Collecting thoughts, giving them meaning and having fun while at it

Αποσμητικά και Ανθιδρωτικά

Οι περισσότεροι υποψιασμένοι καταναλωτές, αποφεύγουν το 95% των αποσμητικών που κυκλοφορούν, διότι περιέχουν άλατα του αλουμινίου, αλλά λίγοι γνωρίζουν όλη την ιστορία, είτε ως προς το γιατί πρέπει να αποφεύγεται το αλουμίνιο, είτε ως προς το εάν πραγματικά το αποφεύγουν, είτε ως προς τις άλλες παραμέτρους που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη ή τις επιλογές που έχουν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ο ιδρώτας (δεν) μυρίζει!

Η μεγάλη σύγχυση ξεκινάει αρχικά από την αιτία της κακοσμίας του ιδρώτα. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο ιδρώτας μυρίζει από φυσικού του. Λάθος! Ο ιδρώτας είναι άοσμος!

Η όποια οσμή, προέρχεται από βακτήρια που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του σώματος, στους ιδρωτοποιούς αδένες (πχ στις ευαίσθητες περιοχές, στις μασχάλες, στους θύλακες των τριχών). Όταν τα βακτήρια αυτά έρχονται σε επαφή με τον ιδρώτα, τότε απελευθερώνονται χημικές ουσίες, οι οποίες δίνουν την αντίστοιχη κάθε φορά οσμή. Αντίστοιχη με τι όμως; Φυσικά, αντίστοιχη με την τροφή που έχουμε καταναλώσει, καθώς και με την κατάσταση της υγείας μας! Μπορεί να σας ξαφνιάζει η ιδέα, είμαι όμως σίγουρος ότι μπορείτε να θυμηθείτε πώς μυρίζει κάποιος (για αρκετές μέρες) αφού έχει φάει παστουρμά!! 😉

Ο ιδρώτας μας δεν θα μύριζε καθόλου, εάν περιείχε μόνο περισσευούμενα μεταλλικά στοιχεία και άλλα φυσιολογικά «απόβλητα» του μεταβολισμού. Αντιθέτως, θα έχει συνήθως δυσάρεστη μυρωδιά, μετά από κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν διάφορα χημικά πρόσθετα, καθώς τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού αυτών των στοιχείων αποβάλλονται (και) μέσω του ιδρώτα.

Επιπλέον, πέρα από το ότι η μυρωδιά του κάθε σώματος διαφέρει, υπάρχουν και ορισμένες μυρωδιές που είναι χαρακτηριστικές κάποιων νοσημάτων. Για παράδειγμα, εάν ο ιδρώτας μυρίζει σαν χλωρίνη, το άτομο αυτό μπορεί να πάσχει από νεφρική ή ηπατική νόσο. Οι διαβητικοί έχουν συχνά μια φρουτώδη οσμή σώματος. Υπάρχει μια σπάνια γενετική πάθηση (trimethylaminuria), που δίνει μια μυρωδιά… ψαριού (!), κτλ.

Επίσης, το φύλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μυρωδιά του σώματος. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας διαπίστωσε ότι η μυρωδιά του σώματος των γυναικών κάποιες φορές μοιάζει με τη μυρωδιά των κρεμμυδιών, διότι περιέχει υψηλά επίπεδα του θείου, τα οποία αντιδρούν με τα βακτήρια που τρέφονται από τον ιδρώτα. Από την άλλη, ο ιδρώτας των ανδρών περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων, τα οποία αντιδρούν με τα βακτηρίδια από τη μασχάλη, παράγοντας μερικές φορές μια οσμή που φέρνει περισσότερο σε… τυρί!

Πιάνοντας μία-μία τις αιτίες, έχουμε και τους αντίστοιχους τρόπους αντιμετώπισης: μπορούμε είτε να πάψουμε να έχουμε ιδρώτα ή να κάνουμε τον ιδρώτα να μη μυρίζει. Για το πρώτο, για να μην έχουμε ιδρώτα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντιιδρωτικά ή, όπως είναι πιο δόκιμο, «ανθιδρωτικά». Για το δεύτερο, για να μην μυρίζει ο ιδρώτας, είτε θα πρέπει να κάνουμε κάτι για τα βακτήρια που υπάρχουν στις περιοχές αυτές, είτε να κάνουμε κάτι για τα χημικά που εκλύει το σώμα μας, λόγω των τροφών που καταναλώνουμε (άρα να αλλάξουμε τη διατροφή μας).

