Ο ιστότοπος του Vitamin D Council, είναι από τους πιο αξιόλογους σε σχέση με πληροφόρηση για τη βιταμίνη D. Παραθέτω, στη συνέχεια του άρθρου, σε ελεύθερη μετάφραση, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισαγωγική σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων, από τον Ιούλιο του 2008. Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο του 2008, η δημοσίευση μιας ανοικτής επιστολής από διακεκριμένους καθηγητές Αμερικανικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι καλούσαν σε δράση για τη διάδοση της επίδρασης της Βιταμίνης D, όχι μόνο στην οστεοπόρωση, όπως ήδη γνωρίζουμε, αλλά και σε μια σειρά άλλων, πολύ σοβαρών παθήσεων, όπως διαφόρων ειδών καρκίνου (πχ του παχέος εντέρου, του στήθους, των ωοθηκών κτλ), του διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά και άλλων ασθενειών, ακόμα πχ και της γρίπης.
Η κινητοποίηση αυτή είχε βρει υποστήριξη από διάφορα άρθρα και δημοσιεύσεις σε έγκριτες εφημερίδες. Μάλιστα, στην ετήσια συνέλευσή του την 17η Ιουνίου 2008, στο Σικάγο, ο Ιατρικός Σύλλογος των ΗΠΑ (American Medical Association – AMA) ζήτησε από το Food and Nutrition Board να επανεξετάσει τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία βιταμίνης D3. Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε τελικά μια διαδικασία επαναξιολόγησης, η οποία όμως είχε απρόσμενα αποτελέσματα, όταν αυτά ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration) την 30η Νοεμβρίου 2010, στα οποία θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο.
Στη συνέχεια, το άρθρο:
Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνω;
Δεν γνωρίζω.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνω την αιματολογική εξέταση 25(OH)D;
Δεν γνωρίζω.
Γιατί δεν γνωρίζετε;
Διότι η κατάσταση του καθενός είναι από λίγο έως πολύ διαφορετική. Το πόση βιταμίνη D χρειάζεται κανείς εξαρτάται από την ηλικία, από το σωματικό βάρος, από το ποσοστό λίπους στο σώμα, από το γεωγραφικό πλάτος του τόπου όπου διαμένει, από το χρώμα του δέρματος, την εποχή του χρόνου, τη χρήση αντηλιακού, το πόσο εκτίθεται ο καθένας στην ηλιακή ακτινοβολία και — πιθανότατα — από το πόσο άρρωστος είναι. Γενικά μιλώντας, οι πιο ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη απ’ ό,τι οι νεότεροι, οι πιο μεγαλόσωμοι περισσότερη απ’ ό,τι οι πιο μικρόσωμοι, οι πιο παχύσαρκοι περισσότερη από τους πιο αδύνατους, οι πιο βόρειοι περισσότερη από τους πιο νότιους, οι πιο σκουρόχρωμοι περισσότερη από τους πιο ανοιχτόχρωμους, οι άνθρωποι του χειμώνα περισσότερη από τους ανθρώπους του καλοκαιριού, οι οπαδοί των αντηλιακών περισσότερη από τους εχθρούς των αντηλιακών, οι “ηλιοφοβικοί” περισσότερη απ’ ό,τι οι “ηλιολάτρες” και οι ασθενείς περισσότερη απ’ ό,τι οι υγιείς.
