS BECAUSE THEY DO NOT FEEL LIKE IT.I DO NOT REALY CARE THEY PUT THEM ON THE LIST.

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