Ανθιδρωτικά: συν και πλην

Η πρώτη και πιο δραστική λύση είναι η «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», όπερ μεθερμηνευόμενο εστί «αφού η παραγωγή ιδρώτα ενδέχεται να δημιουργεί δυσάρεστες οσμές, για να μην υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας δυσάρεστων οσμών, θα σταματήσω την εμφάνιση ιδρώτα».

Και εδώ έρχεται άλλη μια μεγάλη σύγχυση. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αποσμητικού (deodorant) και ανθιδρωτικού (antiperspirant). Ίσως γιατί τη δεύτερη λέξη, δεν τη βλέπουν ποτέ στις μεταφρασμένες στην Ελληνική ετικέτες προϊόντων· οι Αγγλικές ετικέτες το γράφουν μια χαρά, απλά οι Έλληνες εισαγωγείς επιλέγουν να το αγνοούν. Αυτό που κάνουν τα ανθιδρωτικά, είναι ότι στην πράξη μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος, σταματώντας την έξοδο ιδρώτα προς τα έξω. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η παραγωγή του ιδρώτα. Σημαίνει ότι σταματάει η έξοδος του ιδρώτα από τους πόρους του δέρματος. Αυτό έχει δύο σημαντικά μειονεκτήματα:

Ιδραδενίτιδα

(ή μήπως υδραδενίτιδα; ) Έχω δει από πρώτο χέρι (δις) να πρήζονται οι αδένες της μασχάλης και, λόγω του ότι εκεί υπάρχουν μπόλικοι λεμφαδένες, να τρέχει το ανύποπτο θύμα στους γιατρούς, φοβούμενο τα χειρότερα. Βέβαια, όταν τελικά περνάει με αντιβίωση, η καρδιά επανέρχεται στη θέση της. Το πρήξιμο οφείλεται σε συσσώρευση υγρού και φλεγμονή, προερχόμενη από επιπλοκές που προκύπτουν μερικές φορές, λόγω αυτής της απόφραξης των ιδρωτοποιών αδένων.

Απορρόφηση χημικών ουσιών

Τα ανθιδρωτικά συνήθως περιέχουν ως ενεργό συστατικό κάποια άλατα του αλουμινίου, όπως aluminum chlorohydrate, aluminum chloride, aluminum hydroxybromide ή aluminum zirconium. Το αλουμίνιο από τις ενώσεις αυτές, απορροφάται από το δέρμα, συσσωρευόμενο προοδευτικά στον οργανισμό. Το θέμα είναι ότι το αλουμίνιο είναι χαρακτηρισμένο ως νευροτοξίνη, με επιβλαβείς επιπτώσεις στο DNA, στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (μία μεμβράνη-φίλτρο που διαχωρίζει το αίμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και επιτρέπει μόνο σε ουσίες με μικρό μοριακό βάρος να εισέλθουν στον εγκέφαλο, αποκλείοντας τοξίνες και μικροοργανισμούς που  βρίσκονται στο αίμα και θα μπορούσαν να βλάψουν τον εγκέφαλο) καθώς και άλλες επιγενετικές συνέπειες, όταν συγκεντρώνεται στο σώμα σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, έχει συνδεθεί τόσο με τη νόσο Αλσχάιμερ, όσο και με καρκίνο του μαστού.

Για την πρώτη περίπτωση, αυτό που έχει βρεθεί είναι ότι σε ασθενείς με Αλσχάιμερ, υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση αλουμινίου στον εγκέφαλο. Δεν έχει ακόμα αποδειχτεί εάν πρόκειται για σχέση αιτίας-αποτελέσματος ή για απλή συσχέτιση. Εάν δηλαδή η αυξημένη παρουσία αλουμινίου προκαλεί Αλσχάιμερ ή εάν η Αλσχάιμερ προκαλεί αύξηση του αλουμινίου στον εγκέφαλο ή εάν η αύξηση του αλουμινίου στον εγκέφαλο προκαλείται από την ίδια αιτία που προκαλεί την Αλσχάιμερ.