Οι τακτικοί αναγνώστες θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τους λόγους πίσω από τις παραπάνω δηλώσεις, εκτός ίσως για την τελευταία περίπτωση. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε τίποτα πάντως, μην αισθάνεστε άσχημα, κανείς δεν ξέρει ακόμα ακριβώς το πώς δουλεύει αυτή η βιταμίνη. Το σώμα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D — αφού έχει μεταβολιστεί — και για τη διατήρηση της υγείας και για την αντιμετώπιση ασθενειών. Αν πάθετε μια μόλυνση, πόση βιταμίνη D χρησιμοποιεί το σώμα για την αντιμετώπισή της; Ουδείς γνωρίζει. Εάν έχετε καρκίνο, πόση βιταμίνη D καταναλώνει το σώμα σας για να τον καταπολεμήσει; Ουδείς γνωρίζει. Εάν έχετε κάποια καρδιοπάθεια, πόση βιταμίνη D χρειάζεται το σώμα για να ανταπεξέλθει; Ουδείς γνωρίζει. Εάν υπάρχει ένα παιδί με αυτισμό, πόση βιταμίνη D χρειάζεται ο εγκέφαλός του για να επανενεργοποιηθούν τα γονίδια που απενεργοποίησε ο αυτισμός; Ουδείς γνωρίζει. Εάν είστε αθλητής, πόση βιταμίνη D χρειάζεται το σώμα για να γίνει πιο δυνατό και πιο γρήγορο; Ουδείς γνωρίζει. Και ούτω καθεξής.
Η γνώμη μου είναι η εξής: Εάν ζείτε σε ηλιόλουστο μέρος και κάνετε ηλιοθεραπεία μια φορά την εβδομάδα, όλους τους μήνες του χρόνου, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Ωστόσο, εάν η έκθεσή σας σε ηλιακή ακτινοβολία UVB είναι περιορισμένη, σας συμβουλεύω ως εξής. Τα υγιή παιδιά κάτω από την ηλικία των δύο (2) θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 Διεθνείς Μονάδες (IU) την ημέρα. Πάνω από την ηλικία των δύο, 2.000 IU την ημέρα. Υγιείς ενήλικες και έφηβοι θα πρέπει να λαμβάνουν 5.000 IU την ημέρα. Μετά από 2 – 3 μήνες λήψης της βιταμίνης, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας γράψει μια (αιματολογική) εξέταση 25 υδροξυβιταμίνης D, 25(OH)D. Ναι, ξεκινήστε να λαμβάνετε βιταμίνη D προτού κάνετε την πρώτη σας αιματολογική εξέταση. Στη συνέχεια, προσαρμόστε τη δοσολογία έτσι ώστε το επίπεδο 25(OH)D να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 ng/mL (125 και 200 nmol/L), χειμώνα – καλοκαίρι. Και αυτές που σας λέω είναι συντηρητικές δοσολογίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφεύγουν τον ήλιο — και ουσιαστικά όλοι οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι — ίσως χρειάζεται να αυξήσουν περαιτέρω τη δοσολογία τους, εφόσον δουν ότι ο δείκτης του αίματός τους είναι χαμηλά, ακόμα και μετά από δύο μήνες με την παραπάνω δοσολογία, ειδικά τον χειμώνα.
Και κάτι ακόμα. Ο μηχανισμός δράσης της βιταμίνης D εμφανίζει διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, η συνηθισμένη ραχίτιδα δεν απαιτεί πολλή βιταμίνη D για να θεραπευτεί. Ωστόσο, δύο άλλες μορφές ραχίτιδας, και οι δύο σπάνιες, εκ των οποίων η μία προκαλείται από κάποιο ελάττωμα στον υποδοχέα της βιταμίνης D, ενώ η άλλη από μια δυσλειτουργία του ενζύμου που ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, απαιτούν είτε πολύ περισσότερη βιταμίνη D, είτε τη χορήγηση ήδη ενεργοποιημένης βιταμίνης D (calcitriol).