Για τη δεύτερη περίπτωση, έχει στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της εμφάνισης περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και της αυξημένης παρουσίας αλουμινίου στους ιστούς της περιοχής, αλλά και πάλι δεν έχει αποδειχτεί ακόμα εάν πρόκειται για σχέση αιτίας-αποτελέσματος ή για απλή συσχέτιση. Η πιο πρόσφατη γνωστή τέτοια μελέτη δημοσιεύθηκε το 2009 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Breast Cancer Research» (Έρευνα για τον Καρκίνο του Μαστού). Με την έρευνα αυτή, τεκμηριώθηκε, πέρα από τα περιθώρια της στατιστικής τυχαιότητας, η ύπαρξη συσχέτισης (αλλά όχι ο τύπος της συσχέτισης) μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου του μαστού και της ανίχνευσης στην περιοχή, χημικών ενώσεων οι οποίες περιέχονται σε καλλυντικά.

Συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν συμπεριλαμβάνουν φθαλικές ενώσεις (οτιδήποτε περιέχει τη λέξη pthalate), παραβένες (parabens, δηλαδή οτιδήποτε περιέχει αυτή τη λέξη αυτούσια ή ως δεύτερο συνθετικό, με πρώτο συνθετικό μια από τις λέξεις propyl, isopropyl, butyl και isobutyl), καθώς και άλατα αλουμινίου, τα οποία αναφέραμε παραπάνω. Όπως αναφέραμε, ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, ωστόσο πιθανοί λόγοι της ύπαρξης συσχέτισης, μεταξύ των ουσιών αυτών και καρκίνου του μαστού, μπορεί να είναι κάποιος συνδυασμός του ότι οι πρώτες δύο κατηγορίες χημικών ενώσεων (pthalates & parabens) δρουν ως τεχνητά οιστρογόνα και, από την άλλη, του ότι τα άλατα του αλουμινίου έχουν γονιδιοτοξικές ιδιότητες.

Και μπορεί μεν, με μια εφαρμογή οι ποσότητες που απορροφώνται να είναι ασήμαντες, αν όμως αθροίσετε την καθημερινή χρήση επί χρόνια, αρχίζει να σχηματίζεται διαφορετική εικόνα. Μάλιστα, ο βαθμός απορρόφησης των ουσιών αυτών αυξάνεται σε περίπτωση που η μασχάλη έχει προηγουμένως ξυριστεί, καθώς έτσι δημιουργούνται μικροσκοπικές αμυχές στο δέρμα, μέσω των οποίων οι ουσίες αυτές διεισδύουν ευκολότερα στο σώμα.

Άρα, καλό είναι να αποφεύγονται τα ανθιδρωτικά και οτιδήποτε περιέχει φθαλικές ενώσεις, παραβένες ή άλατα αλουμινίου. Ως πρόσθετο δώρο, θα σταματήσουν να δημιουργούνται εκείνοι οι απίστευτα επίμονοι λεκέδες στα ρούχα, κυρίως στις μασχάλες, που δεν έφευγαν με τίποτα. Όχι, δεν φταίγατε εσείς, ούτε ο ιδρώτας σας, έφταιγαν τα χημικά μέσα στα ανθιδρωτικά.

Άλλες λύσεις

Η δεύτερη επιλογή, εκείνη δηλαδή του να μην μπλοκάρουμε την έκκριση ιδρώτα, αλλά να κάνουμε τον ιδρώτα να μη μυρίζει, μας οδηγεί σε δύο στόχους:

Η μία είναι να αντιμετωπίσουμε τα βακτηρίδια, χωρίς όμως τα περίεργα χημικά που δεν μπορούμε καν να προφέρουμε στις ετικέτες. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί αγνό σαπουνάκι και νερό. Εάν αυτό δεν έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, μπορεί κανείς να πάρει μαγειρική σόδα και πριν μπει για ντους, να μουσκέψει λίγο το χέρι με το οποίο την κρατάει και να τρίψει μετά τις μασχάλες του, πριν συνεχίσει και κάνει κανονικά το ντους του. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει βιολογικά αποσμητικά, χωρίς χημικά πρόσθετα. Μη χρησιμοποιήσετε σαπούνια που γράφουν πάνω «αντιβακτηριδιακά», καθώς συνήθως περιέχουν ουσίες όπως το triclosan, το οποίο βλάπτει και τα υγιή κύτταρα και συνιστάται η αποφυγή του.

Σημείωση για το Alum

Υπάρχουν και ανθιδρωτικά, τα οποία γράφουν ότι δεν είναι ανθιδρωτικά, λόγω του ότι δεν περιέχουν τα συνήθη άλατα αλουμινίου, δηλαδή aluminum chlorohydrate, aluminum chloride, aluminum hydroxybromide ή aluminum zirconium. Πολλά όμως, περιέχουν μια άλλη χημική ένωση του αλουμινίου, γνωστή ως alum, το οποίο συνήθως είναι potassium alum ή αλλιώς potash alum ή potassium aluminum sulfate. Η χημική αυτή ένωση δεν είναι τεχνητά κατασκευασμένη όπως τα άλατα αλουμινίου, αλλά υπάρχει στη φύση. Κάποιες φορές το υλικό αυτό είναι σε «κρυσταλλική» μορφή και διαφημίζεται ως «κρύσταλλος». Αυτή η ουσία έχει την ίδια δράση με τις άλλες ενώσεις αλουμινίου, όσον αφορά το μπλοκάρισμα του ιδρώτα, άρα και την εξαφάνιση των όποιων οσμών.

Από τα δύο μειονεκτήματα των ανθιδρωτικών που αναφέρθηκαν πιο πάνω, την απόφραξη των πόρων και την απορρόφηση του αλουμινίου, με το alum αποφεύγεται το δεύτερο, καθώς υποτίθεται ότι δεν απορροφάται από το δέρμα, καθώς είναι μεγαλύτερης διαμέτρου από τις άλλες ενώσεις αλουμινίου. Παρ’όλα αυτά, εάν το εφαρμόζετε πάνω σε φρεσκοξυρισμένη περιοχή (πχ στις μασχάλες σας), ίσως θα ήταν καλύτερα να μην το ρισκάρετε, καθώς, όπως αναφέραμε παραπάνω, μετά το ξύρισμα μένουν στο δέρμα ανοιχτές μικροσκοπικές αμυχές, που δουλεύουν σαν είσοδοι για τον οργανισμό μας.

Επίλογος

Κατά τη γνώμη μου, είναι ακραίο παράδειγμα παραπλανητικού μάρκετινγκ, το να πλασάρεται ένα νέο, σούπερ-ντούπερ χημικό προϊόν, όχι ως ανθιδρωτικό ως θα όφειλε, αλλά σαν απλό αποσμητικό· και ακόμα περισσότερο παραπλανητικό, το να διαφημίζεται ως κατόρθωμα το ότι δεν αφήνει λεκέδες! Στην αρχή μας φορτώνουν με χημικά, τα οποία δημιουργούν λεκέδες και μετά μας φορτώνουν με επιπλέον χημικά πρόσθετα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον οργανισμό μας, για να μη δημιουργούνται οι  λεκέδες που τα ίδια προκαλούν!

Η κουλτούρα μας, μας έχει μάθει να απεχθανόμαστε τη φυσική μυρωδιά του σώματός μας (οκ, δεν αναφέρομαι σε εκείνους που λούζονται μια φορά το μήνα! 😉 ) και να προτιμάμε να ταυτιζόμαστε με κάποιο χημικό άρωμα ή αποσμητικό. Δεν έχω δει να «διαφημίζεται» ότι η δυσάρεστη οσμή συνήθως προέρχεται από τοξίνες που εισέρχονται στον οργανισμό μας, είτε με την τροφή, είτε με την αναπνοή, είτε από την επαφή του δέρματος με ουσίες και χημικά του περιβάλλοντος. Γιατί δεν διαφημίζεται το ότι, εάν βελτιώσουμε τη διατροφή μας, θα βελτιωθεί ως αποτέλεσμα και η οσμή του ιδρώτα; Μάλλον επειδή αυτό δεν θα έχει κάποιο οικονομικό κέρδος…

Συμβουλές διατροφής

Καλό είναι να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας, το οποίο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την οσμή του σώματος και να προτιμάτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης, αποφύγετε φαγητά ή τροφές με  υδρογονωμένα λιπαρά ή έλαια (όπως πχ μαργαρίνη), καθώς και τα πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, πρόσθετα χρώματα και ό,τι παράγεται από εξευγενισμένο άσπρο αλεύρι (βλέπε junk food και μη-σπιτικά γλυκά). Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο φυλλώδη λαχανικά, χόρτα, βλαστούς και φρέσκα φρούτα. Επίσης, προσθέστε στη διατροφή σας βότανα όπως γλυκόριζα, μαϊντανό, ρίγανη, δενδρολίβανο, κόλιανδρο και σέλινο!