Φαίνεται πιθανό να υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ποσότητα και τη λειτουργικότητα, τόσο του ενζύμου που ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, όσο και των υποδοχέων της βιταμίνης D. Επιπλέον, πιθανώς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στους επηρεαζόμενους ιστούς. Υπό την έννοια ότι, σε ένα παιδί, η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα, αλλά σε ένα άλλο αυτισμό, σε ένα άλλο άσθμα, ενώ σε ένα άλλο διαβήτη τύπου I – κι αυτό επειδή η λειτουργικότητα των μηχανισμών δράσης της βιταμίνης D εμφανίζει γενετικές διαφοροποιήσεις, τόσο μεταξύ διαφορετικών παιδιών, όσο και μεταξύ διαφορετικών ιστών του ίδιου παιδιού. Ως εκ τούτου, ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν γενετικά μειωμένη λειτουργικότητα του μηχανισμού σε κάποιους ιστούς, θα χρειαστούν περισσότερη βιταμίνη D. Πόσο περισσότερο, δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο, ενδεικτικά, σε μια περίπτωση παιδιού με αυτισμό, αυτό θα πρέπει κατά κανόνα να λάβει περισσότερη απ’ ό,τι ένα άλλο, μη πάσχον παιδί, για να υπερκεραστεί το γενετικό ελάττωμα. Υπογραμμίζω ότι όλα όσα αναφέρω σε αυτή την παράγραφο είναι αποτέλεσμα θεωρητικής επεξεργασίας και δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί κλινικά.
Ποια αιματολογική εξέταση να κάνω;
Η μόνη αιματολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι η 25-υδροξυβιταμίνη-D [25(OH)D]. Φροντίστε ο δείκτης σας να βρίσκεται πάνω από τα 50ng/mL (125 nmol/L), καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δυστυχώς, περίπου το 10–20% των γιατρών στις ΗΠΑ συνταγογραφούν τη λάθος εξέταση. Γράφουν την εξέταση 1,25-διυδροξυ-βιταμίνη D, νομίζοντας ότι με τη μέτρηση του πιο ισχυρού στεροειδούς που εμπλέκεται στο σύστημα, θα λάβουν χρήσιμες πληροφορίες. Δεν είναι έτσι όμως. Η 1,25-διυδροξυ-βιταμίνη D είναι μια πολύ ευμετάβλητη ορμόνη – η τιμή της αυξομειώνεται με την πρόσληψη ασβεστίου. Επιπλέον,επειδή η 25(ΟΗ)D είναι ένα ασθενές στεροειδές, όταν η 25(ΟΗ)D στον ορό του αίματος είναι χαμηλά, το σώμα το αντισταθμίζει αυτό, αυξάνοντας την ποσότητα του ισχυρού στεροειδούς, 1,25-διυδροξυ-βιταμίνης D. Έτσι, μια συνήθης αιτία υψηλής τιμής της 1,25-διυδροξυ-βιταμίνης D, είναι τα χαμηλά επίπεδα της 25(ΟΗ)D ή αλλιώς, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Ως αποτέλεσμα, όταν οι γιατροί αυτοί βλέπουν την τιμή της 1,25-διυδροξυ-βιταμίνης D να είναι κανονική ή υψηλή, λένε στους ασθενείς τους ότι είναι ΟΚ, ενώ στην πραγματικότητα πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, διάγνωση που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Τα εργαστήρια αναφοράς σε αυτή τη χώρα (σ.μτφ.: στις ΗΠΑ) γνωρίζουν αυτό που συμβαίνει, αλλά, μέχρι σήμερα, δεν έχουν λάβει μέτρα για να εκπαιδεύσουν τους γιατρούς που ζητούν αυτή την εξέταση, επειδή είναι περισσότερο επικερδές για τα ίδια τα εργαστήρια να επεξεργάζονται εξετάσεις της 1,25-διυδροξυ-βιταμίνης D, από ό,τι εξετάσεις της 25-υδροξύ-βιταμίνης D. Παρότι μια λανθασμένη διάγνωση ανεπάρκειας βιταμίνης D δυνητικά μπορεί να αποβεί μοιραία, οι γιατροί και τα εργαστήρια αναφοράς, παραγγέλλουν και επεξεργάζονται, αντίστοιχα, τις λάθος εξετάσεις.