Εξωτερικές πηγές:

Stratos Laspas
Ακολουθήστε!

21 Σχόλια

  1. biobaxes

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Θα διαφωνήσω μόνο ως προς το Alum. Είναι ένα εντελώς φυσικό συστατικό, όχι χημικό όπως το αλουμίνιο, και είναι ό, τι καλύτερο υπάρχει για την αποφυγή δυσοσμίας του ιδρώτα.

    • stratosjl

      @biobaxes (1/3)

      Ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Για το Alum, νομίζω ήμουν δίκαιος. Το αλουμίνιο από μόνο του, κι αυτό φυσικό συστατικό είναι, αλλά είναι τοξικό όταν εισχωρεί μέσα στον οργανισμό μας. Από την άλλη, τα άλατα αλουμινίου που χρησιμοποιούν τα περισσότερα ανθιδρωτικά, είναι τεχνητές χημικές ουσίες, οι οποίες σίγουρα εισχωρούν στον οργανισμό μας.

      Το Alum είναι και αυτό μια ένωση αλουμινίου! Έχει χημικό τύπο Kal (SO4) 2 • 12 (H2O), το οποίο περιλαμβάνει κάλιο, αλουμίνιο, θείο (ως θειϊκό άλας) και νερό.

    • stratosjl

      @biobaxes (2/3)

      Όπως έγραψα, ωστόσο, το Alum είναι οπωσδήποτε διαφορετικό στις ιδιότητές του από τα άλατα αλουμινίου και, θεωρητικά, δεν απορροφάται από το δέρμα (σχηματίζει θετικά ιόντα όταν υδρολύεται και όχι αρνητικά όπως τα άλατα αλουμινίου και έτσι δεν διαπερνά τη μεμβράνη των κυττάρων). Επομένως, είναι καλύτερη επιλογή από τα άλλα ανθιδρωτικά. Το αν είναι η καλύτερη επιλογή γενικώς, δεν το γνωρίζω.

    • stratosjl

      @biobaxes (3/3)

      Παρόλα αυτά, επειδή αυτή η φυσική χημική ένωση περιέχει αλουμίνιο και επειδή έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις δηλητηρίασης όταν μπαίνει μέσα στον οργανισμό σε σχετικά μεγάλες ποσότητες (πχ το Alum ως λευκαντικό σε χαμηλής ποιότητας αλεύρια), αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν κάποιος, για τους δικούς του λόγους, θέλει να μην έχει καμμιά απολύτως επαφή με αλουμίνιο, θα μπορούσε να αποφύγει ακόμα και το Alum. Υποθέτω όμως, κάποιος τόσο απόλυτος, θα πρέπει να αποφεύγει και τα αλουμινένια σκεύη μαγειρικής και το αλουμινόχαρτο, κτλ.

  2. VickyPapakotsi

    θα συμφωνησω και ΜΠΡΑΒΟ που επιτελους καποιος γραφει για αυτα τα πραγματα. Υπαρχουν αρκετα βιβλια για toxic beauty , ωστοσο οι περισσοτεροι επιλεγουν να αγνοουν ολες αυτες τις πληροφοριες. Απλα να προσθεσω πως αυτα τα μεταλλα εκτος απο το να αλλαζουν το dna και τα γονιδια μας (απιστευτα σοβαρο κεφαλαιο με απιστευτα δραματικες επιπτωσεις στισ επομενες γενιεσ), και εκτος απο το να προκαλουν μακροπρουεσμα καρκινο, ολα αυτα τα μεταλλα, στις ποσοτητες που προσλαμβανονται καθημερινα, απο καλλυντικα και απο ΤΡΟΦΕΣ, μαζευονται στα κοκκαλα και απουηκευονται για δεκαετιες. Ιδιαιτερα οι γυναικεσ , οι οποιες κατα τον θηλασμο, μεταφερουν αφτα τα μεταλλα στα μωρα. Επισης, αυτα τα μεταλλα, ακολουθουν τα ιδια pathways με αλλα ιοντα απο elements & nutrients που ειναι απαραιτητα για την σωστη λειτουργεια του οργανισμου μας. Ας πουμε, ιοντα σιδηρου δν μπορουν να απορροφηθουν στο λεπτο εντερο διοτι, τα μεταλλα, εχουν ηδη ᾽πιασει᾽και μπλοκαρει το δρομο που τα ιοντα αυτα ακολουθουν ωστε να καταλη3ουν τελικα στο αιμα μας. Με τον ιδιο τροπο μπλοκαρεται και το ασβεστιο και χιλια αλλα δυο.