Έχει σημασία ποιο εργαστήριο αναφοράς χρησιμοποιεί ο γιατρός μου;
Ναι, θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη μέτρηση της 25 (ΟΗ) D σε εμπορικά εργαστήρια. Οι δύο πιο κοινές είναι φασματομετρία μάζας και μια μέθοδος χημειοφωταύγειας, η Liaison. Η πρώτη, η φασματομετρία μάζας, είναι πολύ ακριβής στα χέρια έμπειρων τεχνικών, εφόσον τους δοθεί αρκετός χρόνος για να κάνουν το τεστ σωστά. Ωστόσο, στα χέρια ενός τεχνικού μέτριας πείρας, μέσα σε ένα εμπορικό εργαστήριο αναφοράς φορτωμένο με 25(ΟΗ)D εξετάσεις, μπορεί να δώσει ψευδώς αυξημένες τιμές, δηλαδή, να σας πει ότι όλα είναι εντάξει, ενώ στην πραγματικότητα έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η δεύτερη μέθοδος, Liaison, αναπτύχθηκε πρόσφατα και είναι η πιο ακριβή από τις προσυμπτωματικές, υψηλής απόδοσης, μεθόδους. Το εργαστήριο αναφοράς LabCorp χρησιμοποιεί τη Liaison. Το εργαστήριο αναφοράς Quest χρησιμοποιεί φασματομετρία μάζας.
(σημείωση μεταφραστή: στις παρακάτω τρεις παραγράφους, ο Dr. Cannell αναφέρεται σε εργαστήρια στις ΗΠΑ)
Και πάλι, τόσο το Quest, όσο και το LabCorp είναι “πνιγμένα” από αιτήματα αναλύσεων 25(ΟΗ)D. Το πρόβλημα είναι ότι όσο πιο γρήγορα οι τεχνικοί κάνουν την εξέταση φασματομετρίας μάζας, τόσο λιγότερο ακριβής είναι πιθανό να είναι. Εάν η εξέταση αίματός σου 25(OH)D λέει “Quest Diagnostics” στην κορυφή, μην πιστέψετε αμέσως ότι το επίπεδό σας είναι πράγματι ικανοποιητικό (>50 ng/mL). Μπορεί να είναι, αλλά μπορεί και όχι. Η εξέταση μπορεί να έχει δώσει ψευδώς αυξημένα επίπεδα. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένας γιατρός στο νοσοκομείο μου, είχε κάνει την εξέταση 25(ΟΗ)D με την Quest Diagnostics. Η απάντηση που ήρθε πίσω έλεγε 99 ng/mL εργοκαλσιφερόλη. Το θέμα είναι ότι ο άνθρωπος δεν λαμβάνει εργοκαλσιφερόλη (D2), ποτέ δεν είχε πάρει εργοκαλσιφερόλη, μόνο χοληκαλσιφερόλη (D3) και, μάλιστα, δεν έπαιρνε καν αρκετή D3 για να αποκτήσει ένα επίπεδο της τάξης του 99 ng/mL, το πολύ να είχε 50 ng/mL. Τα e-mail του προς τον Δρ Brett Holmquist στην Quest, σχετικά με το γιατί η Quest Diagnostics εντόπισε μια ουσία που δεν έπαιρνε, παρέμειναν αναπάντητα, πέρα από τη φράση “κάθε φίλος του Δρ Cannell είναι και δικός μας φίλος”.
Για να μην μακρηγορούμε: αν η εργαστηριακή αναφορά σας λέει “LabCorp” στην κορυφή, είναι μάλλον ακριβής. Αν λέει “Quest Diagnostics”, μπορεί να τα αποτελέσματα να είναι ψευδώς αυξημένα. Παρότι η LabCorp είναι επίσης πνιγμένη με αιτήματα για εξετάσεις 25(ΟΗ)D, η μέθοδος Liaison που χρησιμοποιούν είναι σχετικά εύκολη στην εφαρμογή και δεν στηρίζεται τόσο πολύ στην ικανότητα του τεχνικού, όσο η μέθοδος φασματομετρίας μάζας. Δεν το λέω αυτό επειδή είμαι σύμβουλος της εταιρείας DiaSorin, η οποία κατασκευάζει την εξέταση Liaison, το λέω γιατί είναι αλήθεια. Αν δεν με πιστεύετε, κανονίστε να με πάρει η Quest για να μου κάνει μια προσφορά να γίνω σύμβουλός του για 10 φορές τα χρήματα που υποτίθεται ότι παίρνω από την DiaSorin, για να δείτε πόσο γρήγορα θα απορρίψω την πρότασή τους. Αν η Quest διορθώσει την εξέτασή της, με ευχαρίστηση θα προσέφερα τις συμβουλευτικές μου υπηρεσίες. Η μεγάλη ειρωνεία: έχω άθελά μου βοηθήσει να βγάλουν απίστευτα πολλά χρήματα και η Quest και η LabCorp, μέσω αυτού του ενημερωτικού δελτίου και μέσω του δικτυακού τόπου, καθώς και τονίζοντας κατ’ επανάληψη στον Τύπο ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν το επίπεδο 25(ΟΗ)D που έχουν, συμβάλλοντας έτσι στην εκρηκτική εκτίναξη των πωλήσεων των εξετάσεων αίματος 25(OH)D.
Εδώ μπορείτε να βοηθήσετε. Μάθετε ποιες εργαστήρια στην πόλη χρησιμοποιούν Quest Diagnostics και ποια χρησιμοποιούν τα LabCorp. Κάνετε μια εξέταση 25(ΟΗ)D σε δύο εργαστήρια την ίδια ημέρα (θα πρέπει να πληρώσει γι ‘αυτές οι ίδιοι). Στη συνέχεια αποστείλετε τα δύο αποτελέσματα στο “Vitamin D Council”. Αν η Quest Diagnostics δεν διορθώσει την εξέτασή της για 25(ΟΗ)D, το “Vitamin D Council” θα το διορθώσει για εκείνους.
Ο γιατρός μου μού έγραψε Drisdol, 50.000 IU την εβδομάδα. Τι είναι αυτό;
Το Drisdol αντιστοιχεί σε συνταγογραφούμενα δισκία των 50.000 IU (International Units, Διεθνείς Μονάδες) με εργοκαλσιφερόλη ή αλλιώς D2. Η εργοκαλσιφερόλη δεν είναι βιταμίνη D, αλλά είναι παρόμοια. Παρασκευάζεται με την ακτινοβόληση εργοστερόλης, η οποία ενυπάρχει σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, όπως η μαγιά. Η D2 κανονικά δεν απαντάται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη της δεν αυξάνει τα επίπεδα 25(ΟΗ)D στο αίμα τόσο πολύ, όσο η ανθρώπινης μορφής βιταμίνη D (χοληκαλσιφερόλη ή D3). Παρόλα αυτά, το Drisdol είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, είναι να πάρετε την ανθρώπινη βιταμίνη D, δηλαδή, χοληκαλσιφερόλη βιταμίνη D3.
Γιατί είστε εναντίον του μουρουνέλαιου;
Το μουρουνέλαιο (σ.μτφ.: ιχθυέλαιο με ανοιχτό κίτρινο χρώμα, εξάγεται από το συκώτι μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος) περιέχει τοξικές ποσότητες της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α ανταγωνίζεται τη δράση της βιταμίνης D. Μείνετε συντονισμένοι στον Τύπο. Σε μερικούς μήνες θα δείτε μια σαφή προειδοποίηση από πολυάριθμους εμπειρογνώμονες για τη λήψη βιταμίνης Α ή μουρουνέλαιου.
[σ.σ. Η προειδοποίηση για το συνδυασμό βιταμίνης A και D επιβεβαιώνεται και σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal την 21η Ιανουαρίου 2010, η οποία διεξήχθη από την EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).