  3. VickyPapakotsi

    Οποτε, καταληγουμε μακροπροθεσμα να παρουσιαζουμε  προβληματα υγειας μονο και μονο απο την ελλειψη βιταμινων και ιχνοστοιχειων. Και αν λαβει κανεις υπ οψην πως καθε οργανισμος απορροφα διαφορετικα καθε βιταμινη και ιχνοστοιχειο, και πως στουσ περισσοτερους ποτε δν απορροφαται ολη η ποσοτητα που λαμβανεται μεσω τροφης η προσθετων βιταμινων, καταληγουμε στο συμπερασμα πως το προβλημα ειναι σοβαρο.
     Θελω να ρωτησω για τις ηφαιστιακες πετρες ως υποκαταστατο αποσμητικου ῏νομιζω ειναι οτι πιο αγνο μπορουμε να διαλε3ουμε και ποσο ευκολο ειναι να τις προμηθευτουμε.

  4. VickyPapakotsi

    Παντως ακομα και σημερα ε3ακολουθουν να υπαρχουν ανθρωποι μεσα σε ακαδημαικους χωρους που επιμενουν πως τα αποσμητικα δεν ειναι αποδεδηγμενα καρκινογονα και πως ε3αρταται στην κριση του καθενος το τι συμβαινει τελικα. Και αναρωτιεμαι ,οταν καποιος στο μελλον ερθει και σε ρωτησει κατι τετοιο ποσο επαγγελματικο ειναι απο μεροσ σου να του πεισ its up to you … Οπως η ασπαρταμη στην κοκα κολα. Η επιστημη προοδευει συνεχως, και η γενετικη μπορει να δωσει πολλεσ απαντησεις για πολλα θεματα και μπορει ακομα να χρησιμοποιηθει για προλληψη μελλοντικων ασθενειων κτλπ. 
    Ποσοι γνωριζουν πως τα τζανκ φουντ αλλαζουν τον τροπο που το σωμα μας μεταβολιζει το φαγητο και στην ουσια αλλαζουν τα γονιδια μας και τα παιδια μας θα εχουν στην ουσια μεταλλαγμενα γονιδια… Δεν ειναι πλεον το θεμα το αν ειναι παχυντικα η διαιτιτικα. Ειναι κατι πιο σοβαρο και επικινδυνο. Μπορει να φαινεται αασχετο ολο αυτο που εγραψα, αλλα θεωρω πως υπαρχει μια μεγαλη συσχετιση ολων αυτων !!!!! Εχουν τα ιδια αποτελεσματα  αλλα ευτυχως ενασ νεος οριζοντας ανοιγει για την επιστημη.   παντως το μονο που εχω να πω τελειωνοντας ειναι πως ακομα και μορφωμενοι ανθρωποι πεφτουν θυμα του μαρκετινκ και πως ζουμε στον κοσμο οπου επικρατει το  Science VS Science .  We spend our life searching, and finding new ways to develop our field of science but at the same time, we use the knowledge that we get, to create something that is proven to be ”bad and wrong” at the long term with scary side effects. Alla to marketing kanei kala ti douleia toy 🙂

    • stratosjl

      @VickyPapakotsi  Ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Όπως θα παρατηρήσατε, ούτε εγώ γράφω ότι τα αποσμητικά είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα. Έχει τεκμηριωθεί η ύπαρξη συσχέτισης, αλλά η σχέση αιτίου-αιτιατού δεν είναι κάτι ξεκαθαρισμένο και τελειωμένο.
      Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι τα ανθιδρωτικά ενίοτε προκαλούν ιδραδενίτιδα, ότι εάν τα εφαρμόζουμε σε ξυρισμένο δέρμα, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να απορροφώνται άλατα αλουμινίου στο σώμα, καθώς και ότι, εάν αλλάξουμε τη διατροφή μας, τότε ο ιδρώτας μας δεν θα μυρίζει, έτσι κι αλλιώς.
      Το βασικό εμπόδιο στο να διαδοθεί η τελευταία αυτή πληροφορία είναι ότι η συμβουλή «τρώτε υγιεινά» δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και σίγουρα δεν μπορεί να συντηρήσει τις μεγάλες βιομηχανίες καλλυντικών.