Η EPIC έχει υπό συνεχή παρακολούθηση έναν πληθυσμό 520.000 εθελοντών συμμετεχόντων από 23 κέντρα στη Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα διεξήχθη μελετώντας 1.248 περιπτώσεις ασθενών που ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ ήταν υπό παρακολούθηση· δηλαδή, δεν το είχαν πριν, το ανέπτυξαν ενόσω ήταν στην ομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν τυχαίο δείγμα από άλλες 1.248 περιπτώσεις που δεν είχαν αναπτύξει τον ίδιο καρκίνο και μελέτησαν τις διαφορές στη διατροφή των δύο, χωρίζοντας τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα 25(OH)D (πολύ χαμηλή, χαμηλή, υψηλή, πολύ υψηλή).
Το συμπέρασμα ήταν ξεκάθαρο: ότι οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D (highest 25%), είχαν 40% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με τους συμμετέχοντες της ομάδας με τα χαμηλότερα επίπεδα (lowest 25%). Η επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση, ήταν στο κείμενο της σελίδας 7 και τον πίνακα 5 της σελίδας 8, όπου φαινόταν ότι η αυξημένη λήψη (πάνω από περίπου 1.000 μg, δηλαδή 3.300 IU) βιταμίνης Α (την αναφέρουν ως retinol), αναιρούσε τα αποτελέσματα της βιταμίνης D!! ]
Ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο 25(OH)D;
Δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο, χάρη στους Bruce Hollis, Robert Heaney, Neil Binkley και άλλους, γνωρίζουμε πλέον το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο. Είναι 50 ng/mL (125 nmol/L). Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι Heaney, et al επέκτειναν την εργασία του Bruce Hollis, αναλύοντας πέντε μελέτες στις οποίες μετρήθηκαν τα επίπεδα τόσο της μητρικής ουσίας, χοληκαλσιφερόλης όσο και του 25(ΟΗ)D. Αποδείχθηκε ότι για να ξεκινήσει σίγουρα ο ανθρώπινος οργανισμός να αποθηκεύει τη μητρική ένωση (χοληκαλσιφερόλη) στο λίπος και τον μυϊκό ιστό, το επίπεδο 25(ΟΗ)D πρέπει να είναι πάνω από 50 ng/mL (125 nmol/L). Ο οργανισμός του μέσου ατόμου αρχίζει να αποθηκεύει χοληκαλσιφερόλη στα 40 ng/mL (100 nmol/L), αλλά στα 50 ng/mL (125 nmol/L), όλοι ανεξαιρέτως οι οργανισμοί θα έχουν αρχίσει να την αποθηκεύουν για μελλοντική χρήση. Αυτό σημαίνει ότι, σε επίπεδα κάτω από 50 ng/mL (125 nmol/L), το σώμα εξαντλεί αμέσως όλα τα αποθέματα της βιταμίνης D που μπορεί να παραγάγει το ίδιο ή να λάβει με συμπληρώματα. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, η παραμονή σε χαμηλότερα επίπεδα, ισοδυναμεί με χρόνια υποβόσκουσα ανεπάρκεια – το οποίο δεν είναι καλό πράγμα.
- Hollis BW, Wagner CL, Drezner MK, Binkley NC. Circulating vitamin D3 and 25-hydroxyvitamin D in humans: An important tool to define adequate nutritional vitamin D status. J Steroid Biochem Mol Biol. 2007 Mar;103(3–5):631–4.
- Heaney RP, Armas LA, Shary JR, Bell NH, Binkley N, Hollis BW. 25-Hydroxylation of vitamin D3: relation to circulating vitamin D3 under various input conditions. Am J Clin Nutr. 2008 Jun;87(6):1738–42.
Έχω προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια και είμαι σε αιμοκάθαρση, πόση βιταμίνη D πρέπει να παίρνω;
Το ίδιο με όλους τους άλλους. Μια που σας είπα για εμπορικά εργαστήρια που “σας γδέρνουν”, ας προσθέσουμε στη λίστα και μερικές φαρμακευτικές εταιρείες. Οι ασθενείς με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, έχουν ανάγκη ενεργού βιταμίνης D ή ενός από τα ανάλογά της που είναι διαθέσιμα με ιατρική συνταγή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι νεφροί τους δεν μπορούν να παραγάγουν αρκετή 1,25-διυδροξυ-βιταμίνη D (καλσιτριόλη) για τη διατήρηση του ασβεστίου. Εντούτοις, οι υπόλοιποι ιστοί τους μπορούν να ενεργοποιήσουν μια χαρά τη βιταμίνη D και, μάλιστα, όταν αυτοί οι ιστοί λαμβάνουν επαρκή ποσότητα, τότε και οι νεφροί λαμβάνουν επακόλουθα περισσότερη βιταμίνη D κι έτσι απελευθερώνεται καλσιτριόλη στο αίμα, μειώνοντας την ανάγκη των ασθενών αυτών για απευθείας συνταγογράφηση καλσιτριόλης ή ενός από τα ανάλογά της. Πράγμα που δεν αρέσει ιδιαίτερα στις εταιρείες που παρασκευάζουν αυτά τα ανάλογα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναπόφευκτα μείωση των πωλήσεων. Έτσι, οι εταιρείες αυτές δεν κάνουν τίποτα, οι επιστήμονες πίσω από αυτές τις εταιρείες δεν λένε τίποτα και οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια πεθαίνουν πρόωρα, από μία από τις ασθένειες που σχετίζονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Όταν ρώτησα τον γιατρό μου για εξετάσεις αίματος 25(OH)D, εκείνος απλά γέλασε και είπε ότι ήταν όλα χαζομάρες. Τι μπορώ να κάνω;
(σημείωση του μεταφραστή: Η παρακάτω παράγραφος έχει εφαρμογή μόνο σε χώρες με θεσμούς…)
Βοηθήστε με να αμολήσω τα σκυλιά του πολέμου: τους δικηγόρους αστικού δικαίου, εκείνους που ασχολούνται με αγωγές αποζημιώσεων. Αν διαβάσετε για το παρελθόν, για διατροφικές επιδημίες που προκαλούνται από τις συνήθειες της κοινωνίας, όπως η μπέρι-μπέρι (σημ. μτφ.: μια ενδημική μορφή πολυνευρίτιδας) ή η πελάγρα, θα συνειδητοποιήσετε ότι η εκπαίδευση και μόνο θα μπορούσε να πάρει δεκαετίες. Οι γιατροί αγωνίστηκαν επιτυχώς υπέρ της ιδέας ότι η ανεπάρκεια θειαμίνης από το άλεσμα του ρυζιού ήταν η αιτία της μπέρι-μπέρι, αλλά τους πήρε σχεδόν έναν αιώνα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα. Οι φορείς της αλλαγής στη σύγχρονη Αμερική, όσο αποκρουστικό και αν ακούγεται, είναι οι δικηγόροι αστικού δικαίου. Μόλις κατατεθεί η πρώτη καταγγελία και αγωγή αποζημίωσης για εσφαλμένη ιατρική πρακτική, η οποία θα υποστηρίζει ότι η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμίνης D οδήγησε σε καρκίνο του μαστού, σε αυτισμό, σε καρδιακές παθήσεις, κ.λπ., και η αγωγή καταφέρει να ξεπεράσει τη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης — και θα την ξεπεράσει — και τεθεί ενώπιον δικαστηρίου, τα πράγματα θα αλλάξουν τάχιστα. Ένας από τους βασικούς λόγους που οι γιατροί ακολουθούν τους κώδικες που έχουν, είναι ο φόβος των αγωγών. Μέσα σε λίγους μήνες μόνο, η υπεροψία και η άγνοια θα δώσουν τη θέση τους σε εξετάσεις 25(ΟΗ)D και σε συμπληρώματα βιταμίνης D.