  5. νικος

    μπραβο για το αρθρο. οινοπνευμα κανει για να σκοτωθουν τα μικροβια της μασχαλης και να μην μυριζει;

  6. Stratos Laspas

    Προτείνω να διαβάσεις τη σχετική απάντηση εδώ… Αν και μπορεί όντως να χρησιμοποιηθεί «πυροσβεστικά», δεν είναι ούτε οριστική λύση, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί μακρόν (βλάπτει και τα υγιή κύτταρα).
    http://wiki.answers.com/Q/Does_rubbing_alcohol_kill_germs

  7. Μαρίλη Ευφραιμίδη

    Εξαιρετικό! Πότε θα εξερευνησετε και τον κόσμο των βαφών για τα μαλλια;

  8. Stratos Laspas

    Ευχαριστούμε. Οι βαφές είναι στα προσεχώς!

  9. ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ. ΘΑΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ. ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Stratos Laspas

      Καλησπέρα, ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Οι κρύσταλλοι στους οποίους αναφέρεστε, μάλλον είναι το υλικό «Alum». Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στην αντίστοιχη ενότητα του άρθρου.

      • mariza

        geia sas..na rwthsw kati..agora enan krustalo..noumero 1 leei sth gallia!onomazetai osma alunotherapy,,mza einai fusikos kristalos k ayto mplokarei toys poroys ktl..100% mineral!exaristw

      • Stratos Laspas

        Χαίρετε, ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Είναι κρύσταλος alum, ισχύει ό,τι γράφουμε στην αντίστοιχη ενότητα.

  10. ΒΑΣΩ

    Καταρχάς πολύ ενδιαφέρον άρθρο και συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια !Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι!Έχω αγοράσει το Isdin Ureadin Deodorant Roll-On, δυστυχώς δεν έκανα μεγάλη έρευνα, όπως αναφέρεται και πρώτα από όλα μάλιστα το πρωτό συστατικό του ειναι το aluminum chlorohydrate και με ανησύχησουν όλα αυτά που αναφέρεται!Μήπως πρέπει να το στείλω στο κάδο απορριμάτων 🙂 ;;;

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Για να περιορίσετε την έκθεσή σας σε άλατα του αλουμινίου, καλό θα ήταν να «αποχωριστείτε» προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό!

  11. V

    Πολύ χρήσιμο άρθρο! Να σε ρωτήσω κάτι, το να βάζει μία γυναίκα άρωμα στις μασχάλες τις αντί αποσμητικού πιστεύεις ότι λόγω συστατικών των αρωμάτων είναι το ίδιο επιβλαβές, καλύτερο ή και χειρότερο; Ρωτάω σε σχέση με τα χημικά που περνάνε μέσα της και για κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Πρότεινα σε μία φίλη που βάζει άρωμα να το αντικαταστήσει με αποσμητικό (όχι ανθιδρωτικό) που έχει λιγότερα χημικά και potassium alum και αναρωτιέμαι αν έχει λογική αυτό. Ευχαριστώ!

    • Stratos Laspas

      Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Γενικώς, τα αρώματα δεν είναι σε καθόλου καλύτερη μοίρα από τα υπόλοιπα είδη προσωπικής περιποίησης, σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά τους σε χημικά. Ίσως να είναι και χειρότερα. Πιο συγκεκριμένα δεν μπορώ να πω, δεδομένου ότι θα πρέπει να μπορούσαμε να κάνουμε σύγκριση συστατικό προς συστατικό μεταξύ δύο συγκεκριμένων σκευασμάτων.

      • V

        Δίκιο έχεις, σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Καλή συνέχεια!

Μοιραστείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

© 2024 Stratos' Sphere

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