Τα αποτελέσματα της αιματολογικής έδειξαν 120 ng/mL. Είμαι σε τοξικά επίπεδα;
Όχι, η τοξικότητα τη βιταμίνης D δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ αξιόπιστα, για επίπεδα 25(OH)D κατώτερα των 200 ng/mL (500 nmol/L). Το εύρος στο οποίο κυμαίνονται οι τιμές, για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται κάτω από τον ήλιο, είναι μεταξύ 50 και 100 ng/mL (125 και 250 nmol/L). Μήπως το τεστ το έκανε η Quest Diagnostics; (σημ.μτφ: ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιεί μια μέθοδο μέτρησης, η οποία είναι παρατηρημένο πως, όταν γίνεται βιαστικά, βγάζει υπερβολικά ανεβασμένες τιμές)
John Jacob Cannell MD Executive Director
Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα μπορεί να αναπαραχθεί, εφόσον γίνεται η προσήκουσα αναφορά προς την αρχική πηγή. Παρακαλούμε διαδώστε το, αναρτήστε το στο Internet και προωθήστε το στους φίλους σας.
Να έχετε υπόψη ότι είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και βασιζόμαστε στις δικές σας δωρεές, προκειμένου να δημοσιεύουμε τα ενημερωτικά μας σημειώματα, να διατηρούμε τον ιστότοπο και να εργαζόμαστε προς την εκπλήρωση των στόχων μας. Στείλτε μας τη συνεισφορά σας στο:
- The Vitamin D Council, 1241 Johnson Ave. #134, San Luis Obispo, California, United States, 93401
(τέλος άρθρου)
- Επανεκκίνηση - 25/12/2024
- Τεστ δυσανεξίας – η δικαίωση! - 10/09/2016
- Το σκοτάδι και η κρίση - 17/12/2015
Μετά από εξετάσεις που έκανα (25(OH)D*) τα αποτελέσματα που έλαβα έδειξαν ότι 25(OH)D3 : 22,7 μg/L και 25(OH)D2: <0,5 μg/L και
η Total (OH)D: 22,7 .
Η γιατρός μου πρότεινε να πάρω τη βιτανίνη D Solgar την οποία δεν μπορώ να βρώ και οι φαρμακοποιοί μου είπαν ότι δεν προτείνεται από την ΕΟΦ.
Τι μου προτείνετε να κάνω???
Ευχαριστώ για την επικοινωνία. Κατ’ αρχήν, να διευκρινίσω ότι είμαι ένας απλός άνθρωπος, με μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον για την υγεία και ιδιαίτερα για τη διατήρηση αυτής με όσο το δυνατό πιο “φυσικό” τρόπο.
Αυτό σημαίνει ότι αρμόδιος για συμβουλές υγείας είναι ο προσωπικός σας γιατρός ή διατροφολόγος· εκείνο που μπορώ εγώ να κάνω (και όντως αυτό κάνω) είναι να μοιράζομαι, με καλή πρόθεση, παραπομπές προς πληροφορίες που έχω βρει μετά από εκτεταμένη αναζήτηση στο internet, τις οποίες ωστόσο θα πρέπει στη συνέχεια να αξιολογήσει ο καθένας μόνος του, για τον εαυτό του.
Όσον αφορά τις βιταμίνες που σας πρότεινε ο γιατρός σας, η Solgar είναι από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες του χώρου. Μπορείτε να βρείτε την D3 της σε πολλά φαρμακεία και καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής στην Ελλάδα, καθώς και στο Pharmacy4U.gr. Είναι ένα κανονικό φαρμακείο, το οποίο προσφέρει και online πωλήσεις – βρίσκεται στην Πάτρα, είναι πολύ εξυπηρετικοί και τους έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ. Μπορείτε να παραγγείλετε online ή, εναλλακτικά, στο πάνω μέρος της σελίδας τους υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας, μπορείτε να στείλετε email ή να πάρετε τηλέφωνο.
Antidepressant drugs is a drug that caused side effects in pregnancy or after birth, such as heart defects, limb reduction defects, craniosynostosis, Anal Atresia, or another type of birth defect. If you know cases please call one of our birth defect lawyers at (800) 407-9146!